Mandrake Linux 8.1 - endelig et fullgodt Windows-alternativ?

Samtidig med lanseringen av Windows XP i oktober, ble flere Linux-distribusjoner lansert i nye versjoner. Vi har tatt en titt på en av de mest komplette og brukervennlige distribusjonene, Mandrake Linux 8.1, som kan lastes ned fra nettet – helt gratis.

Et avansert 32-bits operativsystem. Tekstbehandling, regneark, presentasjon, programmering, spill og internettverktøy – alt 100% gratis. Høres det utrolig ut? Det er faktisk en realitet med Mandrake Linux 8.1, kanskje det beste alternativet til Windows på skrivebordet akkurat nå.

Før du går videre, vil du kanskje lese litt mer om hva Linux egentlig er. Vi har laget en kort innføring, som du kan lese ved å klikke her

Brukervennlig alternativ til Windows

Mandrake Linux omtales gjerne som den ”snilleste” versjonen for Windows-brukere som er nysgjerrige på Linux. Det er spesielt installasjonsprosessen og samling av verktøy som har gjort Mandrake Linux så populær.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Mandrake Linux 8.1 - endelig et fullgodt Windows-alternativ?

Vi lastet den nyeste versjonen av Mandrake Linux (versjon 8.1) ned fra nettet. Hele distribusjonen består av til sammen 3 CDer, eller rundt 2 GB med data. Det betyr at nedlastingen tar tid, selv om du har bredbånd. Vi brukte rundt ti timer på å laste ned de tre CDene ved hjelp av vår 704 Kbps ADSL-forbindelse levert av Telenor, fra den svenske SUNET-serveren..

Trenger CD-brenner

CDene foreligger i såkalte ISO-speilbilder, dvs at hver CD fremstår som kun én fil. Ved hjelp av CD-brenner og et brenneprogram kan du ”pakke ut” ISO-speilbildene til CDer. Den første CDen blir oppstartbar, det betyr at du kan sette den i CD-ROMen, og installasjonsprosessen vil da starte automatisk når du starter PCen på nytt.

Du kan gjerne ha Windows og Linux installert på samme PC. Hvis du velger denne løsningen, vil du bli møtt med en oppstartsmeny hver gang du starter PCen, som lar deg velge hvilket operativsystem du vil starte. For full installasjon trenger du 3 GB ledig harddiskplass, mens normal installasjon vil kreve rundt 1 GB.

Se selv!

Vi installerte Mandrake Linux på en av våre lab-PCer, og har brukt det til forskjellige oppgaver i et par måneder. Vi har tatt en rekke skjermdumper fra installasjonen og bruken, slik at du kan danne deg et bilde av operativsystemet.

Klikk her for å se bilder fra installasjonen av Mandrake Linux 8.1

Klikk her for å se bilder av programmene i Mandrake Linux 8.1

Kanskje Mandrake Linux 8.1 dekker dine behov? Her er vår mening.

Lenke:
MandrakeSoft