Lynet tok PCen - kan filene reddes?

Et lynnedslag ødela PCen. Er det mulig å redde filer (bilder og dokumenter) som ligger på harddisken?

God dag!

Broren min fikk ødelagt pc`en sin av et lynnedslag. Han bor i Indonesia, og har sendt pc`en hjem til meg. Så lurer vi på om det er mulig å redde filer (bilder og dokumenter) som ligger på harddisken. Hvordan, og hvor dyrt tror dere det blir?

På forhånd takk
Tormod

Datadoktoren svarer

Hei Tormod,

Det første du må gjøre er å finne ut om disken er død eller ikke. Tordenvær kan ta knekken på en eller flere ting i en PC - som strømforsyningen, hovedkortet, prosessoren, minnet og harddisken - men det betyr ikke at alle disse komponentene har tatt kvelden når datamaskinen ikke starter.

Det enkleste er nok å ta ut harddisken av PCen og koble den til en fungerende PC. Er dere heldige lever harddisken i beste velgående ennå, slik at det bare er å hente ut dataene derfra.

Hvis disken starter men du ikke finner noen data kan du prøve et gjenopprettingsprogram. Noen gode alternativer er beskrevet på denne siden.

Ellers må dere ha profesjonell hjelp. Bedrifter som IBAS og ReConsult er spesialister på å hente ut data - også fra ødelagte disker. Men det koster fort noen tusenlapper.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar