Må jeg ha én boks til hver TV?

Vi har en god og en dårlig nyhet.

Publisert
Sist oppdatert

Det strøymar på av informasjon om det nye digitale bakkenettet. Der det er informasjon er det også forvirring, og jo mer informasjon jo mer forvirring blir det. Nye svar og mer viten gir som regel grunnlag for nye spørsmål - på godt og ondt.

De fleste av DinSides Datas lesere er mer enn gjennomsnittlig interessert i teknikk, eller er i ferd med å bli det. De søker i hvertfall nye løsninger på gamle og nye problemer.

Et typisk spørsmål som daglig dukker opp i vår epost, er dette:

I likhet med mange nordmenn har jeg flere TVer i mitt hus. Ikke vet jeg hva gjennomsnittet er, men selv har jeg en stor en i TV-stua, en liten en på kjøkkenet, en i kjellerstua og en bærbar en som jeg tar med meg over alt :-) Slik det er i dag, har dette vært helt problemfritt, men med den nye løsningen (bakkenettet), må jeg ha en tuner for hver tv... Det blir dyrt. Finnes det en god løsning for oss som vil kjøpe 1 tuner og sende signalet (helst digitalt) til hver tv?

Tror dette problemet er reelt for veldig mange nordmenn. Kan dere finne ut av denne problemstillingen og skrive en artikkel med flere løsninger der dere kårer en 'vinner' :-) Så slipper jeg å gjøre det... det er så dyrt...

Penger og frihet

Svaret til vår leser er at det ikke finnes noen slik løsning i dag, eller på kort sikt. Den gamle friheten til å ta i mot TV fra NRK og TV2 fra et hvilket som helst TV-apparat du kjøpte i butikken blir nå erstattet av den moderne formen for frihet: Har du penger så kan du gjøre nesten hva du vil. Inkludert å kjøpe så mange ekstra bokser du har lyst til.

Men vent nå litt!

Hva er et TV-apparat?

Et TV-apparat består rett og slett av utvalgte komponenter og moduler som sørger for at et signal som kommer inn blir presentert på skjermen. I dag inkluderer dette forskjellige innganger fra andre apparater, som DVD-spiller, spillkonsoll osv. I tillegg er det i dag bygget inn en modul som har kontakt for analog antenne.

Les også: Når må jeg kjøpe digital mottaker?

Denne modulen er det som i og med bakkenettet blir ubrukelig. Åpner man TVen sammen med en kyndig person, er det lett å peke på det lille kretskortet som tar seg av denne snart historiske jobben.

Må jeg ha én boks til hver TV?


Denne komponenten koster selvsagt penger, og man behøver ikke å ha vært blåruss for å skjønne at de som produserer TV-apparater ønsker å holde produksjonskostnadene nede.

Når da snart alle verdens land har kuttet ut eller er i ferd med å kutte ut de gamle analoge sendingene - vil vi da finne en helt unødvendig komponent i alle TV-apparatene i butikken?

Selvsagt ikke.

Tilbake til fremtiden

Den lille modulen inne i TV-apparatet som tok i mot analoge sendinger havner på historiens skraphaug. I stedet vil neste generasjon TV-apparater ha innebygd en modul som tar i mot digitale sendinger. I tillegg vil du finne en kortplass hvor du kan sette inn et kort, slik at du også vil kunne se på TV2 og betal-kanaler.

Verdens beste digitale bakkenett

Det er vanskelig å tenke seg at TV-produsentene overlater til andre aktører å tjene penger på en boks som er nødvendig for at deres eget produkt skal virke. Spesielt når det nesten ikke koster noe ekstra å produsere i industriell sammenheng.

Står du i butikken og skal kjøpe nytt TV, velger du da det som krever at du kjøper en ekstra boks til flere hundre kroner eller det hvor du bare plugger inn ledningen fra antennen?

Så svaret til vår leser, når vi flytter oss litt lenger fram i tid - er: "Hva var egentlig spørsmålet?"

Hva med kabel-TV, IP-TV og satelitt?

Her er saken en helt annen. Regelen her er at du må leie boks, eller kjøpe av leverandøren. I motsetning til i andre land, f.eks. USA, er det ikke pålagt tilbyderne å operere med standarder for dette.

Enkelte (undertegnede bl.a.) vil mene at det hadde vært fint med en dose kommunisme her, hvor alle TV-apparater skulle hatt innebygde tilkoblingsmuligheter til alle distribusjonsformer. Hvis dessuten kanaltilbud med enkeltprising/pr kanal hadde vært mulig, da hadde konkurransen dessuten blitt mer lik. I dag er det nesten umulig å sammenligne, siden tilbudene er forskjellige. Man kan jo heller ikke velge helt fritt blant kabel/IP-leverandører.

Etter fremtiden?

Men kampen om TV-titterne vil bare skjerpes, både i nær og fjernere fremtid. Bakkenettet vil etter hvert ha fordelen av enklere infrastruktur hjemme hos deg, sammenlignet med satelitt og IP/kabelTV i og med at du vil kunne slippe egen boks og kabler over alt.

Men den totale kapasiteten for sendinger i bakkenettet slik det ser ut nå, er langt lavere enn potensialet i kabelnett og hos satelitt. Dette gjelder også etter at kapasiteten i det analoge nettet når det slukkes overføres til det digitale. Å øke kapasiteten krever tilgang til frekvensområder hvor det er flere interesserte som er inne i bildet. Vi snakker om forsvaret, mobiltelefoni, trådløse mikrofoner og mange andre former for samband.

Må jeg ha én boks til hver TV?


Men dette gjelder først når det blir konkurranse om hvem som har flest HD-kanaler å til by seerne. Det er enda et stykke igjen til vi kommer så langt her i landet. I følge bransjens ledere på DigitalTV-forum nylig snakker vi om en periode på 5 til 10 år.

Må jeg ha én boks til hver TV?


Da kommer vil tilbake til saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer