Medion Mediecenter PC

Det er en ny kampanje på gang hos Coop, med et stort parti PCer til en rimelig pris. Denne gangen er det en fullblods stuePC - vi har testet.

Det er alment akseptert i dag at en stuePC skal se ut som en brunevare, det vil si at den skal være sort eller sølvfarget, eller en kombinasjon av disse. Det er en stund siden palisander og teak fikk oss til å sikle.

Medion Mediecenter PC


Medions nye Mediecenter PC følger oppskriften til punkt og prikke, og er ganske enkelt en relativt kraftig PC tilpasset stuebruk.

Spesifikasjoner:

 • Intel-basert hovedkort

 • Core 2 Duo 6300 prosessor

 • 2 GB minne

 • Integrert grafikkløsning

 • 500 GB 3,5" harddisk fra Western Digital

 • Multiformat DVD-brenner fra LG
Tilkoblinger bak:
 • Realtek HD-lyd med optisk/koaks digital inn/ut + analog 7.1

 • VGA + DVI skjermutgang

 • SCART-kontakt

 • Komponent video

 • 4 x USB

 • 1 x Firewire

 • Parallell-port og PS/2 kontakter til mus/tastatur
Bak frontpanelet:
 • 2 x USB + 2 x FireWire

 • Analoge lydkontakter og video inn

 • Kortleser med spalter for CF, MS, SD, MMC, SM og XD.

Programvaren er Vista Home Premium, Works og Nero

Oppbygning

Maskinen er bygget opp av standard-komponenter, noe som er nødvendig for å holde prisen nede. En stuePC, som dette er, skal jo være så støysvak som mulig, og dette krever litt ekstra innsats både når det gjelder komponentvalg og konstruksjon. Hvordan har så Medion løst dette?

Medion Mediecenter PC


Medion Mediecenter PC
Medion Mediecenter PC


Støykildene er prosessorviften, harddisken, det optiske drevet og viften i strømforsyningen. Når det gjelder de tre siste elementene har Medion valgt gode, men enkle grep. Harddisk og optisk drev er begge festet i gummioppheng. Dermed reduseres vibrasjonene fra disse til nærmest ingenting, i hvertfall når det gjelder de hørbare.

Viften i strømforsyningen er stor og roterer i et moderat tempo. Strømforbruket generelt er ikke så høyt på denne maskinen, derfor jobber strømforsyningen lett og dermed stille.

Kjølingen av prosessoren er litt spesiell. Her er det montert en stor radiator oppå selve prosessoren, med mange kjøleribber som tilsammen gir en stor flate. På yttersiden, mot siden av maskinen, er det montert en 80mm vifte. Denne gir heller ikke fra seg mye støy, selv om maskinen har stått på lenge og blitt bruksvarm. Vi lot maskinen stå på natten over og den var bare passe lunken om morgenen.

Det er ikke trangt inne i kabinettet, og kabling osv er ryddig slik at det er god luftsirkulasjon.

Maskinen får dermed tommelen opp for gode løsninger og et støynivå som er svært lavt. Det er nesten på linje med vår egen selvbygde stuePC, som bruker vifteløs strømforsyning og 2,5" harddisk og dermed praktisk talt er støyfri.

Brukes til hva?

Hvilket bruksområde man setter en stuePC til å dekke vil variere. De som har analog kabel vil kunne bruke den som TV-opptaker i tillegg til håndtering av bilder, musikk, DVD og nedlastede medier.

Medion har montert inn 2 hybrid-tunere, som støtter både DVB-T (digitalt bakkenett) og vanlig antenne/kabel. Her i Norge er DVB-T ikke klart enda, og når det kommer kreves det egen dekoder og abonnentkort i en eller annen form. Ingen av de DVB-T løsningene som selges i dag vil dermed fungere med det nye bakkenettet. Det er viktig å merke seg.

En stor andel av norske husstander har dessuten digital kabel med dekoder fra leverandøren, eller satelittmottaker/dekoder. Ingen av disse løsningene fungerer med Medion PCen - eller med andre mediePCer for den saks skyld.

Vi har ikke testet TV-mottak, siden vi ikke hadde tilgang til dette under den korte testperioden. Kvaliteten vil dessuten være helt avhengig av det signalet du får ut av veggen.

Det vi derimot testet var generell bruk med tastaturet og fjernkontrollen som fulgte med, og visning av bilder, avspilling av musikk og DVD.

Medion Mediecenter PC


Spillytelse har vi sett helt bort fra, siden maskinen ikke er utstyrt med grafikkort beregnet på dette. Det er en kortplass med PCIe x16, men denne brukes for tilleggskortet for DVI og de analoge videoutgangene på baksiden. Det er mulig å bytte ut dette med et kraftigere grafikkort, men det må ha lavprofil brakett for å passe i kabinettet.

TV eller skjerm?

Du har flere valgmuligheter for tilkobling til skjerm: SCART, S-video, koaks og komponent (egner seg dårlig til PC-bruk) pluss VGA og DVI/HDMI. Vi valgte DVI med overgang til HDMI på 32-tommers Philips LCD-TVen vi hadde for hånden.

Medion Mediecenter PC


Vi satte den normale skjermoppløsningen i Vista til 1280x720, dette passet perfekt både til PC-bruk og DVD oppskalert til 720p.

Det er også mulig å bruke 2 forskjelige skjermer, f.eks. en PC-skjerm og en TV. Har du en gammel CRT-TV kan du koble denne til SCART eller S-Video, i tillegg til PC-skjermen.

Bilde og lydkvalitet

Bildekvaliteten var utmerket. Vi sammenlignet DVD-avspillingen med en frittstående Samsung DVD-spiller med HDMI og det var marginale forskjeller som hører inn under smak og behag. Det var heller ingen ting å bemerke når det gjelder bevegelse eller komprimeringsartifakter i bildet.

De analoge lydutgangene var noe plaget av støy, særlig hodetelefonutgangen. Men vi antar at de som kjøper en PC som denne allerede har et surroundanlegg, og da bruker man jo en av de digitale utgangene (S/PDIF på optisk eller koaks) rett i receiveren.

Konklusjon

Medions MediePC er en svært stillegående og tiltalende maskin, som vil fungere utmerket som typisk stuePC til mediebruk.

Prosessoren er kraftig nok, minnekapasiteten på 2 GB er utmerket, lagringskapasiteten på 500 GB er meget bra - og tilkoblingsmulighetene dekker de aller fleste behov.

Maskinen er til salgs fra 10 april i utvalgte Coop-butikker til 8 990 kroner.