Maling som gir full blokkering

Beskytter nettverket ditt mot uønsket besøk, for ikke å snakke om hvor bra kinoene vil få det.

<B>I SIKKERHET?</B> Å male seg inn i et hjørne assosieres vanligvis med noe neagtivt, men med en ny type maling er det mulig å male hele leiligheten sikker for naboens Wlan-snylting. Bruksområdene stopper dog ikke der. Foto: Colourbox.com
I SIKKERHET? Å male seg inn i et hjørne assosieres vanligvis med noe neagtivt, men med en ny type maling er det mulig å male hele leiligheten sikker for naboens Wlan-snylting. Bruksområdene stopper dog ikke der. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres ut som en fiks idé fra et veldig seint nachspiel fra 60-tallet, hvor den store framtida ble diskutert med flyvende biler og roboter som serverer vin til middagen, men malingen vi her snakker om er allerede virkelig.

Den kan nemlig beskytte nettverket ditt.

Full blokkering

Den spesielle malingen er ifølge BBC News utviklet ved Universitetet i Tokyo, og er i stand til å blokkere trådløse signaler. Langt i fra alle er like komfortable med å konfigurere ruteren i stua slik at den ikke kan utnyttes eller hackes av naboen, men med denne malingen slipper du rett og slett å forholde deg til WPA2, EAP-TLS eller PEAPv1/EAP-GTC.

Ved å bruke et aluminium/jern-oksid som resonnerer ved samme frekvens som et Wlan-signal, eller andre radiobølger for den saks skyld, blir hele rommet (eller hele leiligheten) signaltett. Signalene slipper verken ut eller inn.

Ifølge forskerne som står bak malingen kan prisen bli så lav som snaue 100 kroner per kilo.

Maling kan mer enn å stoppe signaler: Mal huset, spar strøm

Ro på kino?

BBC skriver at maling som stenger ute bestemte frekvenser noe nytt, men det oppsiktsvekkende med forskerprestasjonen fra Japan er at blokkeringen er i stand til å absorbere frekvenser opp til 100GHz.

Også kinosaler vil kunne nyte godt av denne teknologien, først og fremst for å blokkere snakkesalige kinogjengere som ikke klarer la mobiltelefonen ligge under filmen, for ikke å snakke om sykehus og andre områder der sensitivt utstyr ikke må eksponeres for uønskede trådløssignaler.

Ved Universitetet i Tokyo ser de også for seg at teknologien som skjuler seg i malingen kan brukes på andre steder enn på veggen, for eksempel i klær. Hvorvidt såkalte elektromagnetiske bølger er skadelig for menneskekroppen er et kontroversielt tema, men planene til de japanske forskerne er uansett å veve malingen inn i klesplagg for å beskytte den mot for eksempel mobiltelefonstråling.

Malingen som dreper bakterier: Denne malingen gjør deg friskere

- Altfor kostbart

Sikkerhetseksperter er ifølge BBC ikke veldig imponert.

- Bruken av elektromagnetiske isoleringsteknikker er ikke noe nytt. Dette har blitt brukt i høysensitive arbeidsmiljø i mange år, sier sikkerhetsingeniør Mark Jackson i Cisco UK. De produserer blant annet trådløse rutere, i tillegg til tradisjonelle sikkerhetsløsninger.

Jackson hevder at selv om malingen kan forhindre at uønskede personer tyvlåner nettforbindelsen din, vil det ikke forhindre hackere og andre med uærlige hensikter å trenge inn i nettverket.

- Det må jo være slik at idéen om å pusse opp en hel bygning for å beskytte det trådløse nettverket er langt mer kostbar og komplisert enn sikkerhetsmekanismene som finnes i selv de rimeligste trådløseproduktene, avslutter Jackson.