Den mest iøynefallende nyheten er det velkjente ribbon-grensesnittet øverst i Utforsker. Men de største forbedringene har skjedd på innsiden.
Den mest iøynefallende nyheten er det velkjente ribbon-grensesnittet øverst i Utforsker. Men de største forbedringene har skjedd på innsiden.Vis mer

Mange nyheter i ny Windows Utforsker

Blir rett og slett smartere, mener Microsoft.

Den innebygde filbehandleren i Windows er en av kjernekomponentene som blir vesentlig forandret i Windows 8. I en ny blogg-post avslører Microsoft noen av planene de har for Windows Utforsker, før funksjonaliteten fryses - sannsynligvis nærmere sommeren.

Endringene kommer i stor grad etter innspill fra testere av den første forhåndstitt-utgaven av Windows 8, som vi omtalte i denne artikkelen, mens andre nyheter kommer som en naturlig del av Microsofts arbeid for å gjøre produktene "like" på tvers.

En av disse er det såkalte ribbon-grensesnittet, den brede topplinjen med lett tilgjengelige knapper og snarveier, som ble introdusert med Office 2007. Den erstatter i stor grad behovet for nedtrekksmenyer.

Les også: Disse filene bør du ikke slette

Bedre på filkopiering

En annen nyhet, som vi tror mange vi anse som en vesentlig forbedring, er hvordan filkopiering håndteres. Man kan pause kopieringen manuelt, og det skjer automatisk dersom du for eksempel lukker lokket og maskinen går i dvale. Når maskinen vekkes igjen, fortsetter kopieringen der den slapp.

Og hvis du kopierer filer over trådløst nett, og plugger inn nettverkskabelen, vil Windows automatisk fortsette kopieringen via den koblingen som gir raskest overføring. Tidligere var dette ikke mulig.

Støter du på konflikter under kopieringen, har du nå langt flere valg vedrørende hva som kan skje med like filnavn. Nå kan du filtrere både på størrelse og dato, for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nyheter i ny Windows Utforsker


Explorer skal også ha langt bedre støtte for EXIF-data i bildefilene enn tidligere, blant annet hva angår automatisk rotering. Du slipper med andre ord å rotere bildene manuelt, dersom de er tatt på høykant.

Les også: Windows 8 kan kjøre Android-apper

Enklere tilgang

For rask tilgang til mapper du bruker ofte, har du nå mulighet til å legge snarveier til dem på den nye Metro-startskjermen, via et nytt "Easy access"-valg:

Mange nyheter i ny Windows Utforsker


Til slutt har Microsoft bakt inn en "Sync your settings"-funksjon som gjør at innstillingene blir tilgjengelig på alle Windows 8-maskiner du disponerer.

Alle de omtalte endringene skal være på plass i den første beta-versjonen av operativsystemet, som er ventet i slutten av denne måneden. Du finner mer informasjon hos Microsoft.

Windows 8-samleside