Foto: DinSide Data
Foto: DinSide DataVis mer

MeeGo - nytt Windows-alternativ for netbooks

Lei av Windows? Sjekk ut MeeGo.

For ganske nøyaktig et år siden omtalte vi Moblin, et operativsystem for såkalte netbooks (minibærbare), utviklet av Intel.

Siden den gang har Intel gått sammen med Nokia, som også hadde sitt Netbook-prosjekt Maemo under utvikling, og sammen har de nå laget operativsystemet MeeGo.

MeeGo er basert på Linux, og er optimalisert for bruk på små skjermer, typisk 10,1 tommer. Netbook-markedet er i skrivende stund totalt dominert av Windows XP og Windows 7 Starter Edition.

MeeGo blir i så måte et alternativ til Windows. Det er brukt åpen kilde-kode fra innerst til ytterst. Nettleseren er Google Chrome, eller valgfritt Chromium. For øvrig får du programvare for multimedia, epost, chat med mer.

Les også: Det beste Windows-alternativet?

Se selv

DinSide har foreløpig ikke rukket å teste MeeGo, men de offisielle skjermbildene tyder på at det ser både oversiktlig og brukervennlig ut, uten for mye "eye candy". Det kan være en fordel på svakere maskinvare.

Her ser du en video som viser operativsystemet demonstrert på en Acer Aspire One:


De fleste netbooks er støttet

MeeGo fungerer på de fleste Intel Atom-baserte netbooks, samt ARM-baserte Nokia N900. Versjon 1.0 skal ifølge selskapene være testet utførlig på følgende maskiner:
Asus EeePC 901, 1000H, 1005HA, 1008HA, EeePC 1005PE, Eeetop ET1602, Dell mini10v, Inspiron Mini 1012, Acer Aspire One D250, AO532-21S, Revo GN40, Aspire 5740-6025, Lenovo S10
MSI U130, AE1900, HP mini 210-1044, Toshiba NB302.

Det er ventet at det skal komme nye versjoner av MeeGo hvert halvår. En egen versjon beregnet på håndholdte enheter og for integrasjon i andre elektronikkprodukter ventes også på sikt.

Du finner mer informasjon og kan laste ned MeeGo fra denne siden. Det må installeres fra en minneplugg med minimum 800 MB ledig plass, men kan også kjøres "live" - for deg som ønsker å prøve ut funksjonaliteten først. Del gjerne erfaringene dine med andre lesere i debattfeltet under.

Sjekk også ut Ubuntu Netbook remix