Maxtor D740X

Maxtor tilbyr verdens største EIDE-harddisk, men klarer de også å tilby verdens raskeste? Etter de omstendelige testene av forrige Maxtor-modell var vi spent på dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Maxtor D740X
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

D740X-serien består av flere modeller, med de samme grunnspesifikajoner. Platene har en kapasitet på 20 GB per side, og hurtigbufferen er på 2 MB. Rotasjonshastigheten er på 7200 RPM, og grensesnittet er ATA-133. Søketiden oppgis til 8,5 ms i gjennomsnitt. Støyen ligger på maks 35 dB ved normal aktivitet.

LES OGSÅ:

Vi testet den største modellen på 80 GB, som har to plater og fire hoder.

Hva vi fant

Disken er stillegående, og spesielt hodemekanikken er godt dempet. Forskjellen er høyst påtagelig når vi sammenligner med typiske harddisker som bare er ett år gamle, og sammenligner du med gamle Barracudaer fra midten av 90-tallet er det nesten som å sammenligne en jetmotor med en hårføner...

Skrivehastigheten var vi spente på, siden Maxtor D540X på 160 GB som vi nylig testet var enormt rask på skriving.

Imidlertid var ikke skriveytelsen i nærheten av storebror. Den lå på 17 572 KB/sekund, omtrent halvparten.

Vi sjekket om WriteVerify sto på, ved hjelp av Maxtor sitt DOS-baserte hjelpeprogram. Programmet rapporterte at dette ikke var på. Vi forsøkte å sette det til ”på” for å så sette det til ”av”, men det var ikke programmet i stand til.

Maxtor leverer diskene satt til WriteVerify de 10 første gangene disken slås på. Derfor startet og stoppet vi PCen nye 10 ganger etter hverandre, for å være på den sikre siden.

Ingen endring i resultatet.

Lesetesten var mer imponerende, med respektable 40 053 KB/sekund. Dette er i toppsjiktet, sammen med toppmodellene fra Western Digital og Seagate.

Konklusjon

Disken er rask på lesing, og kurant på skriving. Den er støysvak og forholdsvis rimelig. I en PC som forøvrig holder gode spesifikasjoner vil den fungere godt som systemdisk. Kombinert med en D540X til lagring av store multimediafiler får vi en velbalansert ytelsesprofil.

Norsk distributør er Microtronica

Prisen har vi observert til i overkant 2000 kroner inkl. mva.

Vi anbefaler som vanlig at du kontakter din favoritthandler for et konkret pristilbud.