Men CD-ROM-leseren var ikke død

På et eller annet tidspunkt vil det ikke lenger være rene CD-ROM-lesere i salg. Likevel har ikke produsentene stoppet utviklingen. De gjenværende produsentene, som satser på CD-ROM, har mange spennende produkter på gang.

Det er ikke lenge siden vi stilte spørsmålet om CD-ROM-leseren er død. Siden den gang har utviklingen gått enda noen hakk fremover.

Nye CD-ROM-lesere

Foto: AOpen Vis mer

AOpen var en av de første med 40X. Produktet begynner å bli modent og er kvitt barnesykdommene. I mellomtiden har ikke AOpen ligget på latsiden og har lansert både 44X- og 48X-lesere. CD-948E har en topphastighet på hele 7200 KB pr. sekund. I starten er hastigheten mer moderat, men 3300 KB/s er svært imponerende. Starthastigheten tilsvarer slutthastigheten til en 22X-leser. Vi forventer den inn til test i nær fremtid.

Andre produsenter som Asustek, Behavior Tech Computers og Ultima Electronics kommer etter. Det har også gått rykter i den Taiwanske pressen om at 60X CD-ROM-lesere er under utvikling.

Flere lasere

Kenwood har hatt sin Z40X CD-ROM-leser på markedet siden i våres. Vi har ikke klart å finne noen norsk representant, men de har et meget spennende produkt. Z40X benytter en egen teknikk fra et selskap som heter Zen Research. Zen har utviklet en egen laserpickup med hele syv lasere. I følge Kenwood gir dette en jevn overføringshastighet fra start til slutt.

Kenwood benytter en CLV-teknikk. Det betyr at laserens hastighet mot sporet er konstant og at platen spinner fortere innerst enn ytterst. Siden den leser syv spor samtidig, klarer den hele 6 MB i sekundet over hele platen.

Flere lasere gjør også at platen ikke trenger å spinne så fort som ellers. Det reduserer vibrasjoner og støy. I tillegg er den mindre følsom for ubalanserte plater og leser alle plater med full fart. Prisen er dessverre fire ganger høyere enn en vanlig CD-ROM-leser.

Problemer med etiketter

På de raskeste CD-ROM-leserne med 48X-hastighet, spinner platen med hele 9600 rotasjoner pr.minutt. Hvis du limer en etikett på en CD-R-plate og putter den inn i leseren, risikerer du å riste hele systemet i filler.

Enkelte produsenter gir ikke lenger garanti på sine produkter hvis slike plater er benyttet. Løsningen er da å benytte en egen blekkskriver som skriver direkte på dertil egnede CD-R-plater.

DinSide følger utviklingen

Vi vil fortsette å teste CD-ROM-lesere etter hvert som nye produkter blir lansert. I tillegg vil vi også følge opp vår meget populære CD-brenner-test.

DVD kommer sterkere og sterkere, og vi vil om kort tid lansere en egen test av DVD-ROM-lesere. Tatt i betraktning at det fortsatt er få DVD-ROM-titler på markedet, vil vi selvfølgelig også teste DVD-ROM-lesernes egenskaper som CD-ROM-lesere. Følg med her på DinSide!