Maskinen starter ikke fra diskett

Dagens spørsmål:

Jeg har børstet støvet av en eldre Pentium PC hvor det viser seg å være så mye krøll på harddisken at jeg helst vil slette alt, formattere disken og installere Win95 (evt. 98) fra bunnen av. Da tenkte jeg at en oppstartsdiskett var tingen. Dette lager jeg fra kontrollpanel, og har prøvd fra DOS (format /s). Problemet er at maskinen uansett booter som vanlig fra C-disk etter å ha lest litt på disketten. Jeg har ikke lyst til å slette alt før jeg ser at jeg har en oppstartsdiskett som virker, blant annet fordi jeg regner med en del strikking for å få CD-rom til å virke fra DOS, slik at Win 95 CD har et sted å legge seg inn. Noen tips om dette?

Datadoktoren svarer:

Det er helt sikkert ikke disketten din som er problemet. Det virker som om PCen er satt opp til å starte fra harddisken før diskettstasjonen. De aller fleste hovedkort har mulighet for dette.

Du kommer normalt inn i BIOS-menyen ved å trykke Del, F2 eller Esc. I Award har du "Advanced BIOS settings" som valg nummer to på menyen. Der inne finner du en opsjon som velger rekkefølgen på oppstarten. Du skal velge den opsjonen som lister A først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I andre BIOS-varianter finnes det tilsvarende opsjoner. I Phoenix-BIOS er det en egen meny hvor du fritt kan manipulere med rekkefølgen på enhetene.

I noe eldre BIOS-varianter er det også en opsjon som slår av og på oppstartsmuligheten fra stasjon A:.

Det er mange varianter, men det er temmelig sikkert at det er en slik innstilling som er skyld i dine problemer. Det var ganske vanlig å slå av oppstart fra diskett den gangen Form-viruset og andre bootsektor-virus var dominerende. Det er fortsatt en god foranstaltning, men du må være klar over hvordan du kan endre dette den gangen du faktisk trenger å starte fra diskett.

Flere spørsmål og svar