USB 3.0-minneplugger begynner å bli vanlig. Vår test viser at det er stor forskjell i overføringshastigheten, spesielt på lesing, i forhold til USB 2.0. Foto: Bjørn Eirik Loftås
USB 3.0-minneplugger begynner å bli vanlig. Vår test viser at det er stor forskjell i overføringshastigheten, spesielt på lesing, i forhold til USB 2.0. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Lynraske minneplugger

Nye minneplugger for USB 3.0 byr på mye høyere lese- og skriveytelse. Denne lille test-duellen viser blant annet hva du kan forvente av forbedringer.

For ganske nøyaktig ni år siden var jeg gjest i God Morgen Norge på TV2 for første gang, for å fortelle morgenfugler om siste nytt på teknologifronten. Med meg i studio hadde jeg en stabel med disketter for å illustrere kapasiteten til denne lille krabaten.

Kapasiteten? 16 MB.

Det gikk som jeg mer enn antydet under innslaget; minnepluggene ville ta over for diskettene, og jeg lurer på om jeg ikke også nevnte CD-er i samme åndedrag.

I dag finnes minneplugger med kapasiteter på inntil 256 GB, og markedet for optisk lagring er omtrent gått i graven. Etterhvert som prisene synker, vil minnepluggene true salget av eksterne harddisker, før de til slutt blir utradert av det faktum at vi er online til enhver tid, og lagrer alt i nettskyen.

Mye raskere

I skrivende stund er uansett minneplugger fortsatt praktiske for rask lagring, utveksling og transport av data, for alle som liker å ha full kontroll på filene sine. Men høyere kapasitet og økte datamengder gjør at nye minneplugger må være langt raskere enn den gamle 16 MB-pluggen jeg viftet med i 2003. Det tok ca ett minutt å fylle den helt opp.

Med samme hastighet som den gang ville det i dag tatt 11 døgn å fylle opp den nevnte 256 GB-pluggen. Slik er det heldigvis ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det USB 3.0 som gjelder, og nye plugger byr på hastigheter som i enkelte tilfeller kan måle seg med interne harddisker - spesielt på lesehastighet. Ikke er de spesielt dyre heller, som for eksempel de to pluggene vi har hatt på testbenken.

Patriot Supersonic Boost XT 16 GB

Lynraske minneplugger


Denne minnepluggen fra Patriot er den første av de to vi har testet. I markedsføringen hevdes det at pluggen har en maks-hastighet på 90 MB i sekundet. Vi benyttet programmet USB Flash Benchmark for å sjekke påstanden. Dette programmet måler hastigheten ved bruk av filer i mange forskjellige størrelser.

Ikke uventet viste det seg at ytelsen var høyeste under lesing av store filer, og temmelig mye lavere på skriving:

Lynraske minneplugger


Maksimal lesehastighet var 84,81 MB/s, noe som er helt på høyde med mange interne harddisker i bærbare PC-er. Det betyr altså at filer og programmer som ligger på pluggen, vil leses inn i minnet like raskt som om de lå på harddisken.

Maksimal skrivehastighet var 20,75 MB/s. Det er raskt, men kanskje ikke så raskt som vi kunne forvente av en USB 3.0-plugg.

Hva om vi puttet den i en USB 2.0-port? Naturlig nok går det hardest ut over lesehastigheten, men også skrivehastigheten er lavere. I diagrammet under ser du forskjellene illustrert. Stiplet linje er USB 3.0-hastigheten:

Lynraske minneplugger


Maks lesehastighet når pluggen ble puttet i en USB 2.0-port var 29,91 MB/s, mens maks skrivehastighet var 14.59 MB/s.

Kingston DataTraveler Elite 3.0 64 GB

Lynraske minneplugger


Denne pluggen fra Kingston er langt romsligere, men også vesentlig dyrere. Med en prislapp på 6-700 kroner er den vesentlig dyrere enn de billigste med denne kapasiteten, men du betaler en del for hastigheten her.

Den har ifølge Koingston en lesehastighet på 70 MB/s og skrivehastighet på 30 MB/s. Våre tester viser at dette stemmer godt - men også her er hastighetene vesentlig lavere på små filer. Merk imidlertid at kurven er langt mindre bratt her enn hva tilfellet var på Patriot-pluggen, så hvis du har mange små filer er dette en raskere plugg på lesing:

Lynraske minneplugger


Maks lesehastighet når pluggen ble puttet i en USB 3.0-port var 67,99 MB/s, mens maks skrivehastighet var 34 MB/s, sistnevnte 4 MB/s mer enn hva spesifikasjonene sier. Den er uansett vesentlig raskere enn Patriot-pluggen på skriving.

I en USB 2.0-port var maks lesehastigheten redusert til maks 30 MB/s, mens skrivehastigheten var 22,36 - noe som er tett opp mot hva du kan forvente å dra ut av USB 2.0-grensesnittet, uansett lagringsmedium:

Lynraske minneplugger


Kingston går derfor av med seieren i denne lille duellen - men begge er meget raske minneplugger.

Takk til PS.no og Kingston for utlån av plugger

Oppsummert blir det seende slik ut:

Testresultat

Patriot Supersonic Boost XT<br /> <br /> 16 GB

Svært rask lesehastighet på store filer

Treg på små filer, litt tregere skrivehastighet enn forventet

Se alle våre tester


Testresultat

Kingston DataTraveler Elite 3.0 64GB

Meget rask på lesing og skriving, også på mindre filer.

Ikke noe spesielt.

Se alle våre tester