Mac Mini med Intel på testbenken: Del 1

Den er nesten lik utvendig, men svært annerledes inni. Vi tester Mac Mini basert på Intels prosessorteknologi, her er første del.

Mac Mini har et format som mange setter pris på, og ytelsen på den første modellen var absolutt akseptabel. Du kan lese vår test her.


Etter at Apple skiftet prosessoplatform har MacMini blitt langt kraftigere, på ren ytelsesmåling opptil 4-5 ganger i følge Apple. I tillegg skal den kunne kjøre Windows XP, etter at Apple lanserte BootCamp.

Maskinvaren

Vårt testeksemplar var utstyrt med 1,66 GHz Intel CoreDuo, 512 MB minne og 80 GB harddisk. Konfigurasjonen, serienummer og Mac-adresse står pent og ryddig på en smal klistrelapp under baksiden av maskinen. Smart.


På baksiden er det nå 4 USB-porter, nettverk, FireWire og lyd både ut og inn.


Den første Mac Mini hadde bare 2 USB-porter, ikke lyd inn og modem - ikke akkurat "state of the art". Apple har altså lyttet og lært.

Bortsett fra en noe mindre vifteåpning bak på grunn av de nye kontaktene, har maskinen det samme lekre designet som tidligere. Maskinen er fortsatt så godt som lydløs.


Behagelig oppstart

Vi koblet Mac Mini med analog VGA via Apples utmerkede overgangsplugg til en 19-tommers bredskjerm, med oppløsning 1440x900. Dette er en oppløsning Apple bruker på flere av sine maskiner, bl.a. iMac 17-tommer og MacBook Pro 15,4-tommer.

Maskinen kom ikke opp i denne oppløsningen av seg selv, men den var på listen over aktuelle oppløsninger i skjermoppsettet, og lå bare et par museklikk unna.

Vi valgte å gå løs på iPhoto først, og lastet inn et par DVDer med et par tusen bilder fra vår USA-tur tidligere i år. Vi valgte å gjøre en import til iPhoto, og dette tok ca 6 sekunder pr 10 bilder. Ikke spesielt raskt, men bildene kom da over etter hvert.

Vel i havn i iPhoto var skrolling i de store albumene rask og behagelig, uansett hvilke størrelser vi valgte på småbildene i hovedvisningen. Vi opplevde likevel ikke at maskinen var spesielt raskere i dette programmet enn G4-modellen. Den var allerede svært rask på denne type bruk.

Boot Camp

Det vi var mest spent på var å teste Boot Camp, slik at vi kunne installere Windows XP og sammenligne maskinvaren med PCer pluss sammenligne Windows-løsninger med OS X-løsninger på samme maskin.

Vi lastet derfor ned Boot Camp fra Apple, og gikki gang med prosessen.

Det forutsettes at man både har installert siste versjon av OS X og av firmwaren i Mac'en. Vi hadde allerede siste versjon av OS X, så det eneste vi måtte laste ned var firmwaren.

Vi fulgte prosedyren til punkt og prikke, og maskinen bootet OS X på nytt og ga oss beskjed om at installasjonen av ny firmware var vellykket. Neste skritt var da å starte Boot Camp.

Programmet ville imidlertid ikke starte, det skjedde rett og slett ingen ting.

Vi lastet ned og pakket ut på nytt, men det samme skjedde.

Vi tok så en omstart av maskinen og av en eller annen grunn fikk vi samme meldingen en gang til, om at oppgraderingen av firmwaren var vellykket.

Og denne gangen startet Boot Camp.

Første trinn var å brenne en CD med drivere for Windows, tilpasset Mac Mini.

Neste skritt var å sette opp en Windowspartisjon på den interne disken. Vi valgte en partisjonsstørrelse på 20 GB for Windows XP, og lot programmet sette opp denne.

Neste skritt var å sette inn en Windows XP CD med Service Pack 2 og sette i gang installasjonsprosessen.

Mac'en restartet og bootet fra Windows-CDen. For oss som har brukt Mac i kortere og lengre perioder helt siden 1985 var dette en merkelig opplevelse....

Windows presenterte oss for en liste over partisjoner hvor vi kunne installere, og vi valgte den tomme partisjonen C: som var laget av Boot Camp nettopp for dette.

Formatering og installasjon ble satt i gang og alt forløp som på en hvilken som helst Windows-installasjon.

Etter at Windows var ferdig med sitt var det tid for å sette inn CDen med drivere som Boot Camp hadde laget for oss tidligere.

Her var det ingen separate drivere å installere, men bare et program som skulle gjøre hele jobben med å få alle de nødvendige driverne på plass.

Det virket jo svært behagelig, men dette inntrykket forsvant fort da denne meldingen dukket opp etter noen få sekunder:


Vi prøvde en gang til, og enda en gang, med samme resultat.

Vi sjekket i Boot Camp dokumentasjonen under Troubleshooting, og der sto det at vi skulle prøve en gang til hvis det ikke virket. Det hadde vi altså funnet ut selv.

Typisk Apple

Dette er typisk Apple. Enten virker ting slik det skal, eller så virker det ikke i det hele tatt, og man må starte fra begynnelsen igjen. I beste fall.

Hadde de lagt driverne til de forskjellige delene av maskinvaren, som brikkesett, grafikk, USB osv. i egne mapper, og brukt et skript til å sørge for innlastningen, så hadde det vært enklere for oss Windows-brukere å installere dette selv.

Men det var altså ikke mulig.

Del 2 - Windows XP på plass