<strong>BRUKER MYE DATA:</strong> Ikke bruk Speedtest eller andre hastighetsmålere på mobilnettet, hvis du er opptatt av å spare på datakvoten din. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås
BRUKER MYE DATA: Ikke bruk Speedtest eller andre hastighetsmålere på mobilnettet, hvis du er opptatt av å spare på datakvoten din. Illustrasjon: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Speedtest og dataforbruk

Måler du internetthastigheten på mobilen, kan datakvoten være oppbrukt på minutter

Jo raskere mobilnett, desto mer data overføres, viser våre egne målinger.

Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har de to store mobiloperatørene Telia og Telenor brukt store ressurser på å bygge ut 4G mobilnett over hele landet. I Teks store dekningstest som ble gjennomført i vår, oppnådde de en gjennomsnittlig nedlastingshastighet på 70,2 Mbps hos Telenor, og 62,1 Mbps hos Telia.

Setter begrensninger

Hvor høy hastighet du får der du befinner deg, definerer hvilken tjeneste du kan benytte. Skal du for eksempel strømme video fra Netflix i HD-kvalitet, anbefales en jevn datastrøm på minimum 5 Mpbs, mens andre tjenester kan kreve enda mer.

Det finnes en rekke verktøy som kan måle hastigheten der du er, både i form av apper og tjenester på nettsider, men det er ikke sikkert du ønsker å bruke dem for ofte. For hver gang du kjører en hastighetsmåling, laster du ned og opp temmelig store datamengder, viser våre egne tester.

Og jo raskere forbindelse du har, desto mer data overføres.

Speedtest fra Ookla er mest sannsynlig verdens mest brukte verktøy for å måle internetthastigheten. Den måler både opp- og nedlastingshastigheten, og kommer som app til iPhone og Android-mobiler. Flere andre tjenester, deriblant Telenors hastighetsmåler, er basert på Ookla-motoren.

Så mye data overføres

Da vi benyttet Speedtest-appen til å måle internetthastigheten vår på Kløfta i Akershus, oppnådde vi en nedlastingshastighet på 79 Mbps og opplastingshastighet på 40. I denne enkle testen, som var unnagjort på noen sekunder, lastet appen ned og opp til sammen 127 MB på vår iPhone.

<strong>BEVISET:</strong> Klikker du deg inn på resultatet i appen, vil du se hvor mye data som ble overført under testingen. Det kan fort bli en ubehagelig opplysning.
BEVISET: Klikker du deg inn på resultatet i appen, vil du se hvor mye data som ble overført under testingen. Det kan fort bli en ubehagelig opplysning. Vis mer

Har du datakvote på 1 GB i måneden i ditt mobilabonnement, har du brukt opp hele kvoten din etter ni målinger med Speedtest-appen på Kløfta. Det kan være gjort på minutter. Verst er det hvis du har et abonnement uten en øvre hastighetsgrense.

Ved to andre målepunkter varierte hastigheten noe, med tilhørende lavere dataoverføringer:

Speedtest-målinger
OppNedAntall MB
Økern10132112
Kløfta7940127
Jessheim702088

Alternative løsninger

Hvis du likevel ønsker å måle hastigheten, kan det muligens være litt å spare ved å bruke et verktøy som Fast.com fra Netflix. Det måler nemlig kun nedlastingshastigheten.

Kjører du hastighetsmålinger når mobiltelefonen er tilkoblet trådløst nettverk, belastes ikke datakvoten din - men da er det heller ikke hastigheten på mobilnettet som måles.

Les også:
Få tilbake penger for tregt bredbånd
Hyppige app-oppdateringer kan spise opp datakvoten dinVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer