Matrox RT2500 - videoredigering på stereoider

Videoredigering kan skje på mange nivåer, fra enkel klipp og lim til det helt spektakulære. Men da trengs det kraft. Vi har testet et muskelkort fra Matrox som åpner dørene for de kreative.

Matrox RT2500 - videoredigering på stereoider
Matrox RT2500 - videoredigering på stereoider

Vi har tidligere skrevet om våre førsteinntrykk av dette kortet da vi overvar en demonstrasjon. Artikkelen finner du her. Nå har vi mottatt kortet og har selv fått anledning til å teste det. Det har vært en interessant opplevelse.

Full pakke

Det er ikke bare et avansert grafikkort og noen drivere som ligger i pakken, men bortimot alt du trenger for å gjøre om PCen din til et fullt videostudio.

Selve kortet er for PCI og har tilkobling for en ekstern koblingsboks for analoge enheter, som TV/monitor og videospiller. Både inn og ut-kontaktene på er S-Video, koaks (phono) og to lydkanaler på phonoplugger. De er også en liten kabelforgrening med stereo minijack for tilkobling til linjeinngangen på lydkortet

I tillegg finner du to 1394/FireWire-kontakter på selve braketten til kortet.
Hvis du har et AGP-skjermkort fraMatrox, for eksempel G400 eller G450, kan du koble disse til RT2500 med en spesialkabel som ligger i pakken. Dette gir bedre kvalitet i videobildet i Premier.

Vi har ikke testet dette, men vi har nettopp mottatt etterfølgeren G550, og vi vil teste denne funksjonaliteten senere.

For øvrig fungerer RT2500 med de fleste andre ordinære AGP-kort, men ikke alle - skulle det vise seg.

Omfattende programpakke

Programvaren er som nevnt omfattende. Den inkluderer først og fremst redigeringsprogrammet Adobe Premiere 6.0 i fullversjon. For å utnytte RT2500 sine muskler installeres det en rekke programmoduler i Premiere, som tar seg av kommunikasjonen mellom maskinvare og programvaren. Som følge av dette må Premiere installeres først og programvaren fra Matrox etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For avanserte titler finner du programmet Inscriber TitleExpress som også installeres som tillegg til Premiere.

Flere støtteprogrammver følger med. For DVD-produksjon leveres DVDit! LE fra Sonic. For eksport av prosjekter til VideoCD og SuperVideoCD finner du Ligos LSX-MPEG LE.

For redigering av musikk og lydfiler finner du Acid Music, en noe forenklet versjon av et smart program som vi har skrevet om tidligere.

Matrox RT2500 - videoredigering på stereoider

Fra Matrox kommer det også flere støtteprogrammer bl.a. for smart detetktering og overføring av klipp fra DV-bånd, et avspillingsprogram for videofiler både på tilkoblet TV og i vindu på skjermen, et filkonverteringsprogram og et DVD-avspillerprogram som lar deg sjekke DVD-prosjektene dine før brenning.

Til sammen får du altså verktøy til alle ledd i prosessen, fra overføring av video, til redigering og effekter og til eksport i de fleste tenkelige formater og kvaliteter fra DVD til web-streaming og e-postvedlegg.

Imponerende og overveldende

Installasjonen av alt dette krever god tid og korrekt vinkel på tunga. Før du setter i gang må du forsikre deg om at PCen er kraftig nok til å håndtere de nye oppgavene. Du trenger en prosessor som er over middels kraftig, 750 MHz eller mer anbefales. Det kreves også minimum 256 MB minne, og separat disk for lagring av video- og lyd-filene.

Avhengig av hvilket medium du skal produsere, kan det være nyttig med en TV eller monitor. To skjermer er heller ikke av veien hvis du vil ha full oversikt over prosjektet under redigering.
Operativsystemet kan enten være Windows Me eller Windows 2000. Vi valgte Windows 2000, WinMe er vi i ferd med å legge bak oss.

Regn med å bruke en dag på installasjon, konfigurering og testing av de forskjellige verktøyene. Det er en omfattende prosess, mange omstarter under installasjonene og spesielt den innebygde testingen av ytelsen på harddiskene kan ta lang tid. Her kan du ”jukse” litt ved å sette ned prosenten av diskens kapasitet som testes. Vi visste ut fra våre tidligere tester at vår WesternDigital WD800 80 GB disk klarte kravene med god margin, så vi satte ned testområdet fra 80% til 25%.

Matrox RT2500 - videoredigering på stereoider

Opp og nedtur

Etter å ha brukt mesteparten av en arbeidsdag til installasjon og utprøving gikk vi hjem med en god følelse og gledet oss til neste dag med testing.

Da vi startet opp morgenen etter virket ikke videoavspilling lenger.

Etter driveroppdateringer og reinstallasjoner valgte vi å skifte skjermkort. Vi mistenkte at vårt noe tilårskomne Ati Rage 128 var synderen, og etter å ha installert et Hercules 3D Prophet 4500 Kyro II-basert kort var alt oppe og gikk igjen. Og har vært det siden – bank i bordet.

Overføring av DV

Selv om det er mulig å digitalisere analog video, valgte vi å teste med materiale fra vårt utmerkede Canon XM1 DV-kamera. Forskjellen i kvalitetsnivået er mildest talt påfallende.
Matrox leverer med Mediatools til formålet, som er et svært praktisk program under de riktige betingelsene. For å ha nytte av programmet kreves det at alle opptakene du vil overføre ligger i et område på båndet med kontinuerlig tidskode. Den beste løsningen er derfor å spille inn ”svart” på hele båndet – gjerne med linselokket på. Når du så tar opp de egentlige scenene vil det ikke bli ”tomme” områder på båndet.

Matrox RT2500 - videoredigering på stereoider

Ved å velge Scan & Capture fanger du alle opptakene og overfører disse til egen mappe på harddisken. Du kan forredigere i Mediatools under fangsten, eller velge å gjøre det hele i Premiere under den egentlige redigeringen.

Du kan også overføre DV i Premiere, men vi fant Mediatools langt mer effektivt.
Hvis du bare har tilfeldige, usammenhengende opptak, med brudd i tidskoden, må du spole og overføre bit for bit manuelt. Derfor lønner det seg å ha en plan, du sparer fort mange timer på det…

Sanntidsredigering

Hele poenget med RT2500 ligger i navnet – Real Time - sann tid. Overganger, effekter og teksting skjer direkte, uten ventetid. Dette gjelder riktignok ikke alle typer overganger og justeringer, men et svært stort antall. Overganger finnes i overflod, fra krølling av bildet til alle mulige og umulige organiske figurer og formasjoner. Det er så mye å velge i at det er mer problematisk å begrense bruken av alle effektene…

Det er over 1000 – tusen! – forskjellige effekter og overganger som motoren i RT2500 byr på, og 60 av overgangene i Premiere er også med i sanntidsutgave.

Matrox RT2500 - videoredigering på stereoider

Du kan kryssfade klipp i sanntid, endre fargebalanse og kontrast, forminske bilder og jobbe med grafikk og tekst.

Kraften i dette kortet er så stor at å sammenligne redigering av video med og uten RT2500 er to verdener. Kort og godt.

Å måtte vente hver gang du gjør en liten endring er en sterk påkjenning for kreativiteten. Hvis du kan se resultatet med en gang kan du bruke tiden til å polere og finslipe, i stedet for å vente på at PCen skal regne seg ferdig. Det er en avgjørende forskjell.

Sluttresultatet

Selv om redigering kan foregå stort sett i sanntid, så gjelder ikke dette når du skal lagre resultatet i et digitalt format. Det er bare direkte overspilling til analogt format, som for eksempel VHS, som skjer i sanntid. Da er det bare å koble videomaskinen til S-video-utgangen. Skal du derimot tilbake til DV, til DVD eller et annet digitalt format, må det rendres.

Men her kommer også motoren i RT2500 inn i bildet, og hjelper til med rendringen, slik at den bruker langt kortere tid enn om PC-prosessoren alene skulle gjort jobben.
Det er naturlig å sammenligne dette med en utskriftsjobb, du trenger ikke overvåke denne, den går av seg selv og du kan gjøre noe annet.

Sammenligning kommer

Vi har enda et produkt på testbenken, som tilbyr mye av de samme finessene – Pinnacle DV500Plus. Vi kommer tilbake til omtale av dette i løpet av neste uke, og følger dessuten opp med en direkte sammenligning av ytelsen til de to løsningene.

Pris inkl mva hos AV Media ligger på 11 718 kroner.