Markedsledere i allianse lanserer DVD+RW

En allianse av syv ledende teknologiprodusenter, deriblant HP, Philips og Sony, presenterte på CeBIT sin støtte for den nye standarden DVD+RW. Samtidig ble en rekke spennende produkter for hjemmebruk og til PC lansert.

Gode samarbeidspartnere i DVD+RW leiren
Gode samarbeidspartnere i DVD+RW leiren Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Markedsledere i allianse lanserer DVD+RW

HANNOVER (DinSide): Den nye standarden DVD+RW skal være fullt kompatibel med eksisterende DVD-standarder, og innspilte plater kan spilles av i dagens DVD-ROM spillere for PC og DVD-spillere for hjemmebruk. DVD+RW er utviklet i samarbeid av HP, Philips, Sony, Mitsubishi/Verbatim, Yamaha, Ricoh og Thomson.

Forbrukeren i høysetet

I utviklingen av DVD+RW-standarden har produsentene lagt vekt på muligheten for å bruke de innspilte platene i spillere forbrukerne allerede har hjemme. Uten kompatibilitet mellom denne nye standarden og DVD-ROM og DVD-video, regner de med at folk flest ikke vil være interessert i å anskaffe seg DVD+RW-produkter.

DVD+RW kan true VHS

I spillerne for hjemmemarkedet er det lagt vekt på enkel bruk. Thomson vil i løpet av sommeren lansere en spiller for hjemmemarkedet som er like enkel å bruke til innspilling som dagens VHS-spillere. Philips vil lansere sin hjemme-maskin i september. Som Hein van der Zeenk, CEO for Philips Optical Storage, sa det: ”Vi ser den naturlige utviklingen av DVD-spilleren. Alt som manglet var record-knappen”.

De nye spillerne for hjemmemarkedet fra Thomson og Philips vil også være fullt programmerbare til å ta opp TV-sendinger, på samme måte som dagens VHS-spillere. En DVD+RW plate kan romme rundt to timer med filmopptak, og vil ifølge en representant for Sony koste mellom $15 og $20 per plate.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produkter for PC

I april/mai vil Hewlett Packards nye DVD+RW enhet for PC bli å få kjøpt. Den har blitt døpt HP CD-Writer DVD combo 9900ci, og kan i likhet med andre kommende DVD+RW enheter også brenne CD-R og CD-RW. Ytelsen blir på 12x skriving CD-R, 10x skriving CD-RW, 32x lesing CD, 8x lesing DVD og 2.4x skriving til DVD. Prisen er ikke endelig fastsatt, men vil trolig ligge på mellom 1700 DM og 1800 DM (mellom ca. kr 7200 og kr 7600). For den prisen får du mulighet til å lagre hele 4.7 GB på en DVD+RW plate. Som alltid er ny teknologi svært dyrt ved lansering, men prisene vil nok raskt falle når flere produkter kommer på markedet.

Markedsledere i allianse lanserer DVD+RW

Philips viste også fram en DVD+RW spiller for PC, men den vil ikke komme på markedet før tidligst i september. Lanseringsdatoene for Sony, Yamaha og Ricoh er foreløpig uviss.

Massiv lagringskapasitet

Som nevnt ovenfor får du plass til hele 4.7 GB med data på en DVD+RW plate. Ved senere innføring av dobbeltsidige plater vil dette øke til voldsomme 9.4 GB. Mange PC-brukere har ikke en gang slik kapasitet på harddisken! DVD+RW kan med sin kapasitet fort bli det foretrukne for hjemmebrukere som vil ta sikkerhetskopi av data fra sin PC.

En drøm for deg med videokamera

Er du en av de mange som lager dine egne hjemmevideoer, er DVD+RW et ypperlig lagringsmedium for opptakene. I motsetning til VHS-kassetter og DV-kassetter som blir slitt etter hvert, er DVD-plater nærmest uslitelige ved riktig oppbevaring. I tillegg støtter DVD+RW den velkjente kapittelfunksjonen fra dagens DVD-filmer. Hvert klipp får sitt eget bilde med valgfri ledetekst og du kan velge filmklipp direkte fra en meny på skjermen. Foreløpig er det kun Sonic Solutions som tilbyr et fullverdig redigeringsprogram for å brenne innhold til DVD+RW, men velkjente Ahead Software er i gang med å utvikle en versjon av programmet Nero med full DVD+RW støtte. ULead er også i gang med en ny versjon av sitt Video Studio som støtter lagring av ferdigredigert video rett til DVD+RW.

Siden du kan skrive til en DVD+RW plate opptil 1000 ganger, kan du også legge inn nye videoklipp etter hvert som du lager nye. En glimrende funksjon er at du kan ta platen direkte fra DVD+RW enheten og spille den i en vanlig DVD-spiller. Du trenger ikke å lukke platen for opptak, slik som du må med CD-RW plater hvis du skal spille dem i en CD-spiller.

Kopiere DVD-filmer? Å nei du!

De syv allierte presiserte på pressekonferansen at alle DVD+RW enheter har full støtte for de kopisperrene som i dag benyttes på DVD-filmer. Forsøker du å koble bildesignalet fra en DVD-spiller gjennom en DVD+RW spiller, sørger Macrovision for å gjøre bildet om til en grå suppe. DVD-plater som har CSS-kodet innhold vil automatisk komme opp som kopibeskyttet i brenneprogrammer og på DVD+RW spillere for hjemmebruk.

Men som vi vet er det allerede utviklet programvare som dekrypterer filmer beskyttet av CSS slik at du kan lagre innholdet direkte på harddisken. Å få lagret disse ukrypterte videofilene på en DVD+RW plate burde være en smal sak for datakyndige brukere. Det spørs om ikke Sony, Philips, HP og de andre blir svært upopulære i Hollywood etter hvert. Men så lenge denne teknologien er ny vil nok den høye prisen på DVD+RW plater legge en demper på kopieringslysten fram til masseproduksjonen er i gang og prisene synker. I stedet for å bruke $15 - $20 per DVD+RW plate kan du like godt kjøpe filmen i butikken.

Pioneer satser på DVD-RW

Markedsledere i allianse lanserer DVD+RW

Samtidig med offentliggjøringen av DVD+RW alliansens planer, viste Pioneer fram sin nye DVD-RW spiller for PC kalt DVR-A03. DVD-RW er en annen standard enn DVD+RW, selv om navnene kan virke forvirrende like. Pioneer DVR-A03 er en videreføring av deres tidligere DVD-R spillere som kun støttet skriving til en DVD-R plate én gang.

DVD-R og DVD-RW formatet er utviklet for å være kompatibelt med DVD-ROM, som er standarden for ferdiginnspilte DVD-plater for PC i dag. Dermed kan du putte en DVD-RW plate rett i en hvilken som helst DVD-ROM leser og bruke innholdet. Problemet oppstår i det du vil lage video til visning på DVD-spilleren i stua. Da må du ha en spiller som er ny nok til å kunne lese DVD-RW eller DVD-R plater, og opptaket må være lagret på platen i DVD-video format. Hvis ikke forstår ikke DVD-spilleren hva som ligger på platen og du får ikke fram noe av innholdet. DVD+RW er i stedet utviklet fra grunnen av til å støtte både DVD-ROM og DVD-video, slik at platene kan brukes på alle typer spillere, gamle som nye, uten problemer.

Sony trakk seg nylig fra samarbeidet med Pioneer om DVD-RW, og satset heller på DVD+RW. Det blir spennende å følge utviklingen videre, og ikke minst hvilket format som vil vinne aksept hos forbrukerne. Foreløpig ser det ut til at DVD+RW har en klar ledelse foran DVD-RW på grunn av sin utvidede støtte for de 170 millioner DVD-enhetene som allerede er solgt i verden.