Lumatron LCD-19N6

Prisene på LCD-TVer stuper. Vi har testet en typisk nr 2-TV med innebygd DVD-spiller. Er den like latterlig som prisen?

Lumatron LCD-19N6

  1. Se bilder fra testen!


Ikke uventet har prisene på LCD-TVer sunket betraktelig i det siste. Det skyldes først og fremst at kineserne har skrudd opp produksjonstakten betydelig, feilprosenten er kraftig redusert, og etterspørselen har skutt i været med rakettfart de siste par årene. For ett år siden fantes det knapt en 32" LCD til under 10.000 kroner, nå får du enkelte modeller til halve prisen.

Klarer du deg med mindre TV, får du nå en 19" med innebygd DVD-spiller og minnekortleser til 2.990 kroner. Ja, du leste riktig. TVen er av merke Lumatron, og er produsert i Kina (naturligvis) for Coop-kjeden, og selges blant annet i OBS!-varehusene rundt om i landet i disse dager.

Lumatron LCD-19N6


Men står kvaliteten i stil til prisen? Les videre, så får du svaret.

Kalde fakta

Selve TVen er i god, gammeldags 4:3-format. Av en eller annen grunn er de fleste TVene i de lavere prisklasser og størrelser ikke bredskjermer. Oppløsningen er imidlertid 1.280 x 768 piksler. Det er oppsiktsvekkende, de fleste billig-TVene vi har sett tidligere har en oppløsning på bare 640 x 480 piksler. Når TVen i tillegg er utstyrt med PC-inngang (VGA), betyr det at den godt kan brukes som PC-skjerm.

SD-spalte og slot-in DVD. Eject-knappen nederst er kun til pynt.
SD-spalte og slot-in DVD. Eject-knappen nederst er kun til pynt. Vis mer


Av andre innganger finner vi én scart, S-video, kompositt horisontaltstilt bak, pluss vanlig RF-antenneinngang på siden. Slett ikke ille, med tanke på at dette sannsynligvis er den billigste 19" TVen på markedet akkurat nå. I tillegg har den lydutgang, DVD-spiller og kortspalte for SD/MMC-minnekort!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontraststyrken er oppgitt til respektable 700:1, og responstiden til moderate 12 ms. Betraktningsvinkelen er ikke like god som på de dyrere TVene, men 150 grader både horisontalt og vertikalt er heller ikke ille.

Designmessig er ikke dette akkurat top-of-the-pops. Rammen er i grå svart, svær, og skjermen fyller heller ikke den innerste, sorte delen. Likevel er det mange detaljer vi har sansen for, blant annet at høyttalerne sitter under skjermen, det er bærestang bak, den er relativt tynn (7 cm), og den har to vanlige "hengespor" på baksiden som gjør den svært enkel å henge på veggen. Den kommer imidlertid med fot, og har også skruehull som svarer til VESA 100-standarden for veggoppheng.

betjeningsknapper på toppen.
betjeningsknapper på toppen. Vis mer


Så langt, så bra. Det var først da vi hadde koblet den opp at de virkelige svakhetene kom til syne.

Problemer

Vi ble møtt med en blå skjerm, og et trykk på MODE-knappen gav oss valget mellom TV, AV, S-video, PC, Scart og DVD. Navigasjonsknappene fungerte ikke, vi måtte bruke kanal opp/ned for å velge TV. Problemet var bare at ingenting skjedde etter at vi hadde valgt. Vi forsøkte så DVD, men også det uten resultat. Etter å ha studert den noe uferdige brukermanualen og trykket på det meste som fantes av knapper, bestemte vi oss for å pakke ned og returnere skjermen.

I OBS!-butikken på Jessheim fylte vi ut feilmeldingsskjema, og fikk med oss en ny TV. Ikke lenge fikk vi telefon fra butikken, med beskjed om at TVen vi hadde returnert var helt i orden.

Det var nemlig bare å trykke på VOLUM-knappen ETTER at vi hadde valgt aktuell inn-kilde. Da skulle allting fungere. Dette stod det naturligvis ikke et ord om i bruksanvisningen. Av alle dumme løsninger vi har vært borti, tar denne sannsynligvis kaka. Det eneste positive vi har å si om den, er at fjernkontrollen reagerte relativt kjapt på trykkene våre.

TV-bruk

Vi fulgte retningslinjene, og dermed var vi klare til å ta TVen i bruk. Første hinder var å stille inn TV-kanalene. Vi hadde koblet til vår analoge kabel, som er av relativt god kvalitet, med klare bilder uten nevneverdige forstyrrelser på vår 42" plasma fra LG. Kanalsøket var relativt kjapt gjort, og alle våre 19 kanaler ble stilt inn uten problemer. Kanalnavnene var imidlertid ikke tilgjengelig.

Det viste seg at den innebygde tuneren var ganske kresen på signalene, og det var en del "snø" og liv i bildet på de fleste kanalene. I tillegg kunne vi i høykontrastområder tydelig se at bildet var piksellert og dermed hadde begrenset detaljrikdom. Kontrast, fargegjengivelse og innsynsvinkel var derimot tålig bra.

Bildet har en del forstyrrelser og er noen ganger tydelig pikselert. Se for øvrig fotoalbumet nederst i artikkelen for flere bilder.
Bildet har en del forstyrrelser og er noen ganger tydelig pikselert. Se for øvrig fotoalbumet nederst i artikkelen for flere bilder. Vis mer


Lyden var særdeles tynn og spinkel, nesten som å spille musikk på internhøyttaleren i mobiltelefonen. Heldigvis hadde vi et par PC-høyttalere med sub tilgjengelig, og det gav naturligvis en helt annen opplevelse.

XBOX-skjerm

Vi koblet deretter til en XBOX spillkonsoll, og opplevde da at bildet ikke var helt stabilt. Det virket litt uklart, og det viste seg at det skyldtes at det vibrerte over et par millimetre. Vi slo av og på XBOXen, og problemet var borte. Det samme har vi opplevd også senere, også ved bruk av andre inn-kilder, men problemet er ikke konsekvent. Når bildet var stabilt var det slett ikke verst til spillbruk.

Her har vi hengt TVen på veggen, koblet til XBOX og PC-høyttalere. Husets 9-åring kunne ikke være mer fornøyd, men han sliter med å lære seg å bytte mellom inn-kildene...
Her har vi hengt TVen på veggen, koblet til XBOX og PC-høyttalere. Husets 9-åring kunne ikke være mer fornøyd, men han sliter med å lære seg å bytte mellom inn-kildene... Vis mer


DVD-spilleren


Det neste som skulle testes var den integrerte DVD-spilleren. Flere og flere TVer får denne funksjonaliteten innebygd, enkelte har til og med opptaksfunksjon på plate eller harddisk. Det sparer en for kabler, vel og merke så lenge spilleren fungerer.

Spilleren her er en såkalt slot-in modell, altså uten skuff. Vi ble imidlertid skuffet da den ikke ville "spise" platen vi matet den med, det viste seg at vi var nødt til å sette TVen i DVD-modus først. Problemet var bare at vi ikke visste hvilken vei platen skulle settes inn, det stod ikke beskrevet noe sted. Vi forsøkte med etiketten vendt mot oss, og det stemte. Etter ca 20 sekunder hadde spilleren gjenkjent den som en DVD, og avspillingen startet. Bildet var vesentlig bedre enn på TV, og fjernkontrollen fungerte faktisk meget bra til navigering. Responsen var også her nærmest kontant.

Da vi skulle ta ut platen igjen, støtte vi derimot på et nytt problem. Løs-ut-knappen fungerte ikke! Vi fant etter hvert en tilsvarende knapp på fjernkontrollen, og den virket heldigvis...

Visning av digitale bilder

Det siste på testprogrammet var den innebygde kortleseren. Kunne vi endelig vise feriebildene på TV på en enkel måte? Joda. Vi puttet inn minnekortet og satte TVen i DVD-modus. Deretter trykket vi på en knapp på fjernkontrollen som vekslet mellom DVD/minnekort. Så fikk vi opp en filvelger på skjermen, og med navigasjonsknappene kunne vi velge hvilket bilde vi ønsket å åpne.

Kun korte filnavn støttes (8 tegn), men verre er det at bildene blir kvadratiske, uansett format. Dermed blir normale 4:3-bilder smalnet til 3:3, noe som gir slanke kropper og lange masker. Vi fant ingen mulighet til å overstyre dette, og dermed var bildevisningen en fiasko.

Digitale bilder vises i 3:3-format, slik at slanke mennesker blir sykelig tynne.
Digitale bilder vises i 3:3-format, slik at slanke mennesker blir sykelig tynne. Vis mer


Billig 19" PC-skjerm uansett?

Lumatron LCD-19N6

  1. Se bilder fra testen!


Den foreløpige konklusjonen er ganske enkel: Du får det du betaler for. Hvis vi virkelig legger godviljen til kan vi si at TVen tross alt gjør nytta si, husets yngste klaget verken på lyd eller bildekvalitet under kveldens episode av "Jul i Svingen". Men den har kanskje den dårligste betjeningsvennligheten vi har vært borti, i hvert fall på lenge. Legg til en brukerveiledning med vesentlige mangler, og du sitter igjen med et billig-produkt som slett ikke passer alle. Listen over andre irritasjonsmomenter er også relativt fyldig. Vi ser det derfor som overhengende sannsynlig at den som har tid til å vente et år, vil finne langt mer modne TVer i denne prisklassen.

Vi kommer imidlertid tilbake med en rapport om hvordan TVen oppfører seg som PC-skjerm. 2.990 kroner er ikke dyrere enn mange 19" PC-skjermer. Kanskje den fungerer bedre til dette formålet? Følg med på DinSide Data i dagene som kommer!

Se store bilder fra testen!