Meget god Linux med 3D-grensesnitt

Lekende lett Linux sier utgiveren, og vi er langt på vei enig. Her er en av de hotteste alternativene til Vista, helt gratis attpåtil.

En Linux-distro som har fått mye oppmerksomhet i det siste, både på grunn av enkelhet, lekkert brukergrensesnitt, god programpakke og særdeles god multimediestøtte, er PCLinuxOS. Formålet er helt klart å lage et alternativ til Windows, og brukergrensnittet, menyer og ikoner har mye til felles.

PCLinuxOS har den fordelen at den kan kjøres direkte fra CD, du trenger altså ikke å installere noe som helst for å prøve operativsystemet. Dermed kan du prøve PCLinuxOS på en PC som har Windows installert, uten å bekymre deg for at det skal få negative konsekvenser.

En slik løsning er naturligvis ikke optimal med hensyn til hastighet, støy osv, derfor har du også muligheten til å installere operativsystemet på harddisken dersom du skulle ønske det. Du kan i prinsippet ha både PCLinuxOS og Windows XP/Vista på samme PC, men et slikt "dobbeltløp" kan være risikabelt, og anbefales ikke med mindre du er veldig kyndig og vet hvordan du skal håndtere partisjonsproblemer som kan oppstå.

Meget god Linux med 3D-grensesnitt


Fant alt av maskinvare

I disse dager legges siste hånd på 2007-utgaven, og vi har prøvd en betaversjon de siste ukene - og latt oss imponere. Det som kanskje imponerte oss mest var at vår test-PC, en tre år gammel bærbar med Pentium M-prosessor, Intel 2200b/g trådløst nett og ATI Mobile Radeon 9700-grafikk - fungerte prikkfritt helt uten videre. Vi kom oss lett på det trådløse nettet, vi kunne spille musikk og filmer, og sist men ikke minst - vi kunne aktivere og leke oss med de omtalte 3D-effektene med det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I PCLinuxOS har du fire forskjellige skrivebord å jobbe på, og du kan visualisere dem på denne måten.
I PCLinuxOS har du fire forskjellige skrivebord å jobbe på, og du kan visualisere dem på denne måten. Vis mer


PCLinuxOS kommer med det meste du skulle trenge av programmer rett ut av boksen, inkludert kontorpakken OpenOffice.org 2.1, Firefox 2, musikkprogrammet Amarok, brenneprogrammet K3b, epostprogram, chatteprogram med støtte for MSN, og mye, mye mer. Og dersom du skulle ønske å installere flere programmer, tar "pakkehåndtereren" Synaptic seg av den biten. Dette er i praksis et gigantisk bibliotek over tilgjengelige programmer (det må være tusenvis av dem), kategorisert og søkbart. Klikk på programmet du ønsker å installere, og resten går nærmest av seg selv. Ved hjelp av Synaptic installerte vi blant annet både Opera 9.1, RealPlayer og Last.FM-klienten.

Å minimere og gjenopprette programvinduer i PCLinuxOS med 3D-effektene aktivert, er en bølgende opplevelse.
Å minimere og gjenopprette programvinduer i PCLinuxOS med 3D-effektene aktivert, er en bølgende opplevelse. Vis mer


Kompatibel med NRK-arkivene

Multimediestøtten har alltid vært en av PCLinuxOS store fortrinn, og vi hadde ingen problemer med å spille alt fra Windows Media Video, Quicktime MOV til MPEG2 og DivX. Vi vet imidlertid av erfaring at streaming video og lyd ikke alltid er like enkelt. Denne gangen fungerte det imidlertid fint å streame sendinger fra NRK sine arkiver, men vi var nødt til å installere RealPlayer før vi kunne streame radiokanaler på samme måten. TV2 Sumo, som også benytter en Windows Media-løsning, fungerte derimot ikke.

Hvis du ønsker å se mer fra PCLinuxOS og hvordan 3D-effektene ser ut i praksis, anbefaler vi deg å ta en titt på vår KliKK-sending nr 4, som du finner her.

Hvis du har lyst å prøve operativsystemet kan du laste ned Live-CDen her. For ordens skyld: Nedlastingen er på 700 MB, og PCLinuxOS 2007 krever Pentim III-prosessor på 700 MHz eller mer, og minst 256 MB minne.

Lenker:
Se video fra PCLinuxOS 2007 i KliKK episode 4
Flere bilder av PCLinuxOS
Last ned PCLinuxOS.