Maskinen vil ikke starte opp

Spørsmål:

Hei,

PCen min vil starte opp bare av og til. Når jeg slår på strømmen ser alt til å begynne med helt normalt ut. BIOS bildet kommer opp, Windows-logoen på svart bakgrunn og tenkebar som går rundt 2-3 ganger, før skjermen blir helt svart igjen. Det er jo normalt, men nå bare forblir den svart. Det er heller ikke den normale aktiviteten på harddisken, maskinen rett og slett bare stopper opp, og den må slås av med strømbryteren. Først etter flere forsøk (2-6) starter maskinen opp som vanlig. Utenom dette funger maskinen helt utmerket, og det er ikke feilmeldinger av noe slag.

Hva kan dette skyldes? Hardware eller software?

Maskinen er en P4 3.2 GHz med 1GB RAM, og kjører Win XP Pro.

Mvh
Ulf


Datadoktoren svarer:

Hei,

Siden maskinen kommer i gang etter hvert som den har fått strøm påslått i flere perioder, kan dette tyde på at vi har med en temperaturavhengig feil å gjøre. Men om feilen ligger i harddisken, i minnemodulene eller på hovedkortet er svært vanskelig å være sikker på. Det kan også være skjermkortet som ikke gir riktig respons under oppstart før det har blitt varmet opp.

Ved slike feil er det bare eliminasjonsmetoden som fungerer. Det forutsetter at du har flere minnebrikker, ekstra skjermkort og en bootbar CD/DVD.

Starter maskinen opp normalt med andre minnebrikker var det minnebrikkene dine som hadde feil. Starter maskinen opp fra CD er det noe galt med harddisken. Starter den opp normalt med et annet skjermkort var det det som var defekt, osv.

I dette tilfellet må du prøve en av delene ogs så la PCen bli kald igjen før du prøver å sjekke ved å bytte ut andre komponenter, så det tar tid...

Det kan dessuten hjelpe å ta minnemoduler og skjermort ut av kontaktene og sette dem inn igjen. Det kan ha oppstått dårlig kontakt, noe som også kan forverres over tid hvis ikke kontaktene får "mosjon".
Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]