Mac: GarageBand '08

Nå kan hvem som helst "lage" musikk i GarageBand, men hvor musikalsk blir det?

Publisert
Sist oppdatert

GarageBand har blitt et populært verktøy for mange musikere av forskjellig kaliber. Mac har alltid vært populært blant proffe musikere, og etter at GarageBand kom har også de glade amatørene fått et trivelig miljø å jobber med musikk i.

Det viste seg at dessuten at mange brukere av Apples eget proffe musikkprogram - Logic - foretrakk å jobbe ut skisser i GarageBand, siden det var en god del enklere i bruk. Man kan jo også bruke de sammen proffe plug-in instrumentene i GarageBand som i Logic.

Nå har Mac-programmet GarageBand kommet i ny versjon, det er en del av iLife '08 -pakken som nylig har blitt lansert. Noen gjennomgripende endringer har ikke den nye versjonen gjennomgått, slik som iMovie, men flere praktiske og inspirerende nyheter er på plass.

Magic GarageBand

For noen vil dette være den største nyheten, for andre er den uinteressant. I korthet er det en automatisk musikk-generator hvor du velger stilart og instrumenter. Helt fritt er det ikke, det er selvsagt begrensede muligheter. Det er 9 forskjellige stilarter og en mengde varianter for hvert instrument i "bandet". Det skal være mulig å gi mer enn 3000 forskjellige låter i hver stilart. De blir i stor grad variasjoner over samme tema, men likevel. Det er musikalsk gjort, og de forskjellige instrumentene i hver gruppe spiller stilriktig. Skifter du f.eks. mellom orgel og piano så er det ikke bare lyden som forandres, men også hva som spilles og hvordan. Ingen lettvinte snarveier her!

Mac: GarageBand '08


Det er veldig bra lagt opp, med en scene hvor de forskjellige instrumentene er plassert. Alle endringer og valg skjer med det samme, så det er artig å holde på.

Resultatet kan du bruke til bakgrunn i hjemmevideoer eller lignende, eller til hva du vil. Du kan også bruke det til å jamme med, for å øve på eget instrument. Da er det bare å slå av dette instrumentet i det automatiske ensamblet og spille dine egne greier i stedet.

Men foretrekker du å lage musikken selv er det andre nyheter som er mer spennende:

Mac: GarageBand '08


Multi-take recording

Skal du spille inn f.eks. 8 takter med gitar oppå en intro, og ikke er helt skåsikker på hva og hvordan, så er dette et topp verktøy. Du velger spor og markerer de taktene du vil ta opp på, så spilles det om og om igjen og du tar opp et nytt opptak for ny runde. Etterpå kan du velge hvilket du vil beholde og slette de andre. Eller kopiere ut flere etter hverandre og klippe til en kombinasjon.

Arrangementer

Det er kommet et nytt spor som ligger øverst, hvor du markerer et antall takter og gir et navn på avsnittet. Så kan du ta tak i dette med musepekeren og flytte det rundt, og alle sporene under følger med. Du kan også kopiere ved å holde alt-tasten nede når du velger.

Mac: GarageBand '08


Funksjonen fungerer utmerket, selv om det ofte er litt rar grafikk mens du er i ferd med å dra alt på plass. Først når du slipper musknappen ordner det seg.

Visual EQ

En ny interaktiv EQ, med 4 områder og spektrumanalyse, er et velkomment tilskudd. Det bys også på en rekke ferdige instillinger.

Mac: GarageBand '08


Akkord-analyse

Spiller du en akkord på et MIDI-keyboard som er koblet til, vises det i displayet hva slags akkord det er. Selv de sløyeste jazzakordene håndteres, men det er fullt mulig å lure den til å beskrive akkordene i overkant komplisert.

Noteutskrift

Det er endelig blitt mulig å skrive ut noter, ikke bare se dem på skjermen. Denne funksjonen gjelder vel å merke ikke innspilt lyd fra et akustisk instrument eller sang, men bare for spor du spiller inn fra et MIDI-keyboard.

Mac: GarageBand '08


Du får bare skrevet ut et spor av gangen, et partitur med flere stemmer er ikke mulig å få på papir.

Konklusjon

GarageBand er enkelt å lære og enkelt å bruke. Med de nye egenskapene blir det enda bedre, uten å true de "ordentlige" musikkprogrammene Logic Express eller Logic.

Så lager du musikk og sitter du på en tidligere utgave av iLife er den nye GarageBand absolutt et argument for å oppgradere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer