Lysgraffiti - slik gjør du det

Å male med lys har blitt et aldri så lite kultfenomen om dagen. Lett er det også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi som støtt og stadig titter innom flickr og tilsvarende nettsteder, har ikke kunnet unngå å legge merke til at et lite fenomen er i ferd med å utbre seg blant en del brukere.

Fenomenet kalles "lysgraffiti" og går rett og slett ut på å tegne grafitti med lys og ta bilde av det. På den måten slipper du å bruke penger på spraybokser, og kommunen slipper å bruke penger på å vaske det bort. Alle vinner!

Konseptet er såre enkelt. Alt du trenger er et digitalkamera som lar deg stille blenderåpning og lukkertid, i tillegg til at du trenger en lyskilde. Hva slags lyskilde du velger å bruke er opp til deg, men det mest hendige er en lommelykt eller en LED-pære, som du får kjøpt på Clas Ohlson til en snau førtilapp. Det er også fordel med et stativ - kameraet må i hvert fall stå i ro.

Bildene i denne artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Flickr-bruker lichtfaktor.
Bildene i denne artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Flickr-bruker lichtfaktor. Vis mer


Best om kvelden

Effekten blir best på kvelden/natten. Du stiller bare lukkertiden så lang som du trenger for å tegne det du ønsker - for eksempel 8-10 sekunder og oppover (ikke mange lommekameraer støtter dette, men det gjør alle speilreflekskameraer). Hvis du er usikker på om kameraet ditt har støtte for dette, kan du se om det finnes en S (shutter)-modus, noen ganger også merket med Tv.

Deretter tegner du med lyskilden og sørger for å holde deg noenlunde i bevegelse. Da vil du mer eller mindre "forsvinne" på det ferdige bildet.

Litt inspirasjon:

image: Lysgraffiti - slik gjør du det
image: Lysgraffiti - slik gjør du det
image: Lysgraffiti - slik gjør du det
image: Lysgraffiti - slik gjør du det


Prøv deg frem først. Finn en egnet plass og prøv med ulike lukkertider/blenderåpninger. Hvis du ikke klarer å få det mørkt nok, er du nødt til å inveserte i et ND-filter, som fungerer som en slags "solbrille" for objektivet. Det kan også være lurt å sette på selvutløser slik at du får tid til å komme deg i posisjon før "opptaket" begynner.

Et tips er også at du sørger for å tegne mot kameraet og ikke stå i veien, selvsagt. Hvis du har lyst til å være med på bildet, står du (helt) stille et par sekunder, og for en ekstra effekt kan du få noen andre til å lyse på deg med lommelykt e.l.

Det som kanskje er mest stilig med lysgrafitti er at du kan tegne i alle dimensjoner, og det muliggjør en rekke kreative utspring. For inspirasjon kan du for eksempel sjekke ut http://www.flickr.com/photos/lichtfaktor/show/ eller http://www.flickr.com/photos/deeskotee/tags/graffiti/.

Har du prøvd deg på lysgraffiti? Post gjerne lenker til bildene dine i debatten under.

Tips en fotointeressert venn om denne artikkelen!