Mac og PC enda mer på bølgelengde?

De nye versjone av BootCamp og Parallels har kommet, og skal gjøre livet lettere for de som ikke velger enten eller. Vi har testet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et aktivt samliv med Mac og Windows-PCer kan by på utfordringer. Derfor finnes det også mange løsninger og de blir stadig bedre. Etter at Apple valgte den samme maskinvareplatform som dominerer i PC-verdenen ble mulighetene langt større. At Intels nyeste prosessorer er laget for å håndtere virtualisering byr på ytterlige muligheter for å integrere flere operativsystemer nærmest sømløst.

Apple tilbyr BootCamp, som lar deg bruke Mac'en som en Windows-PC, forutsetter en egen partisjon på disken og gir deg muligheten for å velge Mac OS X eller Windows bare ved oppstart av maskinen.

Dette gir deg full ytelse, uansett valg av OS - det er ingen ting som ligger i mellom operativsystem og maskinvaren når valget først er tatt.

Dette er ypperlig når du trenger all maskinkraft som maskinen har å by på, men er ikke spesielt fleksibelt i en kryssplatform-verden. Omstart er jo ikke noe man trives med.

Parallels tilbyr en helt annen løsning, som lar deg kjøre et annet operativsystem inne fra Mac OS X. Du starter rett og slett opp Windows i et eget vindu, eller du kan velge å kjøre Windows-programmer i egne vinduer, slik at det ser ut som om de var Mac-pgogrammer.

Tidligere tester av Apple BootCamp finner du her, og med Vista her, tidligere test av Parallels finner du her.

Hva har de nye versjonene å by på?

BootCamp 1.3

BootCamp har nå kommet i versjon 1.3 med noen interne forbedringer som skal gjøre det enklere å installere, bedre skjermdrivere, Apple Remote støtte og Windows Hjelp for Boot Camp. Av de synlige nyhetene er støtte for bakgrunnslyset i tastaturet (endelig!) og forbedret støtte for internasjonale tastaturer.

Det var spesielt tastaturdelen som vi ble interessert i å utforske, siden dette har vært blant det mest plagsomme på MacBook Pro som Windowsmaskin.

Og riktignok var det behagelig å sitte i tusmørke i tropenatten med et lysende tastatur også i Windows, men bortsett fra det, så er det fremdeles ikke samsvar med hva tastene er merket med og det som dukker opp på skjermen når du trykker dem. At Apple enda ikke har prioritert denne 5-minuttersjobben for en assisterende hjelpeprogrammererlæregutt finner vi nesten skandaløst.

Parallels 3.0

Den nyeste versjonen skal fungere enda bedre med filer på tvers av operativsystemene og med støtte for 3D-grafikk.

Men da vi brukte BootCamp-installasjonen av Windows Vista Ultimate i Parallels, og her fant vi ingen støtte for 3D i form av DirectX-støtte. Om det er støttet i en virtuell Windows-installasjon eller i XP testet vi ikke, det blir liksom ikke noe poeng for oss. Skal det spilles booter man opp i ren Windows her i huset.

Hva med ytelsen ellers?

MacBook Pro'en vi testet på har 2 GB RAM, og vi satte av 1 GB til Windows Vista. Dette ga oss en Windows-maskin med påtagelig dårligere opplevd ytelse enn vår gamle Dell 8600 med 1.6 GHz Pentium M.

Rene prosessorbaserte tester ga gode tall, men PC Marks ga ingen verdi, verken grafikk eller harddiskytelsen lot seg måle.

image: Mac og PC enda mer på bølgelengde?


Tall er nå en ting, det er viktigere hvordan maskinen oppleves i bruk:

Youtube video hakker, Photoshop CS2 har spastisk mus, Internet Explorer tygger og tygger - behagelig er det ikke. Office 2007 fungerer faktisk helt greit.

Det som fungerer best er tilgang til mail og interne kontor-rettede ting, som kan være svært kranglete i Mac OS X, tilsvarende med en del nett-tjenester som svikter under Safari. Også tilgang til andre maskiner i hjemmenettverket fungerer som en drøm i Windows under Parallels, men fungerer fremdeles helt i hytt og pine i Mac OS X.

Og det verste er at viften går på full pinne etter kort tid, og gir seg ikke. Selv i behagelig romtemperatur på knappe 20 grader.

Konklusjon

BootCamp nærmer seg stadig et ferdig produkt, det er jo ikke meningen at det skal være ferdig før til høsten i forbindelse med neste store revisjon av OS X. Tastatur-problemet er egentlig vårt eneste alvorlige ankepunkt.

Parallels er spennende, og for oss som har holdt på til og fra med Mac siden 1984 er det imponerende at det går an å smelte sammen de to verdene.

Men det er stadig en del ytelsesproblemer som gjør det integrerte virtuelle Windows-miljøet mindre behagelig i bruk og i visse tilfeller ubrukelig.

Likevel er det nyttig i mange sammenhenger, når man har lært seg å ta hensyn til begrensningene i den program-miksen man bruker.