Med fare for å høres ut som en sur, gammel gubbe: Alt var så mye bedre før!

Tolv oppdateringer på rad om hvilke sider mine venner har begynt å like - det er i overkant, Facebook.

<b> HVORFOR? </b> Jeg trenger faktisk ikke vite hvilke sider alle mine venner på Facebook har begynt å følge ...  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVORFOR? Jeg trenger faktisk ikke vite hvilke sider alle mine venner på Facebook har begynt å følge ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva som kommer opp i akkurat din nyhetsoppdatering på Facebook, styres av matematiske formler kalt algoritmer.

Tidligere i sommer gikk Facebook ut og understreket nok en gang at algoritmene skal strammes inn slik at du vil se mer fra dine venner, og mindre fra for eksempel sidene du følger.

Facebook ønsker med andre ord en nyhetsoppdatering mer lik den du hadde da tjenesten ble lansert i 2006.

Det er kanskje en fin tanke i utgangspunktet, men så langt er jeg på ingen måte imponert.

LES OGSÅ:
Slik takler du falske Facebook-profiler

Fem Facebook-innstillinger du bør ta en nærmere titt på
Slik skrur du av de irriterende Facebook-lydene

Når du spammes med informasjon om perifere venner

Er du fornøyd med endringene på Facebook? (Avsluttet)
Nei, det var bedre før(62%) 2049
Jeg bruker ikke Facebook(21%) 707
Jeg har ikke lagt merke til noen endringer(14%) 464
Ja, jeg føler jeg får relevante poster i min nyhetsoppdatering(2%) 71
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Facebook skriver selv at endringen skal gi oss flere innlegg fra nære venner og familie, men hva skjer når dine nærmeste venner ikke publiserer noe?

De siste ukene har nyhetsoppdateringen min flommet over av hvilke sider både mine nære og perifere venner har begynt å følge. På det verste har jeg telt tolv sider på rad – altså tolv mer enn jeg er interessert i å få med meg.

Jeg har problemer med å forstå hva Facebook ønsker å oppnå med slike oppdateringer.

Det er også paradoksalt at Facebook ønsker at min nyhetsoppdatering skal bli mer personlig, samtidig som de viser meg så mange nye sider jeg bør følge. Forhåpentligvis er dette noe det fortsatt jobbes med, og ikke en del av innleggene Facebook faktisk tror jeg er interessert i å se.

Jeg trenger ikke se bilder av barna til perifere venner

Problemet for min del oppstår først og fremst når mine nærmeste venner og familie ikke legger ut oppdateringer – de bruker Facebook som en kilde til informasjon.

 NEI TAKK, FACEBOOK:  Tolv oppdateringer på rad om hvilke sider mine Facebook-venner har begynt å følge, klarer jeg meg helt fint uten.  Foto: Shutterstock / GongTo
NEI TAKK, FACEBOOK: Tolv oppdateringer på rad om hvilke sider mine Facebook-venner har begynt å følge, klarer jeg meg helt fint uten. Foto: Shutterstock / GongTo Vis mer


Derfor må Facebook jobbe seg videre nedover på min venneliste, og jeg ender opp med masse oppdateringer fra folk jeg ikke har kontakt med.

Jeg blir altså sittende igjen med oppdateringer fra perifere venner, som jeg strengt tatt har null interesse av å se bilder av barna til, flere ganger om dagen. I tillegg klemmer Facebook ut det lille de kan fra mine nærmeste venner – i form av å oppdatere meg på at min beste venninne har lagt til en ny kollega på vennelista.

Om ikke annet vil denne algoritmeendringen føre til nok en nedskjæring av antall folk jeg følger på Facebook – altså det motsatte av hva Facebook ønsker å oppnå med endringene.

Gi oss enkle og personlige valg

Nå skal jeg ikke påstå at alle vil se på dette som et problem, men burde ikke Facebook finne en bedre løsning hvor man i større grad selv kan velge hva man vil bli oppdatert på?

Det ville i hvert fall gjort meg fornøyd om jeg for eksempel kunne skrudd helt av alle oppdateringer jeg får når mine venner får nye venner, liker innlegg eller når de liker nye sider.

Å måtte gå gjennom nyhetsoppdateringen og trykke på «slutt å følge», eller «skjul innlegg», er rett og slett noe jeg verken har tid eller har lyst til å drive med. Gi meg heller noen enkle valg.

 VALGFRIHET:  Med tanke på hvor ulike preferanser Facebook-brukere har ville det vært flott om man i enda større og enklere grad selv kan styre hva som kommer opp i nyhetsoppdateringen. Foto: Shutterstock / DisobeyArt
VALGFRIHET: Med tanke på hvor ulike preferanser Facebook-brukere har ville det vært flott om man i enda større og enklere grad selv kan styre hva som kommer opp i nyhetsoppdateringen. Foto: Shutterstock / DisobeyArt Vis mer


Om jeg vil se bilder av inspirerende visdomsord? Tror ikke det

Jeg savner også, og jeg vet dette er omdiskutert, å få opp arrangementer mine venner skal på her jeg bor. Disse oppdateringene har også gått betraktelig ned etter algoritmeendringene.

Nå risikerer jeg å gå glipp av en morsom konsert i Oslo, fordi Facebook heller velger å holde meg oppdatert på hva en fjern slektning langt unna spiser til middag. Gi meg i hvert fall en mulighet til å huke av for at jeg ønsker slike arrangementsoppdateringer!

I stedet for å frykte hva en upersonlig Facebook-oppdatering vil gjøre med tiden folk bruker på Facebook, burde de heller omfavne den posisjonen de har fått som nyhets- og historieformidler.

Gjør de ikke det, har de i hvert fall en enormt stor utfordring foran seg. Vaner er vonde å vende, og skal Facebook klare å endre folks vaner må det jobbes beinhardt med algoritmene i tiden som kommer. Konkurransen fra andre mer personlige sosiale medier er så enorm at Facebook har et rimelig bratt fjell å bestige for få tilbake en plattform ala 2006.

I hvert fall hvis de vil ha med seg generasjonen som ikke synes det er like stas å legge ut kleine statusoppdateringer, eller visdomsord på et bilde av en inspirerende solnedgang ...

LES OGSÅ:
- Falske Facebook-konkurranser har blitt den nye folkesykdommen

Slik avslører du falske Facebook-konkurranser
Spam og telefonsalg er prisen du betaler for konkurranser og «spørreundersøkelser»