Magcoms alt-i-ett-telefon

Magcom har laget en mobiltelefon. Ikke bare det, dette lille firmaet på Fornebu har bestemt seg for å konkurrere mot giganter som Nokia, Ericsson, Motorola og Siemens om å lage en av de mer avanserte telefonene på markedet. Har Magcom gått helt av skaftet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Magcoms alt-i-ett-telefon
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Ærlig talt, jeg hadde i utgangspunktet ingen tro på at et norsk selskap skulle ha noe som helst å stille opp mot Nokia og Ericsson. At noen ildsjeler på Fornebu skulle klare å lage en mobiltelefon som var særlig konkurransedyktig virket nærmest latterlig. Og riktig nok -- da Magcom lanserte telefonen sin tidligere i år, ble den slaktet av deler av pressen.

LES OGSÅ:

Først da forstod jeg at dette lille innovatørfirmaet kanskje var på gang med noe skikkelig bra.

Utmerket telefon

For å begynne med begynnelsen: Magcom har laget en utmerket mobiltelefon. Den er flott å se på, den er brukervennlig og mye tyder på at selskapet har tenkt en god del før de lanserte dette produktet. Formen på telefonen, hvor man altså folder den ut for å bruke den, gir en rekke fordeler. For det første har man fått både stor og behagelig skjerm og et tastatur med såpass store taster at selv vi med litt store hender uten problemer kan bruke telefonen. Skjermstørrelsen gjør at man hele tiden har god tilgang til telefonens utallige funksjoner, og bruksmåten er såpass intuitiv at de fleste enkelt vil lære seg å bruke de ulike mulighetene, uansett hvilke mobiltelefon man er vant med fra før av. En (nærmest ekstremt) uvitenskapelig test hvor venner og bekjente fikk "leke" med telefonen, viste at alle relativt enkelt kom i gang med å bruke selv de mer avanserte funksjonene på Magcom.

For øvrig falt de samme brukerne stort sett uten unntak for Magcoms utseende. Produsenten har valgt å lage telefonen i magnesium, og sier at dette er gjort for å redusere strålingen. Når dette i tillegg gjør at telefonen tåler en støyt, og at den altså ser bra ut, er det jo ingenting å si på at man har valgt en litt dyrere løsning.

Når man folder ut telefonen får man en liten vinkel mellom mikrofon og høyttaler. Dette gjør telefonen hakket mer behagelig å bruke enn de små og rette konkurrentene, og viser faktisk at det ikke er tilfeldigheter at de aller fleste telefoner som produseres er bøyde...

Naturligvis kunne en såpass dyr og avansert telefon ha kommet med støtte for GPRS, eller i det minste høy-hastighet data (HSCSD), men så er altså ikke tilfellet. Til gjengjeld er dette en såkalt "tre-bånds-telefon", som kan bruke både GSM 900, GSM 1800 og GSM 1900. Det gjør at den kan brukes i hele Europa og store deler av USA og Asia. Strålende (og for målgruppen nok langt viktigere enn rask dataoverføring, selv om både i-pose-og-sekk alltid er å foretrekke).

Brukbar lomme-PC

Som mobiltelefoner flest kan naturligvis Magcom lagre både navn og telefonnumre. Men den kan også svært mye mer enn det, telefonen har nemlig innebygget programvare som gjør den til en brukbar lomme-PC. Den har både adressebok, kalender og oppgave-liste, og kan brukes som nettleser (som leser både HTML og WML). Den har støtte for epost, som faktisk fungerer aldeles utmerket. Når det gjelder de fleste lomme-PC-funksjonene er realiteten at Magcom -- uten tastaturet som kan kjøpes som ekstrautstyr -- ikke akkurat er noe velegnet for innlegging av informasjon. Den er utmerket til å finne informasjon om kontakter, avtaler og oppgaver, men bare unntaksvis følte vi noe særlig for å benytte det numeriske tastaturet til å legge inn data...

All informasjonen kan enkelt synkroniseres med f.eks. en PC med Outlook. Det eneste negative i så måte, er at ikke programvare og kabel til å gjøre dette følger med som standard, den er såkalt "ekstrautstyrt". Ærlig talt, Magcom, når dere har laget en såpass avansert og dyr telefon, burde det vært en selvfølge at akkurat disse tingene fulgte med.

Magcom har for øvrig gjort et annet litt uvanlig valg, programvaren i telefonen kan oppgraderes av brukerne selv. Akkurat da undertegnede fikk telefonen til test, var det kommet ny utgave av programvaren, og denne var det bare å laste ned fra Magcoms nettsted, og overføre til telefonen ved neste synkronisering. Utmerket løsning.

Kjekt å ha

image: Magcoms alt-i-ett-telefon

Etter å ha brukt Magcoms mobiltelefon i fire uker, forstår jeg ikke helt de negative omtalene produktet fikk ved lansering. Dette er en liten sak som mer enn holder mål sammenlignet med de fleste konkurrentene. Den er en meget god telefon, den har utmerkede lomme-PC-funksjoner, stor skjerm og er brukervennlig. Batterilevetiden var litt i minste laget, det var nesten litt skremmende å se hvor raskt batteri-indikatoren beveget seg nedover. Men totalt fant vi at telefonen hadde en levetid på rundt fire timer, hvilket ikke er så aller verst...

Men det største problemet til Magcom er utvilsomt prisen. Telefonen koster 8000 kroner, og for (omtrent) samme prisen får man blant annet Nokias splitternye 9210 med fargeskjerm. For langt lavere priser får man både HSCSD-telefoner, eller for den saks skyld to Ericsson R520m.

Magcom har altså klart å lage et produkt som jeg liker, som jeg synes gjør både telefon- og lomme-PC-jobben utmerket, men som det likevel skal en god del til før jeg ville kjøpt, ganske enkelt fordi prisen er så høy.

Den er kjekk å ha, det er deilig å ha en telefon som gjør jobben både som PDA og mobiltelefon, men for denne prisen vil jeg ha enda mer! Så enkelt er det, dessverre...

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!