Lysende prikk på skjermen!

Hei,
Jeg har en bærbar PC. Denne har nylig fått en liten "prikk" på skjermen som ikke går bort (utrolig irriterende). Er det mulig å fikse det? Er dette dyrt? Det går ikke på garantien, har jeg fått opplyst.

Bernt

Datadoktoren svarer

Hei

Døde piksler ser vanligvis ser ut som en lysende prikk i en eller annen farge. Det betyr at et av elementene som styrer fargene i punktet er defekt. Dette er det i utgangspunktet ingen ting å gjøre med, og det er faktisk slik at LCD-skjermer for vanlig bruk tillates å ha noen få slike døde piksler, uten at hele skjermen dermed betegnes som defekt (et unntak er Samsung, som har nulltoleranse). Dette er definert i standarden ISO 13406-2. Her er det flere underklasser for forskjellige toleranser, og de skjermene som er perfekte er svindyre og beregnet på medisinsk og militært bruk.

Klasse 2 tolererer 2 forekomster av døde piksler, eller piksler som alltid er på, det vil si et mørk eller et lyst punkt.

Det kan også tolereres 2 forekomster av andre defekter, som innebærer at et av fargepunktene i ”hovedpunktet” er dødt eller alltid på.

I noen tilfeller kan det faktisk nytte med ”massasje”. Det betyr at du trykker forsiktig på det døde stedet på skjermen med fingerneglen eller annen butt gjenstand, så masserer du opp og ned og frem og tilbake. I noen tilfeller vil faktisk punktet med feil bli ”friskt”, vi har selv opplevd det på en av våre egne LCD-skjermer!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvis dette ikke nytter, er det eneste alternativet å leve med den lille defekten.

Alternativet er som du nevner å bytte ut hele LCD-panelet. Det er så kostbart at det neppe lønner seg hvis maskinen er noen år gammel. Hadde det vært snakk om en ny maskin hvor det plutselig dukker opp flere enn 2 døde piksler, og PCen eller skjermen ellers verken har riper, bulker eller andre synlige skader, ville vi vurdert å insistere på utskifting av skjermpanel eller å få ny bærbar PC.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]