Lydløs hjemmeserver del 2

Den «Lydløse» har nå blitt satt opp og testet.

Vi har bygget en lydløs hjemmeserver til erstatning for en gammel AMD-basert PC som vi har brukt de siste 3 årene. Den første artikkelen beskriver og begrunner utvalget av komponenter, du kan lese artikkelen her.

Det er altså snakk om en hjemmeserver som bare skal brukes til lagring. Den skal ikke kjøre programmer, ikke spille musikk, ikke laste ned torrenter, ikke streame video, ikke være tilgjengelig fra web - den skal bare brukes til felles lagring av filer.

Også skal den være lydløs i den grad det er praktisk og økonomisk mulig.

Installasjon

Vi valgte å installere Windows XP SP3 fordi det er enkelt og lettbent, pluss at vi har en lisens. Vår erfaring med den forrige XP-baserte hjemmeserveren er meget god, den har vært praktisk talt feilfri i 3 år.

Systemdisken er et 8 GB CF-kort i en SATA-adapter, dette er både fleksibelt, rimelig og raskt, og helt støyfritt.

Installasjonen gikk uten dikkedarier, og maskinen startet opp på beskjedne 28 sekunder. Ikke at dette spiller noen rolle siden den skal stå på hele tiden, men det har vært praktisk under testingen.

Vi testet ytelsen mot vår gamle server, og testet med tre forskjellige lagringsmedier.

Resultatet var interessant. Leseytelsen var svært jevn uansett lagringsmedium, og i alle tilfeller høyere enn den gamle serveren:

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Skriveytelsen varierte langt mer avhengig av lagringsmedium:

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Her var SSD vesentlig raskere, og den nye og gamle serveren var omtrent like raske med 7200 RPM disk.

CF-kortet var i sammenligning håpløst på skriveytelse.

Konklusjon:

Leseytelsen begrenses av nettverksytelsen på det nye hovedkortet, men den er høyere enn ytelsen på den forrige serveren. Det er vi fornøyd med.

Skriveytelsen ligger lavere og er i langt større grad avhengig av lagringsmediet. Nå har vi valgt ganske forskjellige løsninger her, og en raskere disk/SSD ville muligens gitt enda bedre skriveytelse.

Men det er ikke så viktig i denne sammenhengen, det er lesing av filer som er klart viktigst.

PS:

Vi hadde tenkt å montere inn de nye komponentene i det gamle kabinettet, men revurderte planene. Siden det finnes kabinetter uten strømforsyning til rundt 250 kroner valgte vi å bestille et slikt i stedet.

STRØMSLUK? PC-produsentene er opptatt av strømforbruk av flere grunner, først og fremst koblet til ytelse.  Foto: Brynjulf Blix
STRØMSLUK? PC-produsentene er opptatt av strømforbruk av flere grunner, først og fremst koblet til ytelse. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Samtidig bestilte vi en ny 1,5TB lagringsdisk. Da kan den gamle serveren permitteres og stå i beredskap som reserveløsning.

Sjekk også strømforbruket i den nye hjemmeserveren i denne artikkelen.