MacBook Pro - ikke lenger for proffene?

Apples nyeste MacBook Pro-modeller er nå på banen, og vi har tatt en titt på de to minste modellene med 13 og 15 tommers skjerm. Hva har skjedd med disse maskinene?

Publisert
Sist oppdatert

Apple har som regel profilert Mac'ene forskjellig, etter som de har vært beregnet på hjemmebruk eller proffbruk. I det siste har det blitt ekstra tydelig i og med at det er tatt inn i produktnavnet, vi snakker om Mac Pro for stasjonære og MacBook Pro for bærbare.

Den første bærbare Mac'en som ble en sensasjon, var PowerBook G4. Den hadde både design og egenskaper i særklasse og var enhver reklame/media-persons stilikon #1. Maskinen som kom i januar 2001 var i titan og etterkommerne i aluminium og i forskjellige bredder var i salg helt fram til 2006. Den første maskinen hadde en ganske frisk pris, her i landet kostet den til å begynne over 30 000 kroner for den minste konfigurasjonen.

Dagens MacBook Pro serie ble introdusert i 2006 og var de første bærbare med Intel-prosessor.

I oktober 2008 kom den første MacBook Pro 15-tommeren med unibody-konstruksjon, som innebærer at topplaten på nedre del er frest ut av ett stykke aluminium, mens 17-tommeren ble lansert i januar 2009.

13-tommeren med unibody-konstruksjon som opprinnelig het MacBook, ble innlemmet i MacBook Pro-familien i juni 2009, de mest iøynefallende forskjellene var FireWire 800 port og SD-kortleser. Internt var forskjellen litt nyere og raskere prosessoralternativer (P7350/P8600 til P8400/P8700) og offisiell støtte for mer minne fra 4GB (6GB uoffisielt) til 8 GB. Batteriene er også nye og gir opptil et par timer lenger brukstid.

Hva innebærer "Pro"?

I Mac-miljøet er det et stort spenn av brukere, også blant proffe brukere er det mange forskjellige områder hvor den bærbare spiller en sentral rolle i produksjon. Vi snakker først og fremst om fotografer, videoprodusenter og musikk/lydstudioer, som trenger å koble opp maskinen til annet spesialutstyr.

Spesielt i lydbransjen har en PCCard eller ExpressCard-port vært avgjørende for tilkobling av eksterne enheter, som konvertere/mikrofonforsterkere med et stort antall kanaler. FireWire er ok til lettere bruk, men med tilgang til en bus blir det en helt annen fleksibilitet.

MacBook Pro - ikke lenger for proffene?
MacBook Pro - ikke lenger for proffene?
Men på de nye MacBook Pro modellene er det bare 17-tommeren som har ExpressCard.

En annen ting er skjermoverflaten. Den er nå blank, som på de fleste bærbare. Grunnen til dette er at "folk" synes det er fint, og at "det er dette som selger". Andre synes at det først og fremst er plagsomt med alle refleksene og de synlige fingermerkene. Spesielt i jobbsituasjoner kan det være spesielt ille.

Men igjen er det mulig å velge matt skjerm på 17-tommeren, mot et beskjedent tillegg.

Etter vår mening er det bare 17-tommeren av de nye MacBook Pro modellene som følger opp Pro-tradisjonen til Apple.

MacBook Pro - ikke lenger for proffene?


15-tommeren og 13-tommeren er flotte maskiner, bevares, men de tar mer hensyn til moter og styling enn proffbruk. Leser for SD-kort et overhodet ikke en "Pro" egenskap, det er så konsument som det får blitt.

Vi ville ikke byttet inn vår egen 15-tommers MacBook Pro som både har matt skjerm og ExpressCard, selv om den nye modellen har overlegen kvalitetsfølelse på selve chassiet.

Ytelse

Vi målte ytelsen med Geekbench, og sammenlignet med vår egen eldre utgave:

Forskjellen er ikke dramatisk, den er bare merkbar på større prosjekter med mye tygging av data.

Konklusjon

Vi synes det er litt merkelig at Apple med den nye MacBook Pro-serien legger seg mer mot hovedstrømmen i markedet for bærbare i stedet for å sørge for at flere av maskinene i serien har egenskaper som proffene setter pris på.

Maskinene er lekre og gedigne i konstruksjonen, ingen av konkurrentene kommer i nærheten. Men spørsmålet er om det er nok.

En proff bærbar Mac burde etter vår mening ha både ExpressCard og eSATA i tillegg til Firewire 800.

Det blir derimot spennende å se hva neste generasjon MacPro vil by på, når Nehalem/Core iX platformen kommer for bærbare. Vi venter gjerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer