Maks hastighet på trådløs ruter

Jeg oppnår ikke større hastighet enn ca 3300 kilobyte på min trådløse ruter med 54 mbps overføring. Har jeg et problem?

Hei

Hvor stor er makshastigheten på trådløse rutere med 54 mbps overføring?

Jeg er plaget med at jeg ikke oppnår større hastighet enn ca 3300 trådløst over til min bærbare, mens på min stasjonære maskin som er kablet rett i ruteren (Netgear) får jeg mye høyere hastighet (rundt 4700).

Jeg har en Netgear ruter og en sånn Netgear "stick" plugget i USB. Kan problemet være at jeg har den trådløse ruteren koblet rett i ruteren jeg fikk fra fra Nextgentel? Eller må jeg kjøpe ny ruter med 108 mbps overføringshastighet for å få fullt utbytte av abonnementet mitt på den bærbare maskinen?

Er det noen innstillinger jeg kan prøve istedenfor?
Håper på intelligent svar :)

Hilsen
"fort fort"

Datadoktoren svarer

Hei!

Det er to betegnelser som brukes om hverandre her: Mbit/s og MB/s - altså megabit og megabyte per sekund. Normalt sett bruker vi megabit når det gjelder nettverk, men for den gjengse forbruker er det megabyte som er den "synlige" hastigheten. Dette kan være ganske så forvirrende, men det er lett å regne om: deler du antall bit på 8 får du antall byte. Et nettverk med en hastighet på 100 Mbit/s kan altså (i teorien) overføre (100 / 8) 12,5 megabyte per sekund. (Selv om faktisk hastighet alltid vil bli lavere...)

Maksimumshastigheten på en ruter med 54 Mbit/s hastighet (802.11g) er.. nettopp.. 54 megabit per sekund, eller 6,75 megabyte per sekund. Men dette er en hastighet som er mer teoretisk enn praktisk oppnåelig. Faktisk er den "normale" hastigheten for slikt trådløst utstyr kun rundt 24 Mbit (ca 3 megabyte) per sekund.

Du oppgir en maksimum oppnådd hastighet på 3300, og da regner jeg med at du mener 3300 kilobyte (som altså er 3,3 megabyte) per sekund. Og det ligger litt over den typiske hastigheten på 3 megabyte per sekund som jeg nevnte, altså "helt normalt" for denne typen rutere.

Vil du ha større hastighet må du nesten kjøre kabel til din bærbare PC eller - som du også nevner - oppgradere det trådløse nettverket ditt. Nå kan du forresten like godt hoppe rett på 802.11n-standarden, som i teorien skal kunne gi bedre hastigheter enn et kablet nettverk på 100 Mbit/s.

Vi har for øvrig også testet en del rutere.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar