Foto: tk
Foto: tkVis mer

Medisin for en syk Windows-installasjon

Alle som bruker Windows 95/98/NT har opplevd det mange ganger: PCen henger seg og viser en blå skjem med en uforståelig feilmelding. Vi får svært mange spørsmål om dette til Datadoktoren, og her er noen tips for å kurere syke Windows-installasjoner.

Advarsel: Denne artikkelen omhandler prosedyrer med tildels sterk inngripen i systemoppsettet på PCen, og krever at du er svært forsiktig med det du gjør.

Det kan være svært frustrerende å leve med en PC som henger seg med blåskjerm. Vi har fått en stor mengde spørsmål om dette, gjerne med detaljert gjengivelse av hva meldingen på skjermen er. Dette er dessverre nesten meningssløs informasjon (unntatt for ingeniørene i Microsoft).

De fleste gir opp og reinstallerer Windows, og ofte hjelper det en stund. Men det hjelper ikke hvis feilen ligger i programmene du installerer. Da vil feilen dukke opp igjen når du installerer synderen på nytt.

Det er heldigvis mulig å løse problemer med blåskjermer med litt tålmodighet og gode verktøyer. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i shareware-programmet System Sentry, som kan løse mange problemer knyttet til installasjoner av programmer - og det er ofte her feilen ligger.

Sjekk dette først

Før du begraver deg i System Sentry og alle mulighetene der, er det lurt å være oppmerksom på noen problemstillinger som ikke kan relateres til Windows og programinstallasjoner:

  • Strømforsyning: Hvis du har ujevn strømforsyning der du jobber, kan dette føre til underlige systemkrasj. Den eneste muligheten for å sjekke dette er å tilkalle en elektriker eller flytte PCen til et sted der du vet at alt er OK.
  • RAM-brikker: Har du bygget PCen selv, eller kjøpt den fra en liten produsent, kan RAM-brikkene være dårlige. Dette kan også føre til uforståelige systemkrasj.
  • Kjøling: Grafikkort og prosessorer krever ofte kjøling, og hvis viften svikter vil dette typisk føre til underlige krasj. Åpne kabinettet og sjekk at viftene går både på prosessor og grafikkort. Helt nye hovedkort kan rapportere dette selv.
  • Konflikter i maskinvare: Har du installert mange tilleggskort i PCen, kan disse kortene krasje mot hverandre. Er dette tilfellet, bør du fjerne så mange kort som mulig og undersøke om krasjene fortsetter.
  • Andre maskinvarefeil: En PC inneholder følsom elektronikk, og kan ofte svikte. Har du mistanke om at noe kan ha skjedd, hjelper det fint lite å "reparere" Windows. Et godt hint er om feilen oppstår helt vilkårlig, f.eks. ved at PCen krasjer i oppstarten en dag og etter 4 timers jobbing en annen dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg bør du også sjekke artikkelen Raskere og mer stabil Windows 98, som omhandler elementær opprydning i Windows med programmet msconfig. Svært mange problemer med ustabilitet kan løses med dette programmet.

Derfor svikter Windows

En av hovedårsakene til at Windows svikter ligger i systemkatalogen (c:\windows\system). Denne katalogen inneholder de fleste av bibliotekfilene (.dll) som benyttes av ulike programmer. Og det er nettopp dette tipsene i denne artikkelen dreier seg om.

Problemet oppstår gjerne når du installerer et program som overskriver en dll-fil med en eldre versjon, eller hvis versjonnumrene rapporteres feil slik at programmet misforstår og tror at dll-filen som allerede er der er fersk nok. I tillegg skjer det ofte at dll-filer plasseres feil. Alt dette kan lage et mareritt på PCen med blåskjermer og annen styggedom som resultat.

Et eksempel: Du installerer program A med filen mydll.dll som er i versjon 1.0.00. Denne filen plasseres automatisk i systemkatalogen. Deretter installerer du program B som også bruker denne dll-filen, men denne gangen i versjon 2.0.00. Program B lagrer versjon 2.0.000 i sin egen programkatalog (som er helt vanlig). Deretter installerer du program C, som etterspør den samme dll-filen i 2-versjon, og får beskjed fra Windows om at den finnes. Program C tar utgangspunkt i at dll-filen finnes i systemkatalogen og installerer den derfor ikke selv.

Resultatet er at program C krasjer til stadighet fordi det møter versjon 1.0.00 av dll-filen siden denne ble installert av program A.

System Sentry på saken

System Sentry er et avansert shareware-program som kan hjelpe deg å løse denne typen problemstillinger. Programmet finner alle dll-filer som er korrupte, byttet ut, lagt til eller som har feil versjon/dato. System Sentry kan så legge på plass korrekt utgave fra installasjons-CDen til Windows eller et annet sted på disken som inneholder den nyeste utgaven.

Det finnes allerede et verktøy i Windows 98 som kan sjekke systemfiler, men dette er for automatisert, og overskriver gjerne dll-filer på mistanke om noe galt uten å sjekke med deg først. Vi anbefaler deg derfor ikke å bruke Windows-varianten, som kan gjøre mer skade enn nytte. Hvis du likevel vil sjekke dette verktøyet, kan du starte det ved å klikke Start/Kjør og skrive inn "sfc" og trykke Enter.

System Sentry vil presentere deg for en liste med alle dll-filene som finnes på disken slik at du selv kan avgjøre hva du vil gjøre. F.eks. kan elementer i listen være merket "needs updating", og da kan System Sentry tilbakeføre filen fra Windows-CDen. Hvis du til stadighet opplever at viktige filer blir overskrevet, kan System Sentry beskytte disse filene.

Ikke for nybegynnerere: System Sentry graver dypt i Windows indre gemakker og foreslår løsninger på ulike problemer med dll-filer. Foto: tk
Ikke for nybegynnerere: System Sentry graver dypt i Windows indre gemakker og foreslår løsninger på ulike problemer med dll-filer. Foto: tk Vis mer


Gjør du noe galt, kan du tilbakeføre dll-filene som ble byttet ut av System Sentry. Det er derfor forholdsvis lav risiko forbundet med å eksperimentere, men husk at du nå jobber med selve kjernen i Windows, og det er alltid risikabelt.

Bruk hjelpefilen

Det ville være å føre det alt for langt å forklare alle detaljer i System Sentry i denne artikkelen. Programmet er imidlertid utstyrt med en utmerket hjelpefil i HTML-format som vi anbefaler at du skriver ut hvis du vil bruke programmet. Her forklares de aller fleste problemstillinger knyttet til dll-filer på en glimrende måte.

20% raskere programstart

I tillegg til det litt trauste og tidkrevende arbeidet med å tilbakeføre de rette dll-filene, har System Sentry også ulike funksjoner som kan hjelpe deg til en bedre PC-hverdag. F..eks. kan funksjonen "Align" reorganisere exe-filer og dll-filer på en slik måte at programmene starter mye raskere (gjelder kun Windows 98). Dette er en kjent problemstilling også i Microsoft, og Office 2000-programmene reorganiseres på denne måten automatisk.

Microsoft tilbyr ikke denne typen reorganisering til noe annet enn Office, og da er verktøyer som System Sentry eneste løsning. Sjekk f.eks. denne artikkelen i WinMag, hvor tester viser at programmer starter opp til 20% raskere etter reorgranisering.

I tillegg er det også verktøyer for å håndtere tilknytninger til filtyper og for å finne dll-filer som ikke er i bruk.

System Sentry kan lastes ned fra denne siden (2,9 MB).