Mac-en fyller 25

Denne helgen er det nøyaktig 25 år siden Apple Macintosh så dagens lys.

«Macintosh-modellene hadde ingen vifter de første tre årene. Det gjorde at disse datamaskinene var musestille, der konkurrentene bråkte som uvær. »


Apple Macintosh så dagens lys 24. januar 1984, og hadde en veiledende pris på 2495 dollar.

For den summen fikk kunden en datamaskin med 8 MHz prosessor fra Motorola, integrert 9-tommer monoskjerm med 512×342 pikslers oppløsning, 128 KB minne, diskettstasjon, tastatur og en-knapps mus. Operativsystemet var disk-basert, men harddisk i vanlig forstand hadde Macintosh ikke.

Mac-en solgte imidlertid meget godt, og ved en opptelling den 3. mai samme år viste det seg at hele 72 000 maskiner var solgt.

Salget av denne maskinen holdt seg høyt til samme høst, da den ble omdøpt til Macintosh 128K, og etterfølgeren Macintosh 512K kom på markedet. Den ble raskt Apple-entusiastenes nye favoritt.

Vifteløs

Macintosh-modellene hadde ingen vifter de første tre årene. Det gjorde at disse datamaskinene var musestille, der konkurrentene bråkte som uvær. I følge Wikipedia var det Steve Jobs selv som insisterte på at maskinene måtte kunne leveres uten sjenerende vifter.

Dessverre førte dette til at feilraten var ganske stor, takket være overoppheting av komponentene. Da Jobs ble skjøvet ut av selskapet i 1987, kom viftene raskt på plass.

Macintosh 128k
Macintosh 128k Vis mer


Vakker eller stygg? Si din mening i debatten nederst!

Inspirasjon

Macintosh var ikke den første kommersielle datamaskinen som kom med grafisk brukergrensesnitt og mus, men ses på som den store inspirasjonskilden for hvordan moderne grafiske brukergrensesnitt har utviklet seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Windows kom i 1985, men ble ikke ordentlig populær før i versjon 3.x i 1990.

Apple slet imidlertid mot Windows-PCer markedsmessig gjennom hele 90-tallet, men fikk sin renessanse i 1998 med introduksjonen av den første iMacen. Den bar bud om en ny æra for Mac, som siden den gang sakte men sikkert har spist markedsandeler - spesielt de siste årene, da varemerket i stor grad har vært knyttet til mote og innovasjon.

Den første Macintosh-reklamen

Her kan du se den legendariske Macintosh-reklamen som rullet over skjermene og lerretene vinteren 1984:


Har du, eller kjenner du noen som har en fungerende Macintosh 128K? Fortell om det til andre i debatten under!

Kilde: Apple, Wikipedia, Betanews, Engadget.