Lynrask harddisk fra Fujitsu

Fujitsu har avslørt noen av detaljene rundt sine nyeste harddisker i MAH-serien. Med høy tetthet kan disse diskene oppnå hittil uante overføringshastigheter.

Med en intern overføringshastighet på fantastiske 62,25 megabyte per sekund, ser Fujitsu ut til å lede kappløpet om de aller raskeste diskene.

Lav kapasitet - høy hastighet

Det er litt underlig at Fujitsu ikke øker kapasiteten samtidig som de øker hastigheten. Siden diskene fortsatt spinner med 10 000 rpm, er det bare økt tetthet på platene som gir økt hastighet.

Kapasiteten varierer fra 9,1 til 36,4 GB på diskene i den nye serien. Det er helt normalt for SCSI-disker av denne typen. Tidligere har det vært vanlig med 4,55 GB pr. plate, og antall plater har variert fra to til åtte. Det er naturlig at Fujitsu har redusert dette til halvparten med disse diskene. 9,1 GB-plater er ikke lenger noe unikt.

Quantum har gjort det samme med sine 7200 rpm-disker i forbindelse med overgangen fra Atlas IV til Atlas V.

Raskere enn Cheetah X15

Selv om aksesstiden til Seagates toppmodell med 15 000 rpm, er uslåelig, har den ikke mer enn 1,8 GB pr. plate. Derfor er Fujitsus 10 000 rpm-disker vesentlig raskere. Quantum Atlas 10K II er nærmeste konkurrent, men den trenger 5 plater for å oppnå 36,7 GB og har dermed lavere tetthet pr. plate med 7,34 GB. Den oppnår derfor maksimalt 47,8 GB pr. sekund i overføringshastighet. Det er på linje med Seagate Cheetah X15.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer å hente

Western Digital har akkurat lansert verdens tetteste disk med hele 15 GB pr. plate. Når 10 000 rpm-diskene når denne tettheten, vil de kunne lese opp mot 100 MB pr. sekund. En 15 000 rpm.disk vil kunne klare fantastiske 150 MB/s.

Med 12 plater i en 3,5"-disk, som Seagate har demonstrert med Barracuda-serien, er det mulig å oppnå hele 150 GB i en enkelt disk. Dette er teknologi som er tilgjengelig nå. Det er bare å benytte alle nyvinninger i samme disk. I tillegg har vi selvfølgelig problemer med varmeutvikling, men det pleier å løse seg når teknologien modner.

Store krav til grensesnittet

Med Ultra3SCSI er det ikke noe problem å utnytte denne disken fullt ut. Med en bussbredde på 160 MB/s er det mye å gå på i forhold til en disk. Det er først når flere disker settes sammen i en RAID-løsning at du trenger raskere eller flere SCSI-busser.

Hvis dette hadde vært en EIDE-disk, ville den være svært nær å mette UltraATA/66-grensesnittet. Vi tror at slike EIDE-disker vil komme om få måneder. Derfor er det på høy tid at vi får UltraATA/100 nå til sommeren.

Kommer snart

De nye diskene til Fujitsu vil være tilgjengelig i slutten av juni eller begynnelsen av juli. Det er foreløpig usikker om de kommer til Norge med en gang. Norsk distributør er Microtronica (tlf: 21 30 64 00).