Må jeg kjøpe nytt kabinett?

Jeg har tenkt å oppgradere PCen min med nytt hovedkort, prosessor og minne. Min nåværende PC har et AT-kabinett, og jeg lurer på om det finnes noen ATX hovedkort som kan brukes i AT-kabinettet mitt?

Hilsen Marius

Datadoktoren svarer

Hei,

Skal du bruke et ATX-hovedkort må du som hovedregel ha et ATX-kabinett. Enkelte typer ATX-kabinetter passer også til gamle AT-hovedkort, men det er ikke vanlig.

Forskjellen på AT og ATX-kabinetter dreier seg om tre ting:

1:Fysisk utforming, som innebærer plassering av festepunkter for hovedkortet. Denne er annerledes, siden sentrale komponenter, som CPU og minne, er plassert andre steder på et ATX-hovedkort enn på et AT-kort.

2: Alle ATX-hovedkort har fastmonterte kontakter for alle standard inn og utganger, som passer til et I/O Shield - den utskiftbare platen med åpninger for forskjellige konfigurasjoner av inn og utganger. På AT-kabinetter er det ikke noen standard for slike åpninger, der er det bare den gamle store DIN-kontakten til tastaturet som er standard. Noen av de andre kontaktene er det åpninger for, men ikke alle. Og de sitter helt andre steder enn der de skal.

3: Strømforsyningen er helt annerledes koblet, både mht kontakttype og av/på-funksjon.

Metallsløyd?

Du kan selvfølgelig ta fram verktøykassa og modifisere ditt gamle AT-kabinett, og kjøpe ny strømforsyning. Men det må vel sies å være en løsning for spesielt interesserte. Da må du i alle fall være fortrolig med blikksaks, baufil, drill og fil. Noen metallplater, loddebolt og/eller pop-tang er heller ikke av veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lykke til!Datadoktoren