Media Portal: Gratis Media Center-klone

Har du lyst å koble PCen til TVen? Da trenger du et program som gjør det enkelt å styre alt fra sofakroken. Vi har sett på en helt gratis løsning!(Første gang publisert april 2006)

Media Portal: Gratis Media Center-klone

  1. Skjermbilder fra Media Portal


Vi fortsetter vår gjennomgang av alternativene til Windows XP Media Center Edition. Forrige gang så vi på J. River Media Center, i dag er turen kommet til et fullstendig gratis alternativ, Media Portal.


Flere skjermbilder!

Opprinnelig for XBox

Historien bak programmet er litt spesiell, og har sitt utspring i XBMC - XBox Media Center, en "uatorisert" løsning for medieavspilling på modifiserte XBox-spillkonsoller. Mannen som startet utviklingen av XBMC, Erwin Beckers, forlot prosjektet i 2004 og startet umiddelbart arbeidet med en portering til PC, basert på åpen kildekode. Bakgrunnen var at han mente at XBoxen hadde for mange begrensninger, blant annet ingen mulighet for TV-mottak/opptak.

Er en stue-PC koblet til TVen en god idé?

(Avsluttet)
Ja, dette trenger vi!(82%) 1685
Muligens?(12%) 249
Nei, det er altfor tungvint!(6%) 126
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I dag er det mange utviklere som tar del i prosjektet, og mer enn 10.000 registrerte brukere i Media Portal-forumet kommer i tillegg jevnlig med sine innspill. Og arbeidet har definitivt båret frukter. Selv om Media Portal foreløpig bare foreligger i versjon 0.2 er listen med funksjoner imponerende. Media Portal gir allerede nå en TV-vennlig innfallsvinkel til musikk, filmer, bilder, TV- og radioprogrammer gjennom PCen. Du kan dessuten laste ned manssevis av plug-ins, også disse er gratis, som gir deg alt fra Sudoku-oppgaver til en TV-vennlig versjon av MSN Messenger.

Installasjonsfilen veier 32 MB, men i tillegg trenger du .NET Framework 2.0, som kan lastes ned gratis fra Microsoft. Da forstår du sikkert at Media Portal kun fungerer på PCer med Windows XP og Service Pack 2 installert. De øvrige systemkravene er relativt beskjedne i 2006-målestokk, 256 MB minne, 50 MB harddiskplass og 1,4 GHz prosessor. Vår erfaring er imidlertid at programmet er ganske ressurskrevende, så litt mer "pudding" på maskinvaresiden skader ikke.

I bruk

Selve installasjonen gikk smertefritt i vårt tilfelle, og da vi startet programmet første gangen ble vi tatt gjennom en enkel oppsett-veiviser. Her kan du blant annet velge språkdrakt, og norsk er et av valgene. Som seg hør og bør kan du også velge mellom flere utseender (skins) under denne prosessen, og vi synes flere av dem er riktig så smakfulle.

Vi likte derimot ikke at vi ikke fikk spesifisere hvor vi hadde mediefilene liggende, programmet skannet automatisk gjennom alle mappene på PCen. Det viste seg imidlertid at vi senere fikk tilgang til en langt mer detaljert liste over innstillinger, og her kunne vi velge hvilke mapper vi ønsket å ha med i søket. Dette, sammen med et hav av innstillinger, kan virke overveldende og rotete, spesielt i begynnelsen.


Flere skjermbilder!

Ferdig satt opp gikk det derimot langt bedre, og til vår store positive overraskelse fungerte vår USB-baserte TV-kortløsning fra Hauppage nesten helt perfekt, med opptak, timeshift og kanalbytte. Det var imidlertid litt hakking - og generell treghet, som vi ikke opplever med programvaren som fulgte med fra Hauppage. EPGen som er knyttet til Media Portal fikk vi ikke til å fungere, men teksttv-modulen fungerte helt fint.

Har du stue-PC?

(Avsluttet)
Ja(46%) 717
Har planer om å skaffe meg(44%) 693
Nei, det er ikke noe for meg(10%) 156
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Styring skjer enten via tastatur og mus, eller ved hjelp av en kompatibel fjernkontroll. Her støttes allerede mange av de mest populære, selvfølgelig inkludert Microsoft-kontrollen som følger med Windows XP Media Center. Styring ved hjelp av mus er også enkelt, et trykk på venstre knapp og du beveger deg et nivå inn, et klikk på høyre og du går tilbake.

Vi liker spesielt at mediefilene presenteres i samme mappestruktur som på diskene våre, og at ikke alt presenteres i en smørje basert på tagger i filene. Flere lokasjoner støttes også, noe som gjør det mulig å skille på flere samlinger. Da kan for eksempel toppnivået være todelt, med "Adams musikksamling" og "Evas musikksamling". Smart!

Muligheten til å spille av ISO-speilbilder av DVD-filmer er også meget praktisk. Dette krever imidlertid at du også installerer gratisprogrammet Daemon Tools, men så snart det er installert trenger du ikke å vie det en tanke.

Visning av bilder som slideshow fungerer på samme måte som i Windows XP Media Center, med såkalt "pan & scan" effekt for å skape liv i bildet.

Konklusjon

Programmet har sine klare forbedringsfelter, blant annet har vi opplevd noen uforklarlige bråstopp innimellom, og uforklarlige "hopp" i belastningen av prosessoren. Likevel har vi blitt mer og mer glad i programmet de siste dagene, spesielt antallet funksjoner og mulighet for skreddersøm. Her går det faktisk Windows XP Media Center en høy gang.

Se skjermbildene fra Media Portal!

Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra denne siden.

Les også: Media Center til alle

[Ugjyldig objekt (debatt)]