Flytende menyer og gode muligheter for illustrasjoner i Freehand 9.
Flytende menyer og gode muligheter for illustrasjoner i Freehand 9.Vis mer

Macromedia Freehand 9

Vi har testet siste versjon av Macromedias klassiske illustrasjonsprogram Freehand 9. Programmet er en viktig utfordrer til CorelDRAW og Illustrator, men hvem egner programmet seg best for? Profesjonelle eller amatører?

Freehand er et program som har eksistert i mange år allerede. Det har alltid vært regnet som et solid tegne- og illustrasjonsverktøy som har vært et alternativ til Adobe Illustrator og CorelDRAW, som har vært ledende for henholdsvis Mac og PC. Men Freehand har også hatt en del tilhengere, men nå har det gått noen år siden forrige versjon av programmet.

Bruksområder

Freehand er et program for utvikling av avanserte illustrasjoner som f.eks. reklameplakater, logoer, tekniske skisser osv. For å gi best mulig kontroll over dette, benytter programmet vektorgrafikk. Med vektorgrafikk kan du for eksempel definere en linje ved et startpunkt, vinkel, lengde, tykkelse og farge. Og ønsker du å endre på linjas utseende, behøver du ikke å gjøre annet enn å endre på en av disse egenskapene.

Men Freehand støtter også vanlig punktgrafikk, og gir ganske avanserte muligheter for å arbeide både med vektorgrafikk og vanlig punktgrafikk i ett og samme prosjekt.

Freehand 9 innfører et par nye bruksområder: utvikling av animasjoner i Flash-format og eksport til websider. Betydningen Flash spiller for Freehand er tydelig poengtert ved at disse to programmene nå kan leveres som én pakke.

Brukervennlighet og muligheter

Freehand er et oversiktlig program, som det er forbausende lett å komme i gang med. Nå har vi riktignok god erfaring med CorelDRAW, så vektorredigering er ikke helt ukjent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er Freehand på noen punkter omstendelig uten at vi klarer å se fordelene.

Et eksempel på at programmet er litt tungvint, er hvis du skal endre egenskaper for enkeltpunkter og -kurver. Det er ganske enkelt for vanskelig å ta kontrollen over egenskaper ved enkeltpunktene, og en mer omfattende sidemeny hadde vært til stor hjelp.

Fargekontrollen i programmet krever også flere klikk og mer innsats enn streng tatt nødvendig.

Derimot er fyllverktøyene er en fryd å bruke. Her trenger du ikke håndboka for å få til det resultatet du ønsker.

Andre funksjoner er også bra. For eksempel har Freehand 9 den mest effektive metoden for å knytte tekst til en bane vi hittil har sett i et vektorprogram. Og det er ganske gode muligheter for å lage effekter med et enkelt utgangspunkt. Vi testet ut en del eksempler fra håndboka, og klart å få sikkelig resultat med en gang, og klarte uten vansker å lage våre egne variasjoner på effektene.

Mulighetene for å lage animasjoner er på den annen side absolutt diskutable. Det er ikke denne typen funksjoner programmet egentlig er laget for, selv om den er et salgsargument for denne versjonen. Spørsmålet er hvorfor det er nødvendig å gi noen som helst mulighet for animering i Freehand når Macromedia leverer Flash ved siden av? Den beste løsningen ville være å lage gode muligheter for å hoppe mellom de to programmene fremfor å lage hybridløsninger i Freehand 9.

Mangler i eksporten

Eksport til flate grafikkformater gir middels god kontroll. Du kan stille faktorer som kompresjonsgrad og nivå av kantutjevning (anti-aliasing). Men du kan ikke definere hvor stort resultatbildet skal være, det er bare mulig å stille punkter per tomme (som jo er et meningsløst begrep i websammenheng). Forhåndsvisning mangler fullstendig, likeledes hjelperutiner for å finne optimale innstillinger.

Eksport til websider fungerer heller ikke godt nok. Freehand 9 støtter nemlig ikke norsk tegnsett (dette gjelder i hvert fall PC-versjonen)! Dermed er denne funksjonen uinteressant for norske brukere.

For øvrig er resultatet bra, og kunne vært til stor nytte for mange utviklere. Freehand skiller nemlig på en elegant måte mellom grafikk og tekst, og tilpasser innholdet til de aller nyeste nettleserne, men gir deg også muligheten til å velge enklere teknologier slik at brukere av MSIE 3 og Netscape 3 kan få et skikkelig resultat i sin nettleser.

Freehand gir også enkle muligheter for å eksportere til Flash. Du har betydelig mindre kontroll over animasjoner og det er også mer omstendelig enn i det egentlige Flash-utviklingsprogrammet.

Eksport til trykksakproduksjon er middels avansert, men fungerer bra. Det er enkelt å samle opp de enkelte bitene som skal bli til en trykksak som f.eks. grafikk, tekstfiler og fonter.

Konklusjon

Generelt kan vi si at Freehand er en nedjustert variant av CorelDRAW. Det er på mange måter enklere å bruke, selv om de to programmene ligner temmelig mye på hverandre. Men Freehand må ofte gi seg når du skal gjøre noe annerledes og avansert, og vi kan vanskelig tenke oss noen brukere av programmet som ikke av og til trenger slik funksjonalitet.

Freehand 9 er et raskt program, og svært mange oppgaver blir utført merkbart hurtigere enn andre grafikk- og illustrasjonsprogrammer (CorelDRAW, Paint Shop Pro og Photoshop).

Flash-samarbeidet er greit nok, men mulighetene for å hoppe mellom de to programmene kunne med fordel bli enda mer raffinert enn i dag. Og eksportmulighetene til Flash direkte fra Freehand 9 regner vi som under middels interessante.

Freehand koster i Norge 4.995,- (6.144 inkl. mva), mens samlepakken Flash 4 Freehand 9 Studio koster 6.250,- (7.688,- inkl.mva.). Mer informasjon om norske leverandører får du ved å henvende deg til Demo AS, tlf. 22 07 12 90.