Intel satser beinhardt på at Haswell-generasjon virkelig vil få fart på salget av Ultrabooks, blant annet med vesentlig bedre batteritid og doblet grafikkytelse. Foto: Asus
Intel satser beinhardt på at Haswell-generasjon virkelig vil få fart på salget av Ultrabooks, blant annet med vesentlig bedre batteritid og doblet grafikkytelse. Foto: AsusVis mer

Lurt å vente med å kjøpe PC

I juni kommer en helt ny generasjon som bruker mye mindre strøm og byr på dobbelt så rask grafikk.

Intel er nå endelig klare med fjerde generasjon Core i-prosessorer, kjent under kodenavnet "Haswell". Alle detaljene er foreløpig ikke offentliggjort, men vi vet allerede ganske mye.

For det første: Prosessorene blir å finne i alt fra nettbrett til servere, når de lanseres nå i juni.

Mindre strøm, bedre ytelse

Spesielt interessant er det å se hvilke grep Intel har gjort på de mest strømsparende ULV-prosessorene, de som blant annet vil bli brukt i neste generasjon Ultrabooks. Nettopp Ultrabooks er et vesentlig satsingsområde for Intel, som fortsatt har klokkertro på at tynne og lette Ultrabooks på sikt vil dominere på PC-fronten.

Haswell-prosessorene er basert på 22nm arkitektur, og vil komme med to og fire kjerner. Klokkehastighetene er ventet å være tilsvarende nåværende generasjon, Ivy Bridge, men vil være langt mer strømgjerrig og yte bedre, skal vi tro Intel.

Strømforbruket skal være nesten halvert i forholdt til Ivy Bridge, til ned mot ti watt. Det vil bety langt bedre batteritid på bærbare PC-er, ifølge Intel.

Ti timer batteritid

Markedssjef for Ultrabooks hos Intel, Karen Regis, hevder ovenfor det engelske magasinet ITpro at ti timer batteritid vil være realistisk for neste generasjon Ultrabooks. Dagens modeller byr sjelden på mer enn 6-7 timer med variert bruk.

En av årsakene til forbedringene skal være at Haswell skrur av deler av prosessoren som ikke er i bruk, samt en ny strømtilstand, "Active Idle", som gjør at enkle oppgaver kan utføres med svært lav belastning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Doblet grafikkytelse

Samtidig skal grafikkytelsen være doblet, og støtte oppløsninger på inntil 4K (4096 x 3072 piksler). Dette blir neppe aktuelt på interne skjermer på en god stund ennå, men det vil komme Ultrabooks som støtter inntil tre skjermer (intern + to eksterne).

Skjermstørrelsen vil også i neste generasjon ligge mellom 13,3 og 15 tommer.

Her er noen av forbedringene Intel mener Haswell-generasjonen har å by på. Foto: Intel
Her er noen av forbedringene Intel mener Haswell-generasjonen har å by på. Foto: Intel Vis mer


Fortsatt vil det være mulig å få Ultrabooks med hybrid harddisk/SSD, men ren SSD vil være anbefalingen. Minimum størrelse vil være 128 GB, som i dag. Tidligere har det blitt kjent at berøringsskjerm blir et krav, takket være at Windows 8 optimalisert for berøringsskjermer. Microsoft kommer dessuten med en større, gratis oppgradering av Windows 8 til 8.1 senere i sommer.

Priser som i dag

Prismessig vil de nye Ultrabookene ligge på omtrent det samme som i dag, mener Intel. Det skulle bety rundt 6000 kroner for de enkleste, og opp mot 10-11000 for de best utstyrte. Samtidig kan vi forvente at dagens Ivy Bridge-baserte PC-er vil falle noe i pris i tiden som kommer.

Vi kommer selvfølgelig til å teste alle de mest interessante nyhetene når de dukker opp i butikkene.

Her finner du våre ferske Ultrabook-tester