M-Audio Audiophile 2496

Det finnes lydkort og det finnes lydkort, det eneste de har felles er betegnelsen. Noen har uendelig med finesser, andre har få finesser, men er tilgjengjeld svært gode på disse. Audiophile er et kort med slike ambisjoner.

M-Audio er en av de ledende fabrikantene av lydkort beregnet på profesjonelle brukere. De holder til i California, og har hatt stor suksess med sin Delta-serie, som inneholder flere forskjellige modeller med et varierende antall inn- og utganger.

Det er i utgangspunktet den samme brikken som håndterer lyddataene på alle modellene, men i/o-delen er forskjellig.

På de fleste løsningene sitter tilkoblingene og konverterne i eksterne bokser, mens de enklere utgavene har alt samlet på selve kortet.

Totalløsning for krevende hjemmebruk

Audiophile 2496 har stereo inn med både analoge og digitale tilkoblinger. Det har dessuten MIDI inn og ut, og kortet støtter alle formater opp til 96 kHz samplingsrate og 24 bits oppløsning.

Kortet kan også brukes med en ekstern dekoder for Dolby AC-3, og er derfor også egnet for avspilling av DVD-lyd fra PC.

Derfor kan kortet tilfredsstille alle typer behov for lydentusiasten, fra egne opptak, musikkprosjekter, avspilling av musikk og lyd til hjemmekino.

Installasjon

Kortet var uproblematisk å installere på begge PCene vi brukte til testingen. Det leveres med drivere både til Win95/98/Me og NT og 2000.

Har du Mac med PCI-plasser og MacOS versjon senere enn 8.5.1, er det heller ikke noe problem. Drivere ligger på CDen.

Det finnes også Linux-drivere til Deltaserien, men disse ligger ikke på CDen. De må lastes ned fra lenker som ligger på M-Audios nettsted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bred støtte

I tillegg til standard Wave-drivere, har Audiophile 2496 støtte for alle utbredte standarder i lyd og musikk-verdenen. Det har støtte både for DirectX, ASIO, for lydredigeringsprogrammer som Cubase og Logic, EASI for Logic, og GSIF for Gigasampler.

På Mac støttes både SoundManager og ASIO.

Dermed fungerer kortet faktisk i alle sammenhenger.

I bruk

M-Audio Audiophile 2496
M-Audio Audiophile 2496

Kortet har tilkoblinger for analog inn og ut på gullbelagte phonoplugger bak på braketten. Dette er en langt bedre kontakttype enn den slappe minijacken som sitter på vanlige lydkort.

De digitale lydutgangene sitter samen med MIDI-kontaktene på en liten kabelsnutt som du fester i en D-kontakt på brajetten. MIDI-kontaktene er av hunkjønn og du spiller derfor å bruke overganger. De passer til alle standard MIDI-ledninger som har han-plugger i begge ender.
Vi testet kortet med flere typer programvare, og støtte ikke på noen problemer verken med kompatibilitet eller ytelse.

I et hjemmestudio er det viktig at lydkortet har lav latenstid, som betyr at det klarer å skuffe unna lyddata som Musikkprogrammet genererer. Spesielt når du bruker virtuelle instrumenter som kjører på PCen, er det viktig med kortest mulig forsinkelse mellom anslaget på MIDI-keyboardet og lydsignalet som kommer ut av lydkortet. Det samme gjelder når du justerer en parameter i et musikkprogram, du vil helst høre at ting endrer seg mens du ”drar i spakene”.

Audiophile 2496 og resten av Deltaserien kommer helt ned i 2 millisekunder latenstid med 44.1 kHz samplerate, som er bedre enn hva de fleste synther og samplere presterer. Det er absolutt godkjent!

For sikkerhets skyld er det lurt å gi PCen litt slakk, derfor kan du gjerne justere latenstiden opp til 10 millisekunder – du merker knapt forskjellen, men PCen jobber lettere.

Lydkvalitet

Når vi snakker om lydutstyr på dette kvalitetsnivået, blir forskjellene svært subtile. Parametre som frekvensgang og signal/støyforhold blir av akademisk interesse, siden utstyret du kobler til både før og etter Audiophile 2496 sannsynligvis har dårligere data.

M-Audio Audiophile 2496
M-Audio Audiophile 2496Kortet har svært liten egenstøy, viser begge måleprogrammene våre. Det ligger noe grums helt nede fra 0-22 Hz, men dette kommer aldri ut gjennom noen sluttforsterker eller høyttaler. Resten av egenstøyen er så lav at den ikke vil registreres under annet enn helt ekstreme forhold. Her tenker vi en vindstille dag på fjellet, uten klukkende bekker, pipende og flaksende fugler eller andre sjenerende innslag.

Vår mening

Vi er svært fornøyd med kortet. Det har en lydkvalitet som er helt på høyden, ytelsen er helt topp og det støtter alle typer programvare med forskjellige drivertyper. I tillegg støtter det andre plattformer som Mac og Linux.

For bruk i et virtuelt hjemmestudio, eller som lydkort for krevende DVD og musikkentusiaster, er kortet en vinner.

Vi har selv vært en fornøyd bruker Delta DiO i vår egen musikk-PC i en lang periode, men ville heller ha valgt Audiophile 2496 hvis vi skulle velge på nytt i dag.

Listeprisen på Audiophile 2496 er 2.995 kroner, inkludert mva.

Distributør er Norsk Musikk Studio Line