Lydbehandling på PC og Mac

De fleste er mest opptatt av avspilling av lyd på datamaskinen. For at dette skal være mulig må noen først lage dette lydmaterialet, enten det er musikk, tale eller lydeffekter. I dag har praktisk talt all musikk som høres i media vært lagret som data, redigert som data og distribuert som data. Båndmaskiner er på vei mot historiens skraphaug - det er harddiskene som er i ferd med å overta totalt. DinSide ser på utviklingen videre.

DinSide Data er nå i gang med forberedelsene til en omfattende test av maskinvare og programmer for opptak, bearbeiding og publisering av musikk og lyd. I de kommende ukene vil vi vurdere løsninger som spenner over et stort register - fra hobbynivå til verktøy som brukes av profesjonelle musikere og produsenter.
For at lyden skal konverteres til data og tilbake igjen, trengs det spesiell maskinvare. Denne kan være et lydkort, den kan være integrert på maskinens hovedkort eller være en kombinasjon av kort og en eller flere apparater som kobles til.

Siden datamaskiner inneholder komponenter som genererer elektrisk støy av forskjellig slag, har de mest avanserte løsningene plassert den analoge delen av elektronikken utenfor PCen. Det er denne delen som er mest følsom for støy. Hvor stor forskjell dette kan innebære i praksis, vil du kunne lese mer om i våre tester.

I mange situasjoner er det ønskelig å ta opp flere kanaler enn stereo. Da må du ha et kort med flere innganger og en programvare som legger de forskjellige kanalene på hvert sitt virtuelle spor. Disse kortene finnes i forskjellige varianter, og vi vil teste de som er tilgjengelige med programvare fra flere leverandører.

For å mikse mange lydkanaler trengs det en mikser, men denne kan godt eksistere i datamaskinen som en virtuell mikser. Effekter som tonekontroller, romklang, kompressorer osv. er ikke lenger bare tilgjengelige som bokser - de eksisterer nå som "plugg-inn" programmer som kan brukes av mange forskjellige vertsprogrammer. Også her er det forskjellig standarder, og du vil kunne lese mer om dette i våre tester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til lydopptak, er MIDI-instrumenter en vesentlig del av instrumentariet. Men MIDI-lyd fra lydkortet i datamaskinen er noe de færreste forbinder med en musikalsk opplevelse. Her er det store endringer på gang. Begrensningene til General MIDI vil snart være historie - nå kommer nedlastbare lyder (DLS, DownLoadable Sounds) til å overta. Det er allerede flere kort som støtter dette formatet, og Microsoft vil basere mye av sin MIDI-teknologi rundt dette formatet i DirectX 6 som kommer i løpet av 1998.

Det er flere varianter av programvare som er tilgjengelig. Noen programmer er laget for ren lydbehandling, andre for både MIDI og lyd, det finnes spesielle hjelpeprogrammer og mange typer shareware som lager, konverterer og bearbeider lyd.

Er du interessert i lyd og PC, finnes det mange spennende muligheter. DinSide Data kommer til å teste det meste av det som er tilgjengelig, og vurdere dette mot andre praktiske løsninger. Er det spesielle problemstillinger eller produkter som er spesielt interessante, tar vi gjerne mot tips og ønsker.