Magix RingtoneMaker 2006

Ringetoner til mobilen kan du lage selv med enkle midler. Programmet Magic Ringtone Maker hjelper deg, men er det godt nok? Vi har testet.

Av en eller annen grunn selges det ringetoner for millioner, med en stykkpris og lydkvalitet som gjør at iTunes og de andre musikkbutikkene på nett blir nærmest gratis i forhold.

De fleste mobiltelefoner fra de siste årene er dessuten i stand til å spille av helt alminnelige lydfiler, derfor er det best og billigst å lage og overføre selv. Råmateriale i form av lydfiler finner du jo lett på nett eller i din egen musikksamling.

Litt eldre mobiltelefoner har begrenset støtte for lydfiler, men også her er det mulig å bruke MIDI-filer. Disse spiller innebygde lyder i mobilen, også kjent som "polyfoniske ringetoner" (polyfone heter det i musikkterminologien, men pytt...).

Moderne mobiler kan som kjent også vise bilder og video, som også kan brukes i forbindelse med ringetoner og alarmer.

Det eneste du trenger er da et program som lar deg behandle råmaterialet på PCen og sende dette til mobilen din. Magix RingtoneMaker 2006 er et slikt program.

Enkelt og oversiktlig

Programmet har ett hovedvindu som er delt i tre. Dette gjenspeiler prosessen, som er gjort på 1-2-3 når man får dreisen på det etter å ha lekt seg litt med mulighetene.


Øverst har vi browserviduet, hvor du velger filer med musikk, lyder, bilder eller video.

Du kan så dra og slippe filene ned i redigeringsområdet, eller trykke på importknappen. Øverst dukker det opp en måler som bestemmer lengden på ringetonen. Denne kan du flytte rundt om kring i lyden og justere i begge ender slik at du får med deg det du vil.

Rytmisk musikk kan du justere etter temo og plukke ut de taktene du vil bruke. Til dette er det en Remix Agent som skal finne ut tempo ved å analysere lydfilen. Det var den ikke spesielt flink til, men ved å klikke på dertil egnede felter som "Tap Tempo" og "Tap One" hjelper du den til å finne både tempo og ener'n i takten.
Effekter kan også legges på, du kan dessverre bare sjekke ut en av gangen slik at kominasjoner av kompresjon og EQ blir litt plundrete. Gangen i det blir dermed at du først må justere inn en effekt og prosessere lyden før du kan gå løs på neste effekt.

De effektene som er inkludert er EQ, Kompressor, Distortion/Filter, Ekko/klang og pitch/tempo.

For å høre hvordan det kommer til å låte fra telefonen er det ën egen knapp som fjerner bass og nedre mellomtone. Identisk med alle telefoner blir det selvsagt ikke, men det gir en grei indikasjon.


Du kan også bruke MIDI-filer, for å høre hva som spilles bruker du General MIDI-lydene som er innebygd i PCen enten som Microsofts SW-synth eller i lydkortet. Selve MIDI-dataene er bare styresignaler som "spiller" på et digitalt instrument. De vil derfor låte litt forskjellig fra apparat til apparat, siden mobilen og PCen hver sin variant av lydene som trigges av MIDI-dataene. Mobilen vil selvsagt også låte dårligere på grunn av den beskjedne høyttaleren.


I MIDI-filer kan du ikke redigere tonene, men velge lyd på de forskjellige kanalene og justere volumene i miksen.


Når du har fått på plass lyd og musikk er det bare å velge riktig format i forhold til hva din mobil støtter. Her finnes det flere lister under Info-knappen nederst til høyre, som dekker egenskapene hos et stort antall telefoner.

Overføringen fra PC til mobil gjøres med IR (infrarød port), Bluetooth eller som epostvedlegg.


Når overføringen er gjort må du selv velge hva filen skal brukes til på selve mobilen.

Konklusjon

Programmet er enkelt, men gjør jobben. Støtte for formater og filtyper er god, og det er gode hjelpefiler og introduksjonsvideoer.

Så i stedet for å punge ut til ringetonemakerne hver gang du er lei av ringelyde kan du bruke 199 kroner én gang på Magix Ringtone Maker 2006 og ha ubegrenset med ringetoner, videoer og bilder på mobilen.

Mer info finner du hos www.magix.com