Matrox lanserer annerledes oppfølger til G400-kortet

Grafikkort-produsenten Matrox skifter retning: Selskapets nyeste grafikkbrikke frir til andre markeder enn det populære G400-kortet. Betyr det at Matrox har gitt opp konkurransen mot NVIDIA og 3dfx?

G400-kortet har vært på markedet en god stund, og det solgte godt på grunn av sin ekstremt gode bildekvalitet, bra spillytelse, bra støtte for DVD-avspilling og – ikke minst – muligheten for å vise bilder på to skjermer samtidig (Dual Head-funksjonen).

Den nye brikken har fått navnet G450, og allerede det tyder på at dette kun er snakk om en oppgradering. Denne brikken skal imidlertid selges til andre kunder enn G400...

Hva er nytt med G450?

For det første, har Matrox kvittet seg med SDR-minnet og erstattet det med den mer tidsriktige DDR-typen. G450-kortene kommer til å ha 32 MB videominne, og det er, så vidt vi vet, ikke snakk om 64- eller 128 MB alternativer. Dessuten er selve brikken blitt mindre; den er nå basert på 0,18 mikrons produksjonsprosess (i motsetning til 0,25 med G400). Dette gir blant annet mulighet for høyere klokkefrekvenser.

Matrox har jobbet ytterligere med 2D-delen av skjermkortet og oppjustert RAMDACen for den andre utgangen i et Dual Head-oppsett. Et G450-kort kan vise 2056x1536x32-oppløsning på hovedskjermen og 1600x1200x32-oppløsning på den sekundære skjermen. Dette gir ganske mye arbeidsplass! Selvsagt er den velkjente bildeskarpheten til Matrox på plass. Kortet vil også ha en digital (DVI) utgang.

Når det gjelder 3D-delen av kortet, er det ikke gjort noen forandringer. De gamle funksjonene som Bump Mapping er fremdeles med, og ytelsen vil nok ikke forandre seg noe særlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kort for deg?

Midt i den stadig mer aggressive markedsføringen til 3dfx, NVIDIA og ATI, lanserer Matrox i all stillhet et nytt kort som ikke en gang er beregnet for spillere. Utviklerne har fokusert kun på 2D-egenskapene, og Matrox vil selge kortet til bedrifter, designere og andre med behov for stor arbeidsoverflate. Betyr det at Matrox har gitt opp kampen om spillentusiastene? Ikke i følge selskapet selv, som understreker at en helt ny brikke (G800) er under utvikling og vil annonseres til sommeren. Det er også da G450-baserte kort ventes i butikkene.