MEKK: Passiv kjøler til hovedkortet

Det enkleste er selvsagt å velge et hovedkort uten vifte, med passiv kjøling som standard. Men noen ganger må man modifisere selv, og det kan by på et par utfordringer. Vi har mekket i romjula...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vi valgte hovedkort til vår AMD-baserte PC med dobbelt-kjerne prosessor, var det først og fremst hva det inneholdt som var avgjørende. Derfor la vi ikke noe vekt på at hovedkortet var utstyrt med kjølevifte for NorthBridge-brikken.

Etter å ha brukt PCen noen måneder ble vi mer og mer irritert av en ganske høyfrekvent støykomponent fra PCen. En rask inspeksjon konstaterte at det var den lille viften på hovedkortet som var synderen, den som kjøler ned NorthBridge-brikken.

Med våre tidligere vellykkede inngrep for å erstatte tilsvarende vifter på grafikkort med passive kjøleribber, søkte vi etter forskjellige alternativer for kjøling av brikkesett.

image: MEKK: Passiv kjøler til hovedkortet


Valget falt på en kjøleribbe med festeører fra Zalman, som har det velklingende navnet ZM-NB47J.

image: MEKK: Passiv kjøler til hovedkortet


Ut med viften

For å fjerne viften må hele PCen demonteres, og hovedkortet må ut i friluft. På baksiden av hovedkortet der viften som skal fjernes sitter, finner du to små plast-"tupper" som holder viften. Med en liten flat-tang klemmer du sammen tuppene slik at de skrå armene presses inn. Sa er det bare å dytte festepinnene opp og viften løsner.

Vår vifte var dessuten limt fast til brikken, men limet var ikke spesielt hardt og lot seg løsne ganske lett.

Tilpasning

image: MEKK: Passiv kjøler til hovedkortet
image: MEKK: Passiv kjøler til hovedkortet
image: MEKK: Passiv kjøler til hovedkortet


Du må montere festørene til selve kjøleribben, vi brukte den demonterte viften til å justere inn avstanden mellom de ytterste hullene, der festepinnene skal gjennom hovedkortet.

Så fjernet vi limrester og gjorde rent etter festingen av viften. Etterpå la vi på litt varmeledende pasta på brikken, plasserte kjøleribben oppå og festet den til hovedkortet med festepinnene.

Vi sjekket så om det ble klaring til kjøleanordningene på grafikkortet, og fant dessverre ut at det buttet.

Da var det bare å ta med kjølefinnen ned i mekkeromet, og ta fram vår Dremel. Vi kuttet av de ribbene som var i veien, og etter litt prøving og justering fikk vi passe klaring mellom kjøleribber og rør.

Det er selvfølgelig best å sjekke om det er klaring til grafikkortet - eller andre komponenter - før du monterer inn hovedkortet. Ellers må du demontere hovedkortet på nytt etter at du har funnet ut at skjermkortet butter.

Her snakker vi av erfaring... ;-)

Etter at alt er klart med tilpasning og du sjekker at kjøleribben sitter godt på hovedkortet med de nye festepinnenene, er det bare å montere sammen PCen igjen.

Stille og varmt

Støyen var betraktelig mindre, nå er det bare den svake susingen fra 1 Samsung og 2 Seagate-disker, prosessorviften og strømforsyningen som høres. Og det kan vi foreløpig leve med, muligens vil vi dempe selve kabinettet med matter.

image: MEKK: Passiv kjøler til hovedkortet


Temperaturen på den nye ribben målte vi til ca 59 grader nederst mot selve brikken. Det skal være greit. Er det god lufting i selve kabinettet, og ikke for høy systemtemperatur vil det fungere utmerket med passiv kjøling. Våre temperaturer ligger på 46 grader for CPU og 41 grader for systemet.

Kjøleribben med festeører og -pinner, samt en liten tube varmeledende pasta koster en 50-lapp eller mindre.