Medion MD40814

Noen ganger har man ikke særlig høye forventninger til testprodukter. Derfor blir gleden ekstra stor de gangene produktene viser seg å være langt bedre enn man forventer, som i dette tilfellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Medion satser svært aggressivt på flere fronter i Norge for tiden. Den tyske giganten, som kanskje er mest kjent for sine PC-stunt i norske dagligvarebutikker, har også mange andre elektronikk- og dataprodukter i sitt sortiment, eksempelvis DVD/Multimedia-spilleren MD40814.

Klikk på bildet for større versjon
Klikk på bildet for større versjon Vis merDenne spilleren har vi sett blant annet hos Mamoz Data og Komplett.no for under 500 kroner. Det er latterlig billig, spesielt med tanke på at spilleren tar filmer i DivX og andre komprimerte formater, og har flere andre gode egenskaper - i hvert fall på papiret. Hør bare her:

  • Støtter følgende disk-formater: DVD, VCD, SVCD, CD-Audio, MP3-CD, MP3-DVD, JPEG-CD, JPEG-DVD
  • Støtter følgende media: CD, DVD, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, CD-R, CD-RW
  • Støtter følgende filformater: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX 3.11, DivX 4.x, DivX 5.x, Xvid
  • Lyd: Dolby Digital, DTS
  • Video: RGB, støtter Progressive Scan
  • Videoutganger: RGB Scart, S-Video, Composite.
  • Lydutganger: Optisk, koaksial, stereo, surround 5.1.
Spesifikasjonene henger ikke mye etter spillere vi har testet tidligere i år, som har kostet tre ganger så mye.

Design

Spilleren er grå med speil i front. De ytre målene er 43 cm x 23 cm x 4.6 cm, og den veier 2,3 kg.

image: Medion MD40814I fronten finner du en egen lydutgang for øretelefoner, samt lydregulering, i tillegg til knapper for start, stopp, forrige og neste.

På baksiden sitter det nøyaktig de samme utgangene som på blant annet BBK DV971 som vi testet nylig. Vi brukte scart for tilkobling til TV, og optisk kabel for tilkobling til vårt surround musikkanlegg.

Klikk på bildet for større versjon
Klikk på bildet for større versjon Vis merI bruk

Som vanlig fant vi fram en bunke med brente DVD- og CD-plater av forskjellige typer, og med høyst varierende innhold. Spilleren identifiserte de aller fleste platene temmelig raskt, og viste oss filstrukturen på skjermen. En plate kan godt inneholde både musikk, video og stillbilder. Av alle platene våre hadde spilleren kun problemer med å lese én, det var en brent CD av merke MMore som hadde fått en del riper.

Grensesnittet i menyene er ikke veldig imponerende, maksimalt antall tegn i filnavnene er 11, og æøå byttes ut med owv. Det samme grensesnittet har vi sett i en rekke andre, billige spillere. I setup-menyen kan du velge mellom flere språk, deriblant engelsk og dansk.

image: Medion MD40814(Vi har samlet en rekke andre skjermbilder fra menyer og avspilling. Disse finner du her).

Du navigerer deg gjennom innholdet ved hjelp av piltastene på den relativt oversiktlige fjernkontrollen. Responsen er kjapp og grei. Play-knappen er praktisk plassert mellom piltastene.

Drivverket er meget støysvakt, og spilleren starter kjapt avspilling av media. Hvor kjapt avhenger blant annet av filstørrelsen, men en DivX-film på 2 timer tar normalt ikke mer enn 4-5 sekunder å starte. Hvis du brenner en DVD med MP3-filer, må du huske på at filene må ligge på rot på platen for at du skal kunne starte avspilling direkte, uten å måtte skru på TVen.

Mange filformater


Vi var først og fremst nysgjerrige på hvordan spilleren taklet avspilling av DivX og Xvid-video. Vi testet både DivX 3.11, 4, 5 samt Xvid-kodet materiale, og ble gledelig overrasket. Både lyd og bildekvalitet var overbevisende. Vi kunne også spole i filmene, i hastigheter fra 2x til 16x. Ved å trykke på play-knappen under spoling, startet avspillingen raskt og elegant. Vi opplevde ved ett tilfelle at lyden kom noe ut av synk med bildet etter å ha spolt frem og tilbake en rekke ganger.

Vi fant også ut at spilleren støtter eldre versjoner av Windows Media Video (ASF/WMV), riktig nok uten lyd. Dette sier dokumentasjonen derimot ingenting om. Vi hadde også laget en MiniDVD-plate (DVD-struktur på CD), men denne ble lest som ISO-data. Men det viste seg at vi kunne åpne VOB-filene direkte, og dermed spille innholdet likevel.

OGM, QuickTime, RealVideo og Nero Digital (MP4) ble derimot ikke gjenkjent. Det hadde vi heller ikke forventet.

Kvaliteten på DVD-video var også god, vi vil ikke påstå at den står noe tilbake for andre DVD-spillere vi har testet i 1000-1500 kroners klassen. Surroundlyden var også god i våre ører, den minnet oss på ingen måte på at dette er et billigprodukt.

Klikk for større bilde av fjernkontrollen
Klikk for større bilde av fjernkontrollen Vis mer


Spilleren viste seg å takle MP3 og WAV-filer, og du kan velge om du vil spille av filene i tilfeldig rekkefølge, tilfeldige filer (da kan samme fil spilles flere ganger), og du kan repetere én eller alle filene i en mappe. Du kan dessuten spole i filene, i flere hastigheter. Praktisk for eksempel dersom du har lange konsertopptak eller lydbøker i én fil. ID-tagger støttes ikke.

M4A (MPEG4 Audio), WMA, RA og Ogg Vorbis ble også forsøkt, men her måtte spilleren melde pass.

Sperret

Av en eller annen grunn var spilleren låst til DVD-sone 2. Dette synes vi er høyst bemerkelsesverdig, all den tid at sonefrie spillere er tillatt solgt i Norge, og MD40814 selges uten sonesperre i utlandet. Vi har forsøkt å finne en "nøkkel" for å fjerne sperren ved å lete på nettet, men foreløpig uten hell.

Vi har også lett etter firmware-oppgraderinger, også dette uten resultat. Det eneste vi fant, var et innlegg i en diskusjonsgruppe der en person hadde vært i kontakt med Medion i England vedrørende dette, og fått beskjed om at det ikke ville komme oppgraderinger til denne spilleren. Vi sjekker dette nærmere i skrivende stund, og vil eventuelt komme tilbake til dette i debatten nederst i denne artikkelen.

Godt kjøp!

image: Medion MD40814


Oppgraderbar eller ikke; det rokker uansett ikke ved det faktum at de som kjøper denne spilleren, får ekstremt mye for pengene. Vi har de siste dagene lett etter skjulte haker som kan forklare den lave prisen, men uten hell. Garantien fra produsenten varer i 2 år.

Spilleren har vært en stor positiv overraskelse i nær sagt alle bauger og kanter, og fortjener anbefalingen fra DinSide Data!

Se bilder fra menyene og fra film/musikkavspilling