Mange fordeler med USB Type C

Både Apple, Google og Nokia støtter den allerede. Blir dette fremtidens universalport?

<strong>NY SUPERPORT:</strong> USB Type C kan overføre data, bilde og levere strøm. Her avbildet på Nokias nye Android-nettbrett, Nokia N1. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NY SUPERPORT: USB Type C kan overføre data, bilde og levere strøm. Her avbildet på Nokias nye Android-nettbrett, Nokia N1. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte stor furore da Apple lanserte nye Macbook med bare én USB-port og ingenting annet utover hodetelefonutgang.

Men den nye USB-porten vil du etter all sannsynlighet finne på langt flere maskiner i fremtiden.

Her er noen fordeler med den nye USB Type C-standarden:

Kan brukes begge veier

En åpenbar fordel i forhold til tidligere USB-standarder, og som Apple allerede har gjort med sin Lightning-plugg, er at det ikke spiller noen rolle hvilken vei du stikker kabelen inn i porten.

Det har vært en irritasjon for mange, enten det dreier seg om den vanlige USB-porten eller micro USB, som er vanlig på mobiltelefoner.

LES OGSÅ: Micro USB og Lightning i ett

INGEN FEIL VEI: Endelig en standardisert kabel som kan settes i begge veier. Foto: KIRSTI ØSTVANG
INGEN FEIL VEI: Endelig en standardisert kabel som kan settes i begge veier. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Leverer høy effekt

Mens USB er standardisert på 5 volt, støtter den nye USB Type C-standarden opp til 20 volt. I tillegg er det støtte for inntil 5 ampere, med en total effekt på 100W (20V · 5A).

Til sammenligning leverer laderen som fulgte med telefonen din typisk 5W eller 10W (enkelte, som Oppo Find 7, leverer med en lader på 20W). Med andre ord vil man kunne lade raskere eller utstyre mer strømkrevende enheter med USB-porter som ladeinnganger.

Dermed kan vi i nær fremtid se at alle bærbare PC-er, nettbrett, telefoner og andre enheter kommer med USB Type C som standard ladeport. Tenk så deilig å kunne bruke ladere på kryss og tvers!

Å glemme strømkabelen til PC-en hjemme trenger med andre ord ikke å være en stor krise i fremtiden. Du kan til og med lade den ved hjelp av en nødlader.

Svært rask dataoverføring

Den nye USB-standarden vil ofte komme med støtte for USB 3.1 gen2-protokollen, som støtter overføringshastigheter på inntil 10 gigabit i sekundet, eller drøye 1,2 gigabyte i sekundet (1 byte = 8 bit).

Det tilsvarer et par hundre MP3-filer med en snittstørrelse på seks megabyte. På ett sekund, altså.

KABLER: På mobilmessen i Barcelona var det flere som viste frem Type C-kabler. Her en variant med overgang fra vanlig USB til Type C. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KABLER: På mobilmessen i Barcelona var det flere som viste frem Type C-kabler. Her en variant med overgang fra vanlig USB til Type C. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Kan overføre video

Det er ikke bare til dataoverføring og lading den nye USB-standarden leverer varene. Porten kan også brukes til å overføre bilder – begge veier, og med skyhøy oppløsning (både 4K og 5K).

Da trenger man ikke lenger HDMI, Displayport, VGA eller DVI-porter. Siden porten er såpass liten, betyr det at bærbare PC-er kan lages enda slankere enn før og fortsatt ha støtte for overføring av høytoppløslige bilder til en TV eller monitor.

Bakoverkompatibel

Du kan også koble eldre USB-enheter inn i den nye Type C-porten, så lenge du bruker en overgang. Teknologien er fullt bakoverkompatibel, så selv om du kjøper en PC med bare Type C-port(er) kan du fint bruke den gamle musa du har liggende.

Både Apples nye Macbook, Googles nye Chromebook Pixel (itavisen.no) og Nokias nye nettbrett, N1, leveres med USB Type C-porter, og vi forventer at du snart vil se den på langt flere enheter.