MacOS X: Griselekkert fra Apple

Apples MacOS X er nå klart til levering i Norge, men foreløpig ikke på norsk. Uansett er det nye operativsystemet elegant, lekkert og funksjonelt.

Det viktigste nye med MacOS X er at det faktisk kan kjøpes nå. Operativsystemet har vært annonsert, vist på messer, vært tilgjengelig som betaversjon osv. i lang tid. Men nå er det altså her.

Imponerende lekkert

Det er mange forskjellige syn på hvordan et operativsystem skal se ut for brukeren. De ekstreme liker ikke noe som helst slags funksjonalitet som bruker ekstra maskinkraft, eller kaller på oppmerksomhet fra andre sanser enn de som er i fokus.

De vil ikke sette pris på Aqua, som brukerflaten i MacOS X kalles. Her er det lagt stor vekt på kosmetiske og underholdende faktorer, i tillegg til mange smarte ideer som gjør det enklere for de fleste å manøvrere blant maskinens resurser.

MacOS X: Griselekkert fra Apple

Vi liker det vi ser, og oppfatter OS X som elegant, lekkert og funksjonelt.

MacOS X: Griselekkert fra Apple

På mange måter minner det oss en del om BeOS og Amiga, med rik grafikk og fantasifull animasjon, men en god del lekrere og mer moderne, med klart Apple-preg. Særlig måten et vindu blir "sugd" ned i Dock'en på er spesiell.

Moderne og modent i skjønn forening?

Foreløpig er det ikke mange programmer som kjører under MacOS X, men det kommer. For å hjelpe på overgangen kan man kjøre 9.1, den siste versjonen av ”klassisk” Mac OS, under Mac OS X.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mange paralleller til Windows-verdenen, med NT/2000 versus DOS/Windows 9x:
Mac OS X er Unix i bunn, med nytt grensesnitt og støtte for multimedia vevd tett inn mot kjernen.
Windows NT/2000 er utviklet med et skråblikk mot det gamle Dec-operativsystemet for stormaskiner, VMS, kombinert med et velkjent og utbredt, om ikke nødvendigvis populært, grafisk grensesnitt fra rotekassa DOS/Windows 9x.

Microsoft og utviklerne har brukt mange år på overgangen mot ren NT-arkitektur, og er på ingen måte i mål. Dette skyldes at Microsoft har vært langt mer ettergivende i forhold til ønsker fra brukerbasen enn det Apple har vært.

For Microsofts brukere har det sikkert vært billigere på kort sikt, men på lang sikt har det vel først og fremst skapt arbeidsplasser i støttefunksjoner, presse og media etc.

Apple er mer brutale med hensyn til nye retninger, og de har en mindre og mer lojal brukergruppe. Dessuten er Mac-brukerne mer villige til å bruke penger enn PC-brukere. Dette har selvsagt sammenheng med at brukerne tilhører de yrkene hvor det faktisk lønner seg å kjøpe en Mac, som mediautvikling, grafikk, lyd og bildeproduksjon.

Vi kommer tilbake til MacOS X når det har gått litt tid og mer programvare har kommet på banen.