MacOS 8.5.1 oppdatering klar

Det gikk ikke helt etter planen når Apple lanserte versjon 8.5 av operativsystemet MacOS den 17 oktober. Det viste seg at det var en del feil og problemer – noen var katastrofale, og andre irriterende. Nå er det ordnet, nesten i hvert fall.

Noen skår i gleden er det alltid ved store oppgraderinger av operativsystemer eller andre avanserte programmer. Til tross for omfattende betatesting i felten, av tusenvis av entusiastiske brukere, er det alltid noen lus som slipper igjennom. Vanligvis er det ikke dramatiske feil, som regel er det konflikter i forbindelse med marginale bruksområder.

Alvorlige feil er rettet

I oppgraderingsversjonen av 8.5 snek det seg inn en feil som for enkelte rett og slett gjorde harddisken uleselig. Data gikk tapt og mange tapte både tid og penger. Årsaken var at programmet Drive Setup, som oppdaterer harddisken, kunne overskrive områder i partisjonstabellen. Da klarer ikke operativsystemet å finne igjen dataene, og krisen er et faktum.

Årsakene til dette problemet er komplekse, og skyldes blant annet at det er svært mange forskjellige formateringsprogrammer og disk-verktøy som brukes i Mac-miljøet. Det er påkrevet, siden Apples diskverktøy bare støtter disker levert av Apple. Derfor har det flere ganger vært diskproblemer i forbindelse med Apple’s oppgraderinger hvis maskinen ikke har hatt en original harddisk.

Drive Setup versjon 1.6.2 oppdateringen, som er en del av 8.5.1 løser disse problemene. Denne starter ikke automatisk – brukeren må selv sørge for at den kjøres før resten av oppgraderingen.

Mindre feil er fikset

Mange brukere opplevde også at tilleggsutstyr som kobles til ADB-bussen (i serie med tastatur og mus) sluttet å virke. I noen tilfeller var dette maskinvare-låser (”dongler”) for kopibeskyttelse av programvare. Disse programmene ble da ubrukelige under 8.5, men dette er nå i orden.

Ellers var det noen mindre problemer med minnehåndtering i forbindelse med AppleScript og store skriveoperasjoner i filsystemet. Dessuten var det kommunikasjonsproblemer i forbindelse med søkeverktøyet Sherlock og brannmurer på Internett.

Bare i engelsk versjon

Foreløpig er oppdateringen bare tilgjengelig fra Internett, i engelskspråklig utgave. De internasjonale versjonene vil bli klare senere i måneden, og CD-ROM-utgaven vil være tilgjengelig i Januar.