Maxtor 160 GB på plass

Med nyinstallert ATA-133 kontroller gikk vi i gang med testing av verdens største EIDE-disk. Vi ble definitivt overrasket under prosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Maxtor 160 GB på plass
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Vi har nå testet Maxtor D540X 160 GB både med nye og gamle kontrollere, med feil og korrekt kapasitet.

LES OGSÅ:

Først testet vi den i Maxtors egen FireWire-utgave, og var absolutt fornøyd med resultatet. Du kan lese hele testen i denne artikkelen, men kort fortalt ga den tilkoblet vår ordinære testPC med 850 MHz Pentium III, en leseytelse på 35 920 KB/sekund og en skriveytelse på 19 433 KB/sekund.

Det er helt akseptabelt for en ekstern diskløsning, og høyst brukbart til de fleste bruksområder.

Montert internt ble vi konfrontert med kapasitetsbegrensingen i standard ATA/100. Disken ble oppfattet som 128 GB og vi bestilte et nytt kontrollerkort som håndterer hele kapasiteten. Du kan lese mer om denne begrensningen i denne artikkelen.

Skrivevansker

Vi testet disken både før og etter at vi installerte ATA/133-kortet fra Promise. Vi sjekket også i både Windows Me og i Windows 2000, dessuten både i FAT32 og NTFS-format.

Leseytelsen lå rundt 35 MB/sekund, uavhengig av format og operativsystem.

Skriveytelsen lå også rundt 11 MB/sekund, uansett.

Altså fikk vi dårligere skriveytelse med disken koblet rett i en moderne høyhastighets kontroller enn i Maxtors FireWire-kabinett. Det var merkelig.

Vi kontrollsjekket med to andre Maxtor-disker, både en helt ny GB D740GX som er på 80 GB og roterer med 7200 RPM, og den noe eldre 536DX på 60 GB som roterer med 5400 RPM.

D740GX presterte en skriveytelse noe over 17,4 MB/sekund, mens fjorårets modell 536DX klarte hele 26,6 MB/sekund!

Leseytelsen på D740GX var derimot på over 40 MB/sekund, mens 536DX måtte gi opp på 28,4 MB/sekund.

Proppen som gikk

Vi testet så filkopiering i Windows 2000, med en videofil på 2,3 GB. Den tok 1 minutt og 59 sekunder å kopiere fra vår IBM 60GXP til Maxtor 536DX.

Vi testet så med D540X igjen, og brukte faktisk 5 sekunder mindre tid, 1 minutt og 54 sekunder tok dette.

Vi startet testprogrammet igjen, og nå hadde disken plutselig våknet!

Skrivehastigheten har siden ligget på over 35 MB/sekund! Vi måler nå en skrivehastighet som er nærmest identisk med lesehastigheten: 35 718 KB/sekund (skrive) mot 35 849 KB/sekund (lese).

Vi måtte dobbeltsjekke dette, og tok med disken hjem. Der monterte vi den i vår Athlon 1800+ koblet til den ordinære ATA/100-kontrolleren.

Her målte vi nå skrivehastigheten til 35 782 KB/sekund og lesehastigheten til 35 936 KB/sekund!
Ved forrige måling i denne PCen var lesehastigheten bare 11 799 KB/sekund.

Først trodde vi at skrivebufferen av en eller annen grunn må ha vært deaktivert, og så blitt aktivert. På Promise-kontrolleren på vår testPC er det ikke mulig å endre denne parameteren i Windows 2000, men vi sjekket med disken koblet til på standardkontrolleren, og der var skrivebufferen aktiv.

På vår Athlon var også skrivebufferen satt til aktiv, men til tross for dette fikk vi dårlig ytelse i første testrunde.

Oppklaringen

Årsaken var at Write Verify sto på. Denne funksjonen leser det som er skrevet til disken mot data som fremdeles er i bufferen, og sjekker at de er riktig skrevet. Dette er beregnet på svært kritiske bruksområder. Vi oppfattet det slik at denne funskjonen kan slås på, men at den i utgangspunktet er slått av. En leser påpekte at nye Maxtor-disker har denne funksjonen satt til "på" for de 10 første gangene disken slås på, men at den så settes til "av" automatisk. Årsaken er at dette vil luke ut eventuelle problemer med nye disker, uten at brukeren mister data.

Vi fant informasjon hos Maxtor som bekrefter dette, i TechNote 21008, og testresultatene både på D540X og de første målingene av D740GX bekrefter at leseren hadde rett. Vi skal derfor sjekke dette grundig ifbm videre testing av flere nye Maxtor-disker, som allerede er på testbenken.

Konklusjon

Maxtor har laget en disk som har enorm kapasitet, er svært rask på skriving når alle brikkene faller på plass - og har en helt kurant leseytelse.

Trenger du et stort arkiv? Da er dette disken, uten tvil.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!