Mac OSX Lion

Ikke så mye nytt, men vel verdt prisen.

Lion er Apples siste utgave av OSX, med over 250 nye funksjoner.
Lion er Apples siste utgave av OSX, med over 250 nye funksjoner.Vis mer

Det begynner å gå tomt for for kattenavn, og kanskje er derfor Lion også den siste utgaven av OSX slik vi kjenner det – før Apple til slutt tar steget til OSXI, iOS 6.0 eller hva de nå måtte finne på.

Og det er ikke rent få nyheter i denne siste oppgraderingen – over 250 i tallet skal vi tro markedsføringen, selv om det selvsagt inkluderer både små og store forandringer.

Prislappen er det lite å si på – OSX Lion er tilgjengelig gjennom Mac App Store for 209 kroner og kan kjøpes like enkelt som du kjøper Angry Birds på iPhone. To trykk og så er nedlastingen i gang.

Lion kjøpes via Mac App Store og installeres deretter direkte på maskinen.
Lion kjøpes via Mac App Store og installeres deretter direkte på maskinen. Vis mer


Skjønt, du må nok vente litt lenger på installeringen – installasjonsfilen er på 4GB og tar sin tid å laste ned, og når du så kjører installasjonen bør du påregne en halvtimes tid, der maskinen også trenger én reboot før du er klar til dyst igjen.

Positivt er det at du kan installere Lion på alle maskinene dine om du har flere som du bruker med samme Apple-ID. Noe familiepakke er dermed ikke nødvendig.

Vi overvar en presentasjon fra Apple i Stockholm i forrige uke, der det også ble presisert at Lion etter hvert også ville bli gitt ut på en USB-minneplugg, til glede for de som ikke er så heldige å sitte på flerfoldige megabits nettoppkobling. DVD-plate kommer imidlertid ikke – både Macbook Air og siste generasjon Mac Mini mangler optisk drev, og det kan derfor virke som om Apple har bestemt seg for at optiske medier allerede er dødt.

Litt treg i starten

OSX' søketjeneste Spotlight er blant elementene som er oppgradert i Lion, og derfor bruker også maskinen ekstra mye ressurser den første tiden på å indeksere harddisken din på ny. Frykt dermed ikke dersom OSX føles tregere enn det var i begynnelsen – så fort indekseringen er ferdig (avhengig av hvor mye du har fylt opp disken med), går alt så meget bedre. Vi har riktignok ikke sittet med notatblokk og stoppeklokke, men faktisk virker det i våre øyne som om maskinen agerer litt raskere enn den gjorde med forrige versjon (Snow Leopard) installert.

Vær også klar over at ikke alle utviklere har fått ut fingeren og gjort programmene sine kompatible med OSX Lion, og at du derfor bør sjekke spesielt om de programmene du er ekstra avhengig av vil fungere før du eventuelt bestemmer deg for å oppgradere.

Så til de viktigste nyhetene:

Mission Control (bra!)

Vi vil trekke frem Mission Control som kanskje den mest praktiske nyheten. Ved å skyve tre fingre opp på styreflaten, får du et "fugleperspektiv" på skrivebordet, der åpne dokumenter og andre vinduer grupperes under hver applikasjon, og der du lett kan sjonglere dem mellom ulike skrivebord.

Med Mission Control får du et godt overblikk over kjørende programmer og skrivebord.
Med Mission Control får du et godt overblikk over kjørende programmer og skrivebord. Vis mer


Øverst ser du skrivebordene du har åpne, og du kan lett opprette et nytt via plusstegnet øverst til høyre (vises ikke før du beveger muspekeren opp dit). Vil du flytte et program til et annet skrivebord, gjør du det innlysende – holder nede musknappen og drar og slipper det til et annet skrivebord.

Du kan så bytte mellom ulike skrivebord ved å skyve tre fingre til høyre eller venstre, og legg merke til at dashboardet (med widgets) nå er blitt et eget skrivebord (til venstre). En ting vi dog savner, er muligheten til å stokke om rekkefølgen på skrivebordene ved å dra og slippe dem mellom hverandre.

Et trykk på denne knappen gjør at programmet opptar hele skjermbildet.
Et trykk på denne knappen gjør at programmet opptar hele skjermbildet. Vis mer


Fullskjermsapplikasjoner (bra!)

En ny knapp er også tilgjengelig til høyre i tittelfeltet og gjør at applikasjonen kjøres i fullskjermmodus. Da forsvinner både docken og menylinjen slik at du utnytter hele skjermplassen. Når du trykker på knappen, opptar applikasjonen et helt skrivebord alene.

Foreløpig ser det ut til kun å være Apples egne programmer som implementerer denne funksjonen, men det vil sikkert komme etter hvert hos de fleste andre også – det er i hvert fall en funksjon som er tilgjengelig i operativsystemet.

Resume (tja)

Resume-funskjonen er laget for å la deg fortsette akkurat der du slapp. Har du et halvferdig regneark åpent og lukker programmet, vil det åpnes nøyaktig slik det stod neste gang du starter programmet – de samme dokumentene er åpne, posisjonen til alle vinduer er identisk og så videre.

Hvorfor jeg slo det av:
Etter kort tids bruk oppdaget jeg at jeg ganske sjelden ville starte med akkurat det samme som sist. Jeg starter f.eks. Pages for å begynne på et blankt ark og åpner et dokument om jeg vil jobbe videre på det. Siden vi også er flere som bruker maskinen med samme brukerkonto blir det litt ekstra "støy".

Slik slår du av Lion-irritasjonene

Mac OSX Lion


Auto save/versions (bra)

Lion har også støtte for versions, som gjør at programmene automatisk kan lagre det du holder på med, uten at du selv trenger å trykke cmd-s fra tid til annen. Da lagres kun forskjellen siden sist gang, slik at du kan hoppe tilbake til en tidligere versjon av det du holdt på med før du klarte å knote det til, på samme måte som Time Machine-funksjonen.

Med versions kan du se på tidligere versjoner av et dokument og gjenopprette en tidligere versjon.
Med versions kan du se på tidligere versjoner av et dokument og gjenopprette en tidligere versjon. Vis mer


Det er også mulig å sammenligne en eldre versjon med det gjeldende dokumentet, og gjør endringer, flytte elementer mellom dem etc.

Invertert skrolling (nei takk)

Skal vi foreta litt kvalifisert gjetting, er dette den av de nye funksjonene flest slår av. Apple har nemlig bestemt seg for at skrolling skal skje på samme måte som i iOS, der du drar selve innholdet opp og ned. Dermed må du skrolle oppover på styreflaten for å se det som står under den nederste kanten i vinduet.

Hvorfor jeg slo det av:
Det føles naturlig når man interagerer med innholdet på en trykkskjerm, men fra styreflaten føltes dette unaturlig for min del. På Lion-presentasjonen vi overvar, understreket Apple-representanten at man jo flyttet et ark oppover når man leser, men spør du meg er det heller blikket jeg flytter nedover.

Ingen skrollelinje (bra)

En av de nye forhåndsinnstillingene i Lion er også at skrollefeltet til høyre er borte. Alle programmer på OSX støtter muligheten til å skrolle innholdet med to fingre, så det feltet ble sjelden brukt for min del uansett, og dessuten vises det svakt i det man skroller slik at man kan se hvor langt ned på siden man er. Riktig trekk.

Launchpad (nei takk)

I et forsøk på å gjøre OSX litt mer likt iOS har Apple laget Launchpad; en programstarter der en matrise med store ikoner lar deg starte programmer. Denne er tilgjengelig enten ved å trykke på tilhørende ikon, eller ved å gjøre en knipebevegelse med fire fingre på styreflaten. På samme måte som på iOS kan du dra et ikon over et annet for å lage en mappe, og det er mulig å dra dem rundt for å flytte på dem.

Launchpad lar deg starte programmer på samme måte som i iOS, men har enkelte mangler.
Launchpad lar deg starte programmer på samme måte som i iOS, men har enkelte mangler. Vis mer


Hvorfor jeg ikke bruker det:
Dessverre ser det ikke ut til at du kan slette elementer med mindre de er kjøpt via Mac App Store, og dessuten går det mye kjappere å starte programmer med launchere som Quicksilver og Alfred. Etter å ha flettet Quicksilver inn i hverdagen, har livet blitt for kort til å bruke tiden på å lete etter ikoner. Dessuten dro den med seg en hel haug av Parallells-ikoner (programvare for å kjøre Windows-programmer direkte i OSX) som jeg heller ikke får fjernet; kun gjemt bort i mapper, som ikke er så veldig elegant.

Styreflate-bevegelser (bra)

Lion har også fått universelle styreflatebevegelser som fungerer meget bra. Tidligere har jeg brukt BetterTouchTool til å lage egne styreflatesnarveier, men behovet er mindre nå. Du får en viss mulighet til å endre hvilke bevegelser som gjør hva, men standard er følgende:

To fingre opp og ned - skrolle innholdet
Tre fingre opp - mission control (omtalt over)
Tre fingre ned - application exposé (viser alle åpne vinduer for gjeldende applikasjon)
Tre fingre til høyre/venstre - bytter mellom skrivebord/fullscreen-apps
Klyp med fire fingre - launchpad
Omvendt klyp med fire fingre - viser skrivebordet
Knipe med to fingre - zoom ut
Omvendt knip med to fingre - zoom inn
Rotér med to fingre - rotér
Dobbeltprikk med to fingre - smart zoom, på samme måte som å dobbeltprikke i nettleseren på iPad

Nytt epostprogram (bra)

Også epostprogrammet er lansert i ny versjon, med et svært tiltalende og minimaltistisk grensesnitt. Nytt er også støtte for Exchange 2010, gruppering av samtaler og et bedre søk enn tidligere.

E-postprogrammet er blitt enkelt og stilrent og grupperer eposter om det samme emnet.
E-postprogrammet er blitt enkelt og stilrent og grupperer eposter om det samme emnet. Vis mer


Programmet støtter selvsagt også fullskjermmodus og har en rekke små forbedringer, som snarveier til ofte brukte mapper, nummerering av eposter i en samtale, ettrykksarkivering og mer til.

AirDrop (tja)

For å gjøre det lettvint å overføre filer mellom maskiner, har Lion nå fått AirDrop, som oppretter et ad hoc trådløst nettverk mellom to enheter og overfører data via WiFi. To personer kan da sitte midt på en gressplen uten noe form for trådløst nettverk tilgjengelig og overføre filer uten å bruke en USB-minneplugg. Kjekt å ha, men blir muligens ikke så ofte brukt når man stort sett er på nett det meste av tiden. Dessuten fungerer det kun mellom to Mac-er av nyere sort.

Filevault 2 (bra)

Denne funksjonen gjør at du kan kryptere hele eller deler av harddisken. Dermed er det ikke bare for uvedkommende å stjele maskinen din og få tilgang til alle filene, og du kan også bruke det på eksterne harddisker for å gjøre innholdet utilgjengelig for andre. Funksjonen er skrevet om fra bunnen

Oppgradert Safari (bra)

Vi regner med at de fleste nettleserne etter hvert vil støtte de nye styreflatefinessene i Lion, men foreløpig er det kun Safari som støtter fullskjermmodus, dobbeltprikking for å zoome inn på et avsnitt osv, og det fungerer brillefint. Safari har også fått en såkalt "leseliste"-funksjon – et slags bokmerke du kan bruke på artikler du vil lese senere, og som også synkroniseres med tilsvarende i iOS5, som slippes for iPhone/iPad til høsten – på samme måte som Instapaper, altså.

I tillegg er det gjort en rekke forbedringer blant annet med Finder (filutforskeren), iCal (kalenderen) og en rekke andre småting rundtom. Her er den komplette listen over de 250 nye funksjonene i Lion.

Vel verdt pengene

Alt i alt, altså – en ganske bra oppdatering av Apples operativsystem, og når det bare koster en tohundrelapp for alle maskiner du måtte disponere er det i våre øyne bare å slå til. Merk deg imidlertid at det fortsatt er programmer og maskinvare som ikke er helt kompis med Lion ennå, så hvis du bruker spesielt utstyr eller er avhengig av enkelte applikasjoner, bør du google litt og sjekke at det ikke er noen kompatiblitetsproblemer som venter deg på andre siden.