Revolusjonerende design fra 1984: Den originale Apple Macintosh markerte starten på et utrolig eventyr for Apple. Foto: Mac-history.net
Revolusjonerende design fra 1984: Den originale Apple Macintosh markerte starten på et utrolig eventyr for Apple. Foto: Mac-history.netVis mer

Mac-en fyller 30

Den første Mac-en kom med ni tommer sort/hvit-skjerm og kostet 20.000 kroner.

Den er elsket og hatet, og i dag fyller den 30 år. Vi snakker om Apple sin Mac, eller Macintosh. Og allerede fra starten tenkte selskapet, med Steve Jobs og Steve Wozniak i fronten, annerledes enn den store hurven.

For den originale Apple Macintosh som dukket opp på markedet 24. januar 1984 var en kompakt alt-i-ett-datamaskin, der alt var innebygd i skjermen. Operativsystemet var grafisk og ikon-basert, og kom ett helt år før Windows 1.0 ble lansert.

Les også: Mac-en fortsatt viktig for Apple (ITavisen)

Billig, den gang

Maskinen ble populær, men ble for radikal for mange. Prisen var derimot ikke så ille etter datidens målestokk, 2.495 dollar kostet den (rundt 20.000 kr i 1984-kurs), og for det fikk du en maskin med 9-tommer sort/hvit-skjerm, 128 KB RAM og ingen harddisk.

Den bar uansett bud om hvilken vei utviklingen ville gå, slik mange av Apples produkter har gjort opp gjennom historien - deriblant iPod, MacBook Air, Mac Mini, iPad og ikke minst iPhone.

Gammelt møter nytt. Macintosh og iMac-en. Litt av en utvikling på 30 år! Foto: Apple
Gammelt møter nytt. Macintosh og iMac-en. Litt av en utvikling på 30 år! Foto: Apple Vis mer


Steve Jobs var nøkkelen

Steve Jobs fikk mye av æren for utformingen av den første Macintoshen, men fikk sparken fra selskapet han var med å starte allerede året etter.

I årene som fulgte kom flere oppfølgere til den originale Macintoshen, men de store suksessene kom ikke før Steve Jobs var tilbake i Apple i 1997.

Alt-i-ett-prinsippet ble da videreført med lanseringen av de fargeglade Apple iMac-ene som vi husker fra like før årtusenskiftet. Så kom flatskjermene, og i dag er iMac-en tynn og lekker, med skjermer på 21,5 og 27 tommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her har vi samlet noen historiske Apple-tester, til glede for nye lesere.

Test av den første iPod-en (2001)
Test av den første Mac Mini-en(2005)
Test av den første iPhonen i Norge (2008)
Test av den første iPad-en (2010)