Mac eller PC?

Ved kjøp av ny datamaskin, bør jeg velge bærbar PC eller Mac?

Hei!

Jeg lurer på om jeg skal velge bærbar pc eller mac? For oss normale dødelige er mac en god investering? Det hendte at jeg brukte min gamle laptop til jobbe i photoshop, men utover det bruker jeg den til spill nå og da, internett, lage powerpoint-prestasjoner og se film. Kanskje du kan liste opp fordeler og ulemper?

På forhånd takk!

Mvh
Yemi

Datadoktoren svarer

Dette er et spørsmål det ikke finnes noe godt svar på, eller i det minste noe korrekt svar på! :-)

Først og fremst vil jeg begynne med å si at finansielt sett er det å legge penger i en datamaskin en av de dårligste investeringene du kan gjøre – selv om en del Mac-modeller har vist seg å holde verdien lenger enn forventet.

Dersom du har fulgt med på et hvilket som helst diskusjonsforum (våre diskusjonstråder er ikke noe unntak), finnes det en del mennesker med et usunt forhold til elektronikkmerker. Det er Nikon og Canon, iPod og Creative, Nokia og Sony Ericsson, ATI og nVidia – for å nevne noen. Meninger og følelser flyr høyt, og etter kort tid bryter det ut i personangrep og ufinheter. Dette har i mange tilfeller pågått så lenge at krangelen kun pågår av gammel vane – akkurat som kjendiser som kun er kjent for å være… nettopp… kjendiser.

Et fornuftig valg vil du først kunne gjøre når du skjærer gjennom og innser at det i realiteten ikke er utstyret som er viktig, men hva du får gjort med det. Og i 99% av tilfellene får du i våre moderne tider gjort det samme med to konkurrerende merker - enten det er å ta bilder, høre på musikk, ringe hjem til mor eller spille dataspill.

Mac eller PC?


Datamaskinen er kun et verktøy (eller for noen leketøy), og som de fleste verktøy blir ikke produktet noe bedre enn den som bruker det. For å sette det på spissen: er du ute etter å skrive århundrets roman vil ingen Mac eller PC gjøre deg til en bedre forfatter enn om du skriver for hånd eller med en gammel skrivemaskin - det ferdige produktet vil stort sett bli likt.

Når det er sagt så har Mac og PCer også sine svakheter og styrker!

Mac har:

  • MacOS (operativsystemet) med meste du trenger av programvare installert. Virus og lignende er så å si ikke-eksisterende, og det betraktes av mange som langt mer effektivt, intuitivt og ”idiotsikkert”.
  • Mulighet for å kjøre flere operativsystemer – også Windows
  • Elegante løsninger og flott design
En PC har:
  • Større valgfrihet med tanke på maskinvare
  • Mulighet for å kjøre flere operativsystemer – men ikke MacOS
  • I de fleste tilfeller lavere pris enn en likt spesifisert Mac.
  • Bedre muligheter for spill (med Windows)
  • Bedre muligheter for modifisering av maskinen (bytte ut deler etc.)
Men det er også en annen ting du bør ta i betraktning: datahjelp. Med mindre du er en meget forsiktig eller kapabel bruker vil du før eller senere støte borti problemer. Da har du kanskje en slekting, venn eller nabo med datakunnskaper; hva bruker han/hun? Mange som bruker Windows har nemlig ikke snøring på Mac – og omvendt.

Når det gjelder dine bruksområder så vil både Mac og PC klare det du er ute etter – men merk at de fleste skikkelige spill krever både Windows og en god grafikkløsning. Er du ute etter billigste løsning vil da PC være det mest fornuftige.

Og uansett hva du velger – forsøk å ikke forelske deg i datamaskinen din!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar