Lynrask CD-RW-brenner med FireWire fra Yamaha

Yamaha sine CD-brennere har i lange perioder vært helt i toppen, og for tiden kan det virke som de først og fremst satser på å tilby de beste eksterne løsningene. Det siste skuddet på stammen kommer med FireWire som grensesnitt.

Portable CD-brennere er avhengige av et raskt grensesnitt for å fungere optimalt. Parallellport og USB har for lav hastighet på dataoverføringen til at de kan håndtere datastrømmen til en 8x brenner. Selvsagt gjelder dette også lesing - i praksis blir en slik enhet begrenset til 4x skriving og 6x lesing med slike portløsninger.

Yamaha satser på den mer krevende delen av markedet, og har allerede levert sin CRW8824SXZ-brenner i ekstern utgave med Ultra SCSI-grensesnitt. Dette markedet er ganske begrenset, og er i hovedsak forbeholdt profesjonelle brukere og entusiaster.

FireWire

Nå lanserer Yamaha den samme brenneren i FireWire-utgave: CRW8824FXZ, som først og fremst vil treffe Mac-brukerne. På de nyeste Cube Mac'eneer det bare FireWire som er tilgjengelig for høyhastighets lagringsenheter, det er ikke mulig å montere SCSI. Også de andre Mac-modellene er utstyrt med FireWire som standard, og en CD-RW-brenner med FireWire er derfor langt mer attraktiv enn en SCSI-enhet, og langt enklere å håndtere i praksis.

Å brenne CD-RW på 8x er nå en kurant sak, takket være god tilgang på media som håndterer denne hastigheten. Prisnivået er bare marginalt høyere enn 4x-media, og dette gjør at CD-RW nå er en både rimelig og rask løsning for flyttbar lagring med skriv- og lesbare media.

Rask ripper

CRW8824FXZ har en hurtigbuffer på hele 4 MB, og skriver en 650 MB CD på omtrent 9 minutter. Lesehastigheten på 24x maks er ikke i seg selv noen rekord, men Yamaha påstår at den skal klare å lese data fra musikkCD helt opp til full 24x hastighet. Dette er svært raskt, det er bare de aller raskeste CD-ROM enhetene som har vært i nærheten av denne ytelsen i våre tester.

Vi ser fram til å teste denne enheten, med forskjellige grensesnitt, så snart den er tilgjengelig på det norske markedet.