Et helt unikt design, er det først og fremst laget for å stimulere kjøpelysten? Foto: Brynjulf Blix
Et helt unikt design, er det først og fremst laget for å stimulere kjøpelysten? Foto: Brynjulf BlixVis mer

Mac Pro - maskin og markør

Egentlig skulle den stått i maskinrommet, men er designet for å vises fram

Mac Pro er kommet, mange har fått den, mange står på venteliste. De som har fått den er fornøyd, fordi de vet hva de trenger og hva de får. De som ikke har den og heller ikke vil ha den har argumentert for sine synspunkter i alle retninger.

>> Java skyver på norsk lansering av Chromebook

Mac Pro - bakgrunn

En proff Mac er det seneste tilskuddet i en lang tradisjon med kraftige maskiner for profesjonelle brukere, fortrinnsvis i kreative yrker og i kreative avdelinger i andre bransjer. Det var i dette markedet Mac slo igjennom, og det er denne tradisjonen dagens Mac Pro fører videre.

De som snakker om at kraftige, stasjonære maskiner er på vei ut glemmer å nevne at slike maskiner er helt nødvendige for å utvikle, konstruere, distribuere, transportere og selge alt mulig annet datautstyr pluss de fleste andre produkter i vår verden. Det som er riktig er at stasjonære maskiner ikke lenger er det folk kjøper til å ha hjemme. Men det er jo bare en del av markedet.

En Mac var i utgangspunktet ikke noe vanlig konsumentprodukt, men kreative brukere valgte Mac, ikke på grunn av design men på grunn av en mer helhetlig brukerflate i operativsystemet enn PC-ene hadde å by på. De valgte Mac fordi det bare var på Mac de beste og helt nødvendige programmene og tilhørende maskinvare fantes, til publisering, grafikk, foto, video, lyd og musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele denne utviklingen skjedde i perioden hvor Steve Jobs var ute av bildet, fra 1985 til 1997. Først året etter at han kom tilbake, i mai 1998, ble iMac lansert. Dette var egentlig den første Mac'en som var beregnet på private brukere og som slo an.

Men den harde kjerne av Mac-brukere kjøpte ikke denne maskinen til jobb. Der var det PowerMac som gjaldt, og dette var en maskin som var svært lik en stasjonær PC.

Men proffe nye maskiner med nytt design var ikke langt unna. I 1999 kom den blå og hvite PowerMac G3, et helt nytt design, som ble etterfulgt av PowerMac G4 i 2001. Den hadde et lignende design, men i grått og hvitt.

I 2003 kom PowerMac G5 i et solid aluminiumskabinett, og i august 2006 ble den første Mac Pro med Intel-prosessorer lansert. Kabinettet var i hovedsak det samme og har siden huset forskjellige Mac Pro-versjoner fram til lansering av den nye, runde Mac Pro i juni 2013.

Tidligere proffe Mac-modeller har hatt svært forskjellige design.
Tidligere proffe Mac-modeller har hatt svært forskjellige design. Vis mer


Og nå er den nyeste Mac Pro i salg. I Norge skjedde det i januar 2014.

Sjekk flere nyheter på DinSide Data.

Formidabel ytelse?

En Mac Pro kan konfigureres beskjedent, og ligge i samme ytelse og prisklasse som en iMac. Men med flere prosessorkjerner, ennå kraftigere grafikk, mer minne og større intern SSD blir den et monster som parkerer alt.

Maskinen er imponerende kompakt. Foto: Brynjulf Blix
Maskinen er imponerende kompakt. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Rett etter lansering er denne ytelsen i hovedsak forbeholdt Apples egen programvare, som Final Cut, Logic og Aperture. Disse programmene er utviklet for å kunne utnytte alle maskinresursene maksimalt. Andre utviklere jobber også med tilpasning av sine programmer, og vil få store ytelsesgevinster. Derfor sitter mange potensielle brukere fremdeles på gjerdet.

Prismessig er den på linje med andre arbeidsstasjoner. Og prisnivået for en maskin til yrkesbruk som er helt sentral i arbeidets kjernevirksomhet, er ikke spesielt høyt. Om du er rørlegger, drosjeeier, musikkprodusent, fotograf eller grafisk designer - arbeidsverktøyet er ikke gratis uansett bransje.

Mac Pro har en unik konstruksjon med felles kjøling av modulene. Foto: Brynjulf Blix
Mac Pro har en unik konstruksjon med felles kjøling av modulene. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les også: Liten, rask og pen ekstern harddisk. Anbefales!

Den nye Mac Pro - et designikon

Utvendig er den nye Mac Pro en tekno-skulptur som kan sende ut mange signaler, avhengig av plassering og miljø. Den kan være et rent statussymbol som vitner om at man har penger nok. Den kan også signalisere at man har investert i det kraftigste verktøyet som er tilgjengelig, noe som kan være et konkurransefortrinn.

Men trenger en så proff maskin i det hele tatt å være synlig? Man trenger ikke tilgang til maskinen i det hele tatt under bruk, og både i mindre studioer og i de virkelig krevende arbeidsmiljøene er alle maskiner plassert i egne skap eller maskinrom, ute av syne, med tilhørende lagringsløsninger for hele virksomheten.

Det er rikelig med tilkoblinger. Foto: Brynjulf Blix
Det er rikelig med tilkoblinger. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvor kommer da designet inn?

Vår teori er at det er snakk om ren porno. Et sensasjonelt ytre som er pirrende og forseggjort, vekker oppsikt, og med et ytre skall som både skjuler og varsler om noe spektakulært på innsiden, det "beste" som kan skaffes og som gjør noe med og tilfredsstiller lystene ...

Det finnes annen PC-maskinvare som kan matche Mac Pro i ytelse på mange områder. Slike maskiner er heller ikke billige, men de er på ingen måte utformet med samme vekt på syntesen mellom design og funksjon. Det visuelle er som regel ikke lagt vekt på i det hele tatt, det er bare snakk om ren funksjon.

Men Apple angriper fra to fronter, både det spektakulære og det praktiske, at maskinen leverer og at det er en investering, ikke pengebruk.

Men mange tunge produksjonsmiljøer er ikke begeistret for Apples nye versjon av Final Cut, og da hjelper det ikke om maskinvaren forsøker å lede dem inn i fristelse hvis det finnes andre alternativer til rimeligere pris. Det blir jo penger av det når man skal kjøpe inn noen titalls maskiner eller mer.

Men vi er selv ikke totalt upåvirket av fristelsen, må vi innrømme.

Les også IT-avisens artikkel om Mac Pro og lanseringen i Norge.