Matrox RT2500- videoredigering i sanntid

De som begynner med redigering av video på PC erfarer snart at dette er tungt. Selv den kraftigste PC kommer til kort på mange oppgaver. En løsning er mer prosessorkraft, som er skreddersydd for oppgaven.

Redigering av video på PC har mange fallgruber, og som så mye annet er det ikke så enkelt som reklamen vil ha det til.

Etter hvert lærer du å planlegge scenene framfor å skyte vilt, du tenker i korte, men talende sekvenser i stedet for å la kamera gå fritt i det uendelige – i det hele tatt begynner du å redigere allerede før du har tatt en eneste scene.

Når dette er gjort har du et utgangspunkt for redigering som gir deg langt færre frustrasjoner.
Muligheten for at resultatet blir severdig er også langt større enn hvis du forsøker å redigere inn en fortelling i et ustrukturert materiale…

Kreativitet vs. venting

Det man liker minst når man jobber på PC er å vente. Spesielt når man jobber med noe kreativt, som man gjerne vil se resultatet av med en gang.

Dette er et av de områdene hvor PCen definitivt kommer til kort under videoredigering. Hvis du skal legge på tekst og animere den, legge inn effektfulle overganger, legge bilde i bilde og andre kreative effekter, da møter du veggen.

Da må PCen rendre, som betyr at den må bygge opp hvert eneste nye bilde i den nye tekstede sekvensen eller overgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tar tid. Og den føles lengre for hver gang du gjør en endring og må rendre på nytt. Og på nytt, og på nytt…

Kan du slippe rendring?

Ikke helt, hvis du ikke har ubegrenset med penger. Men du kan redusere den betraktelig, og slippe å rendre der det er viktigst – mens du gjør de kreative valgene.

Matrox har laget et kort med egne prosessorer, som gjør det mulig å vise overganger mellom to videoklipp og tekster i sanntid. Dermed slipper du å rendre når du jobber kreativt.

Matrox RT2500

Dette kortet er en etterfølger til RT2000, en svært populær proffløsning som består av både et AGP-kort og et PCI-kort. Med RT2500 kan du imidlertid bruke hvilket som helst AGP-kort, og løsningen er dermed både mer fleksibel og langt rimeligere.

Dette kortet er bygget på den samme teknikken, som Matrox kaller Flex 3D, og har altså tilstrekkelig prosessorkraft til å håndtere to samtidige videosekvenser og et 32 bits grafikklag – i sanntid.

Pakken inneholder også en omfattende samling programvare og over 60 profesjonelle effekter, som yter prosessorkraften i kortet full rettferdighet.

Matrox RT2500- videoredigering i sanntid

Vi overvar nylig en demo som ble holdt av Matrox’ egne produktspesialister, og ble svært imponert både over hastigheten og kvaliteten på kortet.

Likevel må vi nevne at når du til slutt skal lage en digital versjon av videoen, enten for å sende den til en DV-opptaker eller til fil på harddisken for videre enkoding til forskjellige formater - så må det fremdeles rendres.

Men her har Matrox et ess i ermet. Også under rendring til fil brukes prosessorkraften i kortet, slik at ytelsen blir som om du skulle hatt en tenkt PC med to Pentium 4, hver på over 3 GHz.

Hvor skal jeg bruke pengene?

Et slikt kort koster vesentlig mer enn et vanlig FireWire-kort, regn med å måtte betale over 12 000 kroner inkludert mva.

Det som er viktig å ha i tankene er at du kan klare deg med en mindre kraftig PC, og dessuten være mer produktiv i den kreative delen av prosessen.

Selve rendringen til fil er en prosess som kjører alene, da kan du gjøre helt andre ting. Sammenlign det med utskrift, du sitter ikke foran skriveren når du skal skrive ut 300 sider.

Test senere i sommer

Vi kommer tilbake til test av dette kortet senere i sommer.
I mellomtiden kan du lese mer om dette kortet på Matrox' nettsted